Președintele Academiei Române, Doctor Honoris Causa la UMF Iași
Dimensiune font:
Președintele Academiei Române, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Festivitatea de decernare a titlului va avea loc joi, 11 mai 2023, la ora 13.00, în Aula „George Emil Palade” a UMF Iași. După festivitate, de la ora 14.00, cunoscutul istoric va susține conferința „Istorie și adevăr”.
„Domnul academician Ioan-Aurel Pop este o personalitate marcantă în domeniul istoriei, care se bucură de prestigiu atât în țară, cât şi la nivel internațional, având contribuții deosebite în domeniul științific și academic. Prin acordarea acestui titlu Universitatea noastră va deveni mai bogată spiritual, adăugând numele domnului acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop în tabloul personalităților care au primit această recunoaștere a întregii activități puse în slujba binelui, a științei, a spiritului creator în direcția unei colaborări fructuoase, tradiționale în viitor.”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.
Acad. Prof. Univ. Dr. Ioan-Aurel Pop s-a născut în satul Sântioana, județul Cluj. A absolvit Liceul „Andrei Șaguna“ din Brașov și a urmat cursurile Facultății de Istorie și Filosofie, Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, pe care le-a încheiat ca șef de promoție. În 1989 și-a susținut teza de doctorat intitulată „Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV-XVI“.
Pe lângă limbile franceză, engleză, italiană, germană, maghiară, istoricul Ioan-Aurel Pop cunoaște foarte bine latina medievală, paleografia latină și paleografia slavonă, ceea ce i-a permis să studieze în original izvoarele istoriei medievale.
A desfășurat o bogată activitate didactică: asistent, lector, conferențiar. Din 1996, este profesor la Departamentul de istorie medievală, premodernă și istoria artei a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, unde susține cursurile de paleografie latină, istoria Transilvaniei, istoria medievală a României. Începând cu anul 2002 este coordonator de doctorate în domeniul istoriei. În perioada 2012-2020 a deținut două mandate de rector al acestei universități.
În perioada 1992-2018 a fost Cercetător științific și Director al Centrului de Studii Transilvane din cadrul Fundației Culturale Române (ulterior Institutul Cultural Român), integrat din 2007 Filialei din Cluj Napoca a Academiei Române.
În anul 2001 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, pentru ca în 2010 să ocupe funcția de membru titular, iar din 2018 este Președintele Academiei Române. Din 2020 este Președintele Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Rezultatele cercetărilor sale au fost materializate într-un număr impresionant de publicații, peste 70 de cărți, ediții de izvoare istorice, tratate și manuale universitare și peste 500 de studii, articole, recenzii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau