Primarul din Dobrovăţ, condamnat „la insistenţele DNA”
Dimensiune font:
* acestuia i se impută faptul că a facilitat accesul sătenilor la păşunile comunei fără a le percepe nicio taxă * pedeapsa hotărâtă de instanţa de fond este de un an şi patru luni de închisoare cu suspendare * „Legea îmi permite acest lucru, eu n-am luat niciun ban pentru mine, doar i-am ajutat pe săteni!”, ne-a declarat primarul Cătălin Martinuş
Miercuri, 15 iulie, Tribunalul Iaşi a dat sentinţa în dosarul 7231/99/2015, în care primarul din Dobrovăţ, Cătălin-Iulian Martinuş a fost inculpat, alături de alte patru persoane, pentru infracţiuni de corupţie. Faptele sunt vechi, din perioada 2008-2009, iar dosarul a fost deschis în 2015. Primarului i se impută faptul că, prin intermediul Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Asociaţiei Crescătorilor de Taurine din localitate a facilitat accesul sătenilor la păşunile comunei fără a le percepe acestora nicio taxă. „Legea îmi permite acest lucru, eu n-am luat niciun ban pentru mine, doar i-am ajutat pe săteni!”, ne-a declarat Cătălin-Iulian Martinuş.
Dosarul instrumentat de DNA a fost unul complex, iar la adresa primarului din Dobrovăţ au fost formulate mai multe acuzaţii. Astfel, judecătorii l-au achitat în ce priveşte săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, au hotărât încetarea procesului penal pentru cele 16 acte materiale de fals intelectual întrucât a intervenit prescripţia, dar l-au condamnat pentru „folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete” prin care s-ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene. Pedeapsa hotărâtă de instanţa de fond este de un an şi patru luni de închisoare cu suspendare, la care se mai adaugă şi pedeapsa accesorie care constă în interzicerea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, precum şi a dreptului de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. Cu alte cuvinte, dacă sentinţa va rămâne definitivă, Cătălin-Iulian Martinuş nu va mai putea candida la un nou mandat de primar.
„Aştept să vină motivarea sentinţei, după care voi face apel, mă consider nevinovat”, ne-a mai spus edilul din Dobrovăţ.
Cât priveşte latura civilă, Tribunalul Iaşi a constatat recuperată suma de 149.310,72 lei de către cei de la APIA, aşa încât a fost ridicat sechestrul instituit în 2014 asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând celor 5 inculpaţi din acest dosar. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau