Prăbuşirea ţeparului presei ieşene
Dimensiune font:
Angajaţii AmoPress povestesc cum a început destrămarea unei afaceri care le asigura traiul zilnic. „Vindeam de toate, presă centrală, locală, reviste, mărfuri nonalimentare. Unii dintre tonetari dispuneau de un sistem plată al facturilor. Pensionarii făceau coadă la tonetă. Dintr-o dată, s-a auzit că firma are datorii mari. Nu am crezut până când marfa care ni se aducea dimineaţa s-a împuţinat. Prima a fost Gazeta Sporturilor, care nu a mai mai trimis ziarul la tarabă. Nu a mai funcționează nici sistemul de plată a facturilor. Au fost zile când nu am avut nici presă locală”, îşi aminteşte unul dintre angajaţii AmoPress.
Confirmarea prăbuşirii afacerii a venit odată cu inventarele prin care erau nevoiţi să treacă tonetarii. „N-a fost lună în care să nu ies pe minus. Noroc că am ţinut o evidenţă paralelă şi le-am arătat celor de la firmă că nu am primit marfa pe care au spus ei că mi-au dat-o la vânzare. 300 lei, 400 lei, 500 lei... ieşeam lipsă. Asta în condiţiile în care erau întârzieri mari şi cu salariile. Am avut colegi care nu au văzut leafă 3-4 luni la rând. Cică nu sunt bani”, mai spune fostul angajat.
Arificiu financiar cu zi penal
Tonetarii nu erau singurii ţepuiţi. În decembrie 2017, firma lui Manuel Onofrei, avea datorii de peste 450.000 de lei la bugetul local, însemnând chirii neachitate și penalități. În acelaşi an, potrivit celor care au făcut afaceri cu Onofrei, patronul AmoPress ar fi recurs la un artificiu ilegal pentru a scăpa de executarea declanşată de creditori. „I-am pus sechestru şi pe cele 65 de chioşcuri care aparţin firmei AmoPress Retail, cea cu care ne aflăm în litigiu. Când ne-am dus însă cu executorul să-i ridicăm chioşcurile, ne-a prezentat două hârtii antedatate, dubioase, prin care ne-a pus în vedere că nu mai putem să punem sechestru, fiindcă a vândut de urgenţă chioşcurile”, spunea atunci Horia Ivanovici, patronul ziarul Fanatik.
În anul 2015, între Horia Ivanovici, administratorul ziarului Fanatik, și Manuel Onofrei, patronul Amo Press, a fost stabilit un parteneriat de publicitate. Onofrei plătea pentru a face publicitate unor produse Disney, iar Ivanovici se obliga să îi ofere machete de publicitate pe o perioadă de un an. Valoarea contractului a fost de 60.000 de euro+TVA. Practic, Ivanovici a susţinut că Onofrei şi-a vândut cele 65 de chioşcuri de urgenţă, tot unei firme care îi aparţine, Amo Press Group, şi, fix în aceeaşi zi „le-a închiriat gratis” înapoi către Amo Press Retail pe un contract de comodat. „I le-a închiriat gratis, deşi vorbim de rulaje de sute de mii de lei lunar. Contractul de vânzare şi contractul de comodat sunt făcute, ambele, în aceaşi zi. Totul este ticluit la repezeală, ca să nu mai putem noi, creditorii, să recuperăm nimic valoros din firma sa”, a punctat Horia Ivanovici.
Chioşcuri ridicate de pe domeniul public
În 2018, judecătorul sindic a aprobat deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva SC Amo Press Retail. Era anul în care Primăria Iaşi începuse ridicarea tonetelor de pe domeniul public din cauza datoriilor mari acumulat de firma lui Onofrei către bugetul local. Iniţial, Amo Pres Retail contestase în instanţă ordinul primarului de ridicare a tonetelor, însă magistraţii ieşeni au respins contestaţia. În contestaţia depusă în instanţă, firma lui Onofrei a arătat că a încheiat cu primaria un acord de eşalonare a datoriilor fără însă să facă şi dovada acestui lucru. „Actele dosarului releva restanţe la plata ale reclamantei acumulate în perioada 1.07.2015 - 30.06.2017 în cuantum de 241.340,15 lei, pe care de altfel, aceasta le admite. Se prevalează reclamanta de existenţa unui acord de eșalonare, fără a face dovada existenţei acestuia. Reclamanta a fost notificata cu privire la obligaţiile de plată restante, fiind informată cu privire la procedura pe care trebuie să o urmeze pentru a beneficia de eşalonare, precum şi de consecinţele derivând din contracte, în cazul neachitarii debitului”, au spus magistraţii.
În 2018, valoarea totală a datoriilor lui Onofrei către terţi atingea valoarea de de 10.791.699 lei. Din vânzarea activelor nu s-a recuperat mare lucru astfel încât, în 2021, Curtea de Apel Iaşi a decis atragerea răspunderii patrimoniale împotriva lui Manuel Leonid Onofrei. Judecatorii au stabilit că Fiscul şi alţi creditori pot să-l execute silit pe Onofrei pentru recuperarea sumei de 6.703.474,13 lei, datoriile neacoperite ale firmei Amo Press Retail SRL. Curtea de Apel a luat această decizie după ce Fiscul a arătat că Onofrei a scos ilegal din conturile firmei sume impresionante, fără nicio justificare legală.
Listă impresionantă de creditori
Povestea falimentului AmoPress Grup se încheie în 2022, odată cu declararea falimentului firmei şi publicarea listei tuturor celor ţepuiţi de Onofrei: Fondul European de Investiţii - 191.540 lei, Libra Internet Bank - 399.905 lei, Alpha Bank România SA - 1.307.428 lei, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM - 1.600.355 lei, Impuls Leasing România IFN SA - 122.856 lei, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi - 289.584 lei, Municipiul Iaşi-DEFPL - 9.138 lei, Adevărul Holding SRL - în reorganizare - 34.126 lei, ,17, Impuls Leasing România IFN SA - 22.055 lei, Total Soft SA - 23.072 lei, Isis Editcom SRL - 88.043 lei , RC-CF Trans SRL – 819 lei, Inter Uno SRL - 6.095 lei, Sincron SRL - 26.261 lei, Ziarul Evenimentul SRL - 50.720 lei, Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi Iaşi - 5.001 lei, Creative and Original Solutions SRL - 14.025 lei, ING Commercial Finance Polka SA - 33.837 lei, Casa de Cultură a Sindicatelor Iaşi - 26.802 lei, Intersnack România SRL - 3.809 lei, Unicredit Leasing Fleet Management SRL - 57.949 lei, Unicredit Leasing Corporation IFN SA - 14.435 lei, Quadrant AMROQ Beverages SRL - 165.450 lei, Regia Autonomă de Transport Public Iaşi - 8.035 lei, La Mattina SRL - 43.654 lei, Mediafax Group SRL- în reorganizare - 70.623 lei, Global Impex Distributions SRL - 9.030 lei. Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau