Piaţa muncii sfidează valul patru al pandemiei
Dimensiune font:
* în acest moment, la nivelul judeţului sunt disponibile 812 locuri de muncă, cel mai mare număr de posturi vacante de la declanşarea pandemiei încoace * în continuare, foarte multe locuri de muncă pentru cei cu studii superioare, dar şi pentru necalificaţi * la nivel continental, încep să se ocupe posturile vacante şi nu apar altele noi
Deşi apar tot mai multe ştiri despre iminenţa unui al patrulea val al pandemiei şi tot felul de zvonuri privind reintroducerea restricţiilor, piaţa muncii se arată total indiferentă, ba chiar sfidătoare la toate acestea. Conform ultimei statistici AJOFM, în acest moment, la nivelul judeţului sunt disponibile 812 locuri de muncă. E cel mai mare număr de posturi vacante de la declanşarea pandemiei încoace. O bună parte, adică 98 dintre ele, presupun studii superioare. La această categorie, oferta e cea mai diversificată. Se angajează agent de turism, agent servicii clienţi, analist, analist financiar, analist informaţii, analist servicii client, asistent manager, consilier juridic, consilier orientare privind cariera, contabil, director economic, director societate comercială, expert contabil, expert legislaţia muncii, geograf, ingineri (autovehicule rutiere, CFDP, CCIA, construcţii hidrotehnice, de sistem în informatică, ecolog, energetician, geodez, mecanic, tricotaje-confecţii), librar, manager financiar, manager proiect, profesor în învăţământul primar, proiectant arhitect, proiectant inginer mecanic, proiectant inginer construcţii, psiholog în psihologia muncii, responsabil achiziţii, responsabil cu protecţia datelor cu caracter personal, specialist îmbunătăţire produse sau specialist în domeniul proiectării asistate pe calculator.
Şi pentru cei aflaţi la polul opus din punctul de vedere al pregătirii profesionale, adică necalificaţii, sunt destule oportunităţi. E loc în construcţii, în HoReCa (ajutor de bucătar, ajutor de ospătar, curier), îngrijitor de clădiri, ca agent de curăţenie (femeie de serviciu) sau ca manipulant marfă.
Analizând oferta de pe piaţa muncii prin prisma domeniilor de activitate, observăm o creştere a numărului de locuri de muncă din comerţ (55/51), HoReCa (42/39), transporturi (110/106), servicii (altele decât cele menţionate, 256/249) şi industrie (128/119). Uşoare scădere, oarecum de aşteptat, în confecţii (34/39) şi construcţii (181/189).
Căpşunarii încep să se îndrepte spre Olanda, măcelarii evită Germania
Situaţia locurilor de muncă disponibile la nivel european prin platforma EURES nu prezintă schimbări majore faţă de intervalul precedent. În Germania s-au ocupat 10 posturi, dar niciunul din cele 250 de măcelar. În schimb, căpşunarii încep să se îndrepte spre Olanda, în ultima săptămână ocupându-se deja 22 din cele 61 locuri de muncă vacante de săptămâna trecută. Posturile de cercetător din Norvegia s-au ocupat toate, au mai rămas doar cele ce presupun calificări minime: instalator, mecanic, lucrător în producţia de crabi.
Aceleaşi oferte ca-n ultimele săptămâni în Danemarca, Irlanda, Polonia şi Spania. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau