Poștașii au intrat în grevă generală
Dimensiune font:
* la Iași, cei mai mulți dintre angajații oficiilor poștale s-au aflat în grevă, însă au existat și cazuri în care, speriați de consecințe, unii salariați s-au prezentat, totuși, la muncă
Membrii Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), organism afiliat la Blocul Național Sindical (BNS), au declanșat luni greva generală, nemulțumiți de refuzul Guvernului de majorare a salariilor angajaților. Potrivit reprezentanţilor sindicatului, 8.000 dintre cei peste 21.000 de angajaţi ai Poştei Române, adică un procent de 90%, vor avea salariul minim pe economie din iulie 2024, aceasta fiind principalul motiv care a condus la declanșarea protestului. La Iași, cei mai mulți dintre angajații oficiilor poștale s-au aflat în grevă, însă au existat și cazuri în care, speriați de consecințe, unii salariați s-au prezentat, totuși, la muncă. „O parte dintre colegi au intrat din această dimineață în grevă generală. Unii sunt încă reținuți pentru a recurge la această formă de protest din cauza fricii, pentru că am fost dezbinați. Însă cred că încet-încet, aceștia vor observa ce se întâmplă în țară și vor intra și ei în grevă. Sunt presiuni enorme peste tot în țară, pentru a se renunța la grevă. Chiar acum, un coleg m-a informat că 13 oameni au plecat de la București și au mers la Cluj. Sunt bani pentru delegații, sunt bani pentru transport, sunt bani pentru cazarea lor la hotel, dar nu sunt bani pentru mărirea salariilor angajaților”, a declarat Liviu Ganea, președintele Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România – filiala Iași.
Poștașii cer majorarea cu 400 de lei a salariilor și acordarea unui spor de loialitate
Sindicaliștii cer creşterea cu 400 lei net a salariilor angajaţilor şi creşterea sporului de loialitate pentru angajații cu vechime în sistem. Ei acuză conducerea companiei că face presiuni asupra salariaților pentru a renunța la greva generală. ”Blocul Naţional Sindical, prin Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, raportează primele presiuni care se fac asupra lucrătorilor poştali, membri de sindicat ai SLPR, care îşi doresc să intre în grevă”, susţin sindicaliştii într-un comunicat.
Angajații Poștei
Române afirmă că toate încercările acestora de a convinge conducerea companiei să respecte contractul colectiv de muncă pentru anul 2024 au fost sortite eșecului, în ciuda demersurilor repetate ale sindicaliștilor de respectare a legislației referitoare la relațiile de muncă dintre angajator și angajați. „Abia în ultimele 4-5 zile, după înregistrarea unui conflict de muncă, după o grevă de avertisment şi notificarea grevei generale, la solicitarea expresă a acţionarului majoritar, statul român, prin Ministerul Cercetării Inovării şi Digitalizării, managementul companiei a început să pună la dispoziţia Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, date şi informaţii pe baza cărora să se poată face calcule referitoare la salariile celor peste 20 de mii de lucrători din Poşta Română”, se arată în comunicatul SLPR. În document se mai precizează că Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România îşi exprima disponibilitatea de a negocia şi pe perioada de desfăşurare a grevei, în prezenţa ministrului digitalizării, Bogdan Ivan, în calitatea sa de reprezentant al statului român, acţionarul majoritar al Poştei Române, pentru găsirea de soluţii la revendicările formulate.
Conducerea C.N. „Poșta Română”: Plata pensiilor, în luna aprilie, se va face conform graficului
La rândul său, conducerea Companiei Naționale „Poșta Română” a anunțat într-un comunicat că este dispusă să negocieze cu protestatarii în vederea încetării acțiunilor de protest, însă sindicaliștii au refuzat dialogul. ”Compania a solicitat medierea, însă reprezentanţii SLPR au refuzat acest lucru. În contextul în care negocierile intense purtate încă de la finalul anului trecut între Compania Naţională Poşta Română şi SLPR nu au ajuns la un rezultat, iar SLPR a decis declanşarea grevei generale a unei părţi a angajaţilor, Poşta Română face următoarele precizări: Compania Naţională Poşta Română va asigura întocmai distribuirea, conform tuturor prevederilor contractuale şi legale a trimiterilor şi drepturilor sociale pentru toţi clienţii, iar o întârziere a acestora este exclusă. Asigurăm toţi clienţii, partenerii şi instituţiile bancare de stabilitatea şi funcţionalitatea serviciilor, precum şi de soliditatea politicilor de management aflate în curs”, anunţă conducrea companiei.
Totodată, reprezentanții Companiei Naționale „Poșta Română” dau asigurări pensionarilor care își primesc pensia prin intermediul factorilor poștali că nu vor exista disfuncționalități în privința distribuirii drepturilor care li se cuvin. „Îi asigurăm pe cei peste 2 milioane de pensionari care primesc drepturile sociale prin intermediul Companiei Naţionale „Poşta Română” că nu va exista nicio persoană care să nu îşi primească drepturile în termen, în luna aprilie. Toate drepturile sociale vor fi livrate la timp, până pe 15 aprilie, aşa cum ne-am asumat angajamentul”, a declarat Valentin Ştefan, directorul general al CN „Poşta Română”. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau