Poliţia Locală caută soluţii pentru a reduce numărul record de infracţiuni stradale
Dimensiune font:
În total, 362 de polițiști (cu tot cu personalul contractual) veghează la liniștea celor 391.0240 de ieșeni * în noul Plan de Ordine şi Siguranţă Publică al Municipiului Iaşi apar 4 sectoare de siguranţă publică pe fiecare dintre cele şase secții de poliție, cu 19-25 zone de patrulare (135 în total) * anul trecut, s-a remarcat o creştere a infracţionalităţii stradale - 1.246 cazuri, predominând tâlhăriile comise sub ameninţare
În condițiile în care evoluţia activităţii operative desfăşurată de poliţiştii locali pe raza municipiului Iaşi este supusă, periodic, unei analize specifice, creându-se astfel posibilitatea identificării unor situaţii ce determină inclusiv adaptarea anuală a structurii respectivului plan, Comisia Locală de Ordine Publică a Municipiului Iaşi a dezbătut proiectul propus de Poliţia Locală Iaşi pentru modificarea şi completarea Planului de Ordine şi Siguranţă Publică al Municipiului Iaşi pentru anul 2022, astfel încât acesta să răspundă într-un mod eficient principiului şi conceptului pentru care a fost elaborat.
Secția 4, cea mai „solicitată”!
Planul este mai degrabă un protocol de colaborare între Poliția Locală, Poliția Română și Jandamerie, aici fiind prevăzute misiuni privind asigurarea ordinii şi liniştii publice cu ocazia unor mitinguri, marşuri, demonstraţii, procesiuni, acţiuni de pichetare, acţiuni comerciale promoţionale, manifestări cultural-artistice, sportive, religioase sau comemorative, precum şi a altor asemenea activităţi care se desfăşoară în spaţiul public şi care implică aglomerări de persoane, dar și organizarea de acţiuni comune în zonele de interes operativ, în vederea prevenirii şi combaterii faptelor care afectează climatul de ordine şi siguranţă publică. De asemenea, în document apar 4 sectoare de siguranţă publică pe fiecare din cele şase secții de poliție, cu 19-25 zone de patrulare (135 în total) fiind stabilite clar responsabilităţile fiecărei entități pentru diverse obiective din zonă. Planul stipulează aria de activitate a fiecărei secții precum și numărul ieșenilor arondați fiecăreia. Astfel, secția cea mai „solicitată” pare a fi Secția 4, responsabilită pentru liniștea celor 78.324 de ieșeni care locuiesc pe o arie de 8,35 kilometri pătraţi, inclusiv celebra zonă „Dallas”.
A crescut infracţionalitatea în Iaşi!
Planul de Ordine şi Siguranţă Publică pe 2022 face referire şi la infracţionalitatea din oraş valabilă pentru anul 2021. Astfel, anul trecut s-au înregistrat 1.246 de infracţiuni stradale, cu 510 mai multe raportat la 2020 „Această creştere semnificativă a infracţionalităţii stradale a fost cauzată de alternanţa perioadelor de restricţionare a activităţilor socio- economice şi perioadele de relaxare a acestor restricţii”, se arată în document. Altfel spus, infracţionalitatea a crescut simultan cu ridicarea restricţiilor, lucru dovedit de cifre: 1.493 de infracțiuni stradale înregistrate în 2019 (an în care epidemia nu începuse în ţară), 736 de infracțiuni consemnate în anul 2020 (an în care apar primele restricţii, odată cu debutul pandemiei) şi 1.246 de infracţiuni stradale în 2021.
Mai multe tâlhării sub ameninţare
Ca şi categorii de infracţiuni, anul trecut au crescut cele comise sub ameninţare. Au fost 42 astfel de cazuri, în condiţiile în care, în 2020, nu s-a înregistrat nicio astfel de infracţiunea. Tot anul trecut s-a înregistrat un număr sporit de furturi de autoturisme, 30 de proprietari reclamând dispariţia maşinilor. Nu în ultimul rând, deşi au scăzut ca număr (265 în 2021, faţă de 316 în urmă cu doi ani), furturile din buzunare sau genţi au reprezentat aproape jumătate din numărul total al infracţiunilor de furt comise în 2021 (590 cazuri). De menţionat că 719 de infracţiuni au fost comise ziua, iar 527 noaptea. „Explicaţia acestor creşteri ale infracţionalităţii stradale se regăseşte în acumularea unor frustări generate de restricţiile privind libera circulaţie a persoanelor, a programului redus al minifestărilor culturale, sportive, religioase şi de petrecere a timpului liber, restricţionarea sistemului HoReCa, situaţii care au acuzat tensiuni sociale, urmate de dorinţa vădită de libertate”, precizează şefii instituţiei.
În ceea ce priveşte sancţiunile, anul trecut, poliţiştii locali ieşeni au aplicat 29.122 de sancţiuni. Numărul cel mai mare de sancţiuni se înregistrează la regimul rutier. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau