Prăbuşire brutală a pieţei muncii, la Iaşi
Dimensiune font:
* intelectualii nu sunt afectaţi şi nici necalificaţii * de suferit au cei din industrie ori lucrătorii din comerţ * în mod straniu, este nevoie de mână de lucru în construcţii
Pentru a doua săptămână consecutiv, piaţa muncii la nivelul judeţului înregistrează un recul. De data asta, mult mai serios decât în intervalul precedent, iar contracţia vine după săptămâni în şir de creştere a ofertei de locuri de muncă.
Conform centralizatorului remis miercuri presei de către A.J.O.F.M., situaţia de pe piaţa muncii se apropie de cea din perioadă imediat următoare ieşirii din starea de urgenţă. De la aproximativ 1.000 locuri de muncă disponibile, în doar două săptămâni s-a ajuns la numai 774. O prăbuşire brutală a ofertei.
Intelectualii nu sunt mai deloc afectaţi de această dinamică, e nevoie încă de mulţi absolvenţi de facultate. 110 posturi, precum agent de turism, agent servicii clienţi, analist, analist financiar, analist informaţii, analist servicii clienţi, asistent manager, consilier juridic, consilier orientare privind cariera, contabil, director economic, expert legislaţia muncii, geograf, gestionar custode sală, ingineri (autovehicule rutiere, CFDP, CCIA, de sistem în informatică, ecolog, energetician, geodez, instalaţii, mecanic, proiectant energetician, confecţii-tricotaje), manager energetic, manager financiar, manager proiect, peisagist, profesor în învăţământul primar, proiectant arhitect, proiectant sisteme de securitate, responsabil cu protecţia datelor cu caracter personal, responsabil proces, specialist îmbunătăţire produse, specialist în domeniul proiectării asistate pe calculator şi specialist resurse umane.
Necalificaţii au şi ei şanse bune de supravieţuire. E nevoie de agenţi de pază, ambalatori manuali, curieri, femei de serviciu/lucrători în salubrizare, îngrijitori de clădiri, manipulanţi mărfuri sau oameni buni la toate în construcţii.
Comerţul stradal se restrânge în mod logic, din cauza răcirii vremii, era normală şi previzibilă scăderea ofertei de muncă în acest domeniu. Acum, doar 35 de posturi. Nimic în HoReCa, tot nimic în asigurări, în transporturi s-au ocupat deja 25 din cele 107 posturi de şofer şi, foarte ciudat dacă ţinem cont de anotimp, a crescut necesarul de personal în construcţii. De la 181, la 190. În schimb, industria pare să-şi fi făcut plinul, aici mai sunt disponibile doar 113 posturi, faţă de 141 câte erau acum şapte zile. Agricultura a tras heblul, în sănătate mai e nevoie de asistente şi infirmiere.
Doar nemţii şi norvegienii contează
Situaţie similară şi la nivel continental. Oferta de pe platforma EURES a scăzut de la 446 la 335. Majoritatea covârşitoare a locurilor de muncă disponibile (292) se află în Germania. Aici e încă nevoie de brutari, lucrători în construcţii (beton armat), lucrători în producţia şi prelucrarea sticlei, măcelari, maistru în construcţii, muncitori în construcţii de acoperişuri, operator maşini şi sisteme sau specialist în restaurare textile.
Mai sunt norvegienii, care au disponibile 35 locuri de muncă. Bucătari, frizeri, mecanici auto, montatori de podele şi tinichigii.
Polonezii rămân cu aceeaşi nevoie de trei măcelari, francezii încă nu şi-au găsit cei doi farmacişti, în Finlanda se caută un lucrător în metal şi un mecanic, iar în Olanda, doar un tâmplar. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau