Plângeri penale împotriva autorităților și organizatorilor Pelerinajului de la Iași
Dimensiune font:
Asociația Platforma Reset a depus ieri două denunțuri cu privire la „zădărnicirea combaterii bolilor” și „abuz în serviciu”, cu ocazia evenimentelor organizate la Iași pe 14 octombrie, cu ocazia hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.
Prima sesizare vizează încălcarea de către autorități și organizatorii Pelerinajului la Sfânta Parascheva a dispozițiilor Hotărârii 35/06.10.2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași, prin care „se dispune în sarcina Arhiepiscopiei Iașilor să stabilească un perimetru delimitat, […], perimetru în care este permis accesul doar pentru pelerinii care au domiciliul sau reședința în municipiul Iași. Intrarea persoanelor în zonă va fi permisă pe baza verificării actelor de identitate. În perimetrul respectiv organizatorii, cu sprijinul organelor de ordine, vor lua măsuri pentru păstrarea unei distanțări fizice de minim 1,5 m între persoane. Este instituită obligativitatea purtării măștii de protecție pentru toate persoanele prezente în spațiile publice închise și deschise de pe întreg teritoriul județului Iași. Arhiepiscopia Iașilor are obligația delimitării raclei cu Moaștele Sfintei Parascheva, astfel încât pelerinii să nu aibă contact direct cu aceasta”, precizează cei de la Reset.
A doua sesizare îl vizează pe agentul care nu procedează la legitimarea a două persoane pe care le escortează apoi către raclă, cu încălcarea măsurii privind interzicerea accesului la moaște pentru persoanele din afara Iașului. „În dialogul dintre polițist și una dintre cele două persoane, este menționat un anume Dan Popescu, care a ar fi intermediat toată acțiunea. Înainte de toate, autoritățile trebuie să ofere lămuriri cu privire la identitatea polițistului și calitatea/funcția lui Dan Popescu”, menționează Reset.
La slujba desfășurată cu ocazia Hramului Sfintei Parascheva au venit peste două mii de oameni. 500 de ieşeni, pe scaune, în spaţiul anume delimitat, iar restul, dincolo de gradene.
Racla cu sfintele moaşte, scoasă în zori din biserică, nu a fost delimitată, astfel încât pelerinii să nu o poată atinge, aşa cum impuneau restricţiile. La rând la raclă au fost la un moment dat circa peste două mii de credincioşi, iar unii au forțat intrarea în curtea Mitropoliei.
În cele din urmă, conform estimărilor Jandarmeriei, prin faţa raclei au trecut peste 9.500 de pelerini. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau