Poveștile îi ajută pe copii să devină eroii propriilor vieți

copii-IS

Dimensiune font:

| 19-01-2024 09:00

 În dezvoltarea personală a copiilor, poveștile au un rol determinant. Influențează comunicarea, limbajul și imaginația, transformându-i pe cei mici în eroi ai propriilor lor povești. Astfel, narațiunile devin modele pentru gândirea creativă și, cu vocea lor distinctivă, copiii obțin rezultate foarte bune la examene, inclusiv în ceea ce privește discursul public

Comunicarea este coloana vertebrală a oricărei societăți. Limbajul este vehiculul prin care ne exprimăm gândurile, sentimentele și ideile. Dar cum putem învăța să comunicăm mai bine? Poveștile sunt răspunsul. Ele oferă copiilor o modalitate ludică de a înțelege limbajul, de a învăța noile cuvinte și de a dobândi abilități de exprimare complexe. Atunci când copiii ascultă sau citesc povești, se familiarizează cu structura narativă, cu dialogurile și cu variatele stiluri de comunicare. Poveștile dezvoltă abilități de ascultare atentă și empatie, esențiale pentru comunicarea eficientă.

În lumea haotică a zilelor noastre, unde tehnologia pare să domine totul,

poveștile rămân o comoară neprețuită. Ele au puterea de a conecta oamenii, de a stimula imaginația și de a influența în mod pozitiv dezvoltarea personală, mai ales în rândul copiilor. Comunicarea și limbajul, eroii și povestirile terapeutice, modelele și gândirea creativă sunt doar câteva dintre elementele-cheie care transformă poveștile într-un instrument inestimabil pentru formarea și dezvoltarea copiilor, a explicat Alina Cozma, profesor învățător la o școală din Iași.

Eroii din povești sunt modele pentru copii. Ei trec prin aventuri, înfruntă dificultăți și își dezvoltă calități extraordinare, precum curajul, compasiunea și inteligența. Copiii îi iau drept modele și își imaginează cum ar putea deveni ei înșiși eroi în propriile lor povești. Eroii le oferă inspirație și le arată că pot depăși orice obstacol în viața lor.

Povestirile terapeutice sunt o modalitate minunată de a ajuta copiii să-și gestioneze emoțiile și temerile. Prin intermediul personajelor și situațiilor din povești, ei pot învăța să înțeleagă și să exploreze propriile sentimente. Astfel de texte le oferă copiilor instrumente pentru a face față anxietății, stresului sau oricărei alte dificultăți cu care se pot confrunta. O poveste bine aleasă poate aduce alinare și înțelegere în momente dificile. Gândirea creativă este un alt aspect esențial dezvoltat prin intermediul poveștilor. Poveștile deschid uși spre lumi fantastice și imaginație nelimitată, a explicat psihoterapeutul Vlad Știrbu.

Vocea, un instrument puternic pentru exprimare

Copiii învață să-și folosească creativitatea pentru a inventa personaje, locuri și evenimente. Aceasta dezvoltă capacitatea lor de a rezolva probleme și de a găsi soluții inventive în viața de zi cu zi.

Vocea este un instrument puternic pentru exprimare, iar poveștile pot contribui la dezvoltarea vocii copiilor în mai multe moduri. În primul rând, prin citirea cu voce tare a poveștilor, copiii învață pronunția corectă și ritmul vorbirii. În al doilea rând, personajele din povești au voci distincte și, prin interpretarea acestor personaje, copiii își pot dezvolta abilitățile de actorie și pot învăța să-și exprime emoțiile prin tonul vocii. În plus, poveștile pot inspira copiii să își dezvolte propriile povești și să le împărtășească cu ceilalți, ceea ce dezvoltă abilitățile lor de discurs public.

Rezultatele obținute de copiii expuși la povești sunt adesea remarcabile. Ei dezvoltă o capacitate mai bună de a înțelege și de a interpreta informații complexe, ceea ce îi ajută să obțină note mai mari în școală. De asemenea, poveștile le îmbogățesc vocabularul și le dezvoltă abilitățile de citire și scriere, ceea ce contribuie la succesul lor academic.

Probe pentru „examenele vieții

Însă poveștile nu sunt doar pentru școală, ci și pentru examenele vieții. Copiii care au crescut ascultând și citind povești au tendința să aibă o mai mare încredere în sine, să fie mai deschiși la noi experiențe și să aibă o abordare mai pozitivă față de provocările vieții.

În plus, poveștile îi pregătesc pe copii pentru momentele importante din viață, cum ar fi discursurile publice. Prin expunerea la dialoguri și personaje variate, ei devin mai abili în arta comunicării și pot să-și exprime ideile în mod clar și captivant. „Fetița mea participă de câțiva ani la ateliere de scriere creativă și are rezultate extraordinare. Vorbește mult mai bine, are mai multă încrede în ea. Ba chiar a și semnat câteva povestioare în câteva cărticele pentru copii, a spus Maria Munteanu, mama Amaliei, o fetiță în clasa a IV-a.

Poveștile au un rol esențial în dezvoltarea personală a copiilor. Ele le oferă oportunitatea de a învăța și de a crește în mod plin de bucurie și imaginație. Îi învață să comunice mai bine, să-și dezvolte gândirea creativă și să devină eroi în propriile lor vieți. Astfel, copiii pot obține rezultate foarte bune, nu doar în școală, ci și în examenele vieții. Poveștile sunt prietenii lor fideli, ghizii lor în lumea vastă a cunoașterii și înțelegerii. Așa că, să continuăm să aducem poveștile în viața copiilor noștri și să-i ajutăm să devină cei mai buni și mai veseli eroi ai propriei lor povești!

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Artiștii de la Naționalul ieșean, invitați la un important festival de la Suceava
14/05/2024 15:58

  Spectacolul Teatrului National Iasi, „Lysistrata, dragostea mea” de Matei Visniec, in regia lui Zalán Zakariás, este invitat să participe la cea de-a VIII-a editie a Festivalu ...

Clinica Kinetic Sport&Medicine, specializat în recuperare medicală, ortopedie, fizioterapie, kinetoterapie și recuperare medicală pentru adulţi, copii și bebeluși, inaugurată în Palas Campus
14/05/2024 14:22

Clinica Kinetic Sport&Medicine, specializat in recuperare medicală, ortopedie, fizioterapie, kinetoterapie si recuperare medicală pentru adulţi, copii si bebelusi, inaugurată in Palas Campus Iasi, 14 m ...

Scandal de corupție în Primăria Bacău. Funcționar prins în flagrant când lua o mită de 4.000 de euro
14/05/2024 12:59

Un angajat al Primăriei Bacău, functionar la Direcţia Administrare Baze Sportive, a fost prins in flagrant, sambătă, 11 mai 2024, cand lua o mită de 4.000 de euro. Salariatul a pretins bani de la un cond ...

Motocicletă izbită violent de o fântână, într-un sat din Suceava. Un tânăr a murit și altul a fost grav rănit
14/05/2024 12:46

O persoană a murit, iar alta a fost grav rănită in urma unui grav accident de motocicletă produs pe raza satului Sălăgeni din comuna Dumbrăveni, judetul Suceava. Un accident rutier incheiat tragic a avu ...

Mașină spulberată de tren, în Neamț. Șoferul care a forțat trecerea de cale ferată a scăpat teafăr
14/05/2024 12:19

Un nou accident feroviar s-a petrecut in judeţul Neamţ. Masina unui conducător auto iresponsabil, care nu a fost rănit, a fost surprins pe calea ferată de o garnitură a unui tren de persoane. Pompierii d ...

Sinucidere bizară în Constanța. Un șofer de TIR din Neamț, dat dispărut, s-a aruncat de pe podul de la Agigea
14/05/2024 12:07

Politistii din Constanta au fost chemati să deslusească un caz misterios petrecut marti, 14 mai 2024. Tragedia a avut loc dimineată pe podul de la Agigea, unde un bărbat de 37 de ani, dat dispărut de cătr ...

Literatura de lângă noi. Focus: Ungaria
14/05/2024 09:39

De Noaptea Muzeelor, 18 mai 2024, la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii se va desfăsura editia a treia a proiectului cultural Literatura de langă noi. Focus: Ungaria. Evenimentul va avea ...

Ungaria, despre războiul din Ucraina: O superputere nucleară nu poate fi învinsă. Ceea ce se întâmplă este, practic, ţinerea în funcţiune a unui abator
14/05/2024 09:18

Guvernul maghiar nu doreşte să participe in niciun fel la pregătirea militarilor ucraineni şi la livrarea de arme, dar presiunea asupra Ungariei este uriaşă şi este de aşteptat ca in următoarele săpt ...

Palatul Culturii se pregătește de bal
14/05/2024 09:00

Cea de-a treia editie a Balului Palatului din Iasi va avea loc la finalul acestei luni. Manifestarea, desfăsurată la Palatul Culturii, este organizată de Complexul Muzeal National Moldova Iasi, Opera Nation ...

Proiectele de infrastructură ale Iașului rămân înțepenite
14/05/2024 08:36

* se intrevede posibilitatea ca proiectele Variantei Ocolitoare Podu Iloaiei si Variantei de Ocolire Iasi Sud (Uricani – str. Cicoarei – str. Arh. Berindei – intersectie Soseaua Nicolina) să ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei