Peste 93.000 de ieșeni au încasat șomaj tehnic
Dimensiune font:
Pandemia de coronavirus a făcur ravagii în piața muncii, la nivel național. Pe plan local, la Iași, rata șomajului a crescut la 3,15%, mii de angajați au rămas fără locuri de muncă sau au trecut la munca la domiciliu. Prin urmare, tot mai multe firme au încercat să reprofileze.
Apariția COVID-19 a provocat o transformare radicală pe piața forței de muncă din municipiul Iași. Anul trecut, numărul locurilor de muncă disponibile a fost mai mic, angajările au fost mai puține, iar rata șomajului a crescut. „Anul 2020 a fost un an plin de provocări pentru serviciul public de ocupare, în contextul în care toate instituțiile s-au confruntat cu pandemia. Dacă ne referim la numărul de locuri vacante comunicate de către angajatori, putem spune că acesta, într-adevăr, a fost cu 25% mai mic decat cel comunicat în 2019. Vorbim astfel de 13. 000 locuri de muncă vacante. Acest deficit de locuri de muncă se reflecta într-o creștere ușoară a ratei șomajului. Vorbim de o creștere de aproximativ 0,44 puncte procentuale, la sfârșitul lunii decembrie 2020 înregistrându-se o rată de 3, 15%. Din punct de vedere al domeniilor în care s-au făcut cele mai multe angajări, în anul 2020, construcțiile s-au aflat pe primul loc, dar în egală măsură și serviciile au avut solicitări, cu toate că multe firme și-au închis activitatea, ori au suspendat-o, mai bine spus, multe s-au reprofilat și au angajat persoane cum ar fi curieri sau și-au dezvoltat afaceri de catering”, ne-a spus Adriana Sârghie, purtător de cuvânt al AJOFM Iași.
De la începutul pandemiei și până în prezent, 93.345 de angajați au beneficiat de șomajul tehnic, cei mai mulți în domeniul HoReCa. „La șomajul tehnic s-au înregistrat în anul 2020 peste 13. 000 de cereri, mai precis 13. 730. Astfel, au fost plătiți din bugetul asigurărilor pentru șomaj peste 93.000 de beneficiari. Sunt firme care au solicitat șomaj tehnic pe perioade diferențiate de timp, în funcție de ordonanțele de urgență care au fost date de Guvern. Din acest punct de vedere, cele mai lungi perioade de acordare a șomajului tehnic s-a înregistrat pentru firmele care activează în domeniu HoReCa, vorbim în special de restaurante. O persoană poate fi în șomaj tehnic o lună, două, trei sau poate chiar mai mult”, a declarat Adriana Sârghie, purtător de cuvânt al AJOFM Iași.
La fel ca în anii anteriori, cele mai multe angajări s-au înregistrat în perioada februarie - iunie, septembrie- noiembrie, în domeniile construcțiilor și serviciilor. Andrada ANTON
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau