Primii voluntari din cadrul Poliţiei Locale au ieşit la stradă
Dimensiune font:
Deocamdată, sunt trei tineri care au urmat cursurile din programul de voluntariat, iar alţi patru se pregătesc să le urmeze exemplul * voluntarii însoţesc echipajele de poliţie, derulându-şi activitatea pe segmentul de ordine publică * Liviu Zanfirescu, comandantul Poliţiei Locale Iaşi, spune că, prin acest proiect, şi angajaţii instituţiei vor deveni mult mai responsabili
Primii ieșeni care au dorit să ajute la creșterea siguranței publice şi s-au înscris în programul de voluntariat al Poliţiei Locale şi-au intrat în atribuţii. Vorbim de un proiect iniţiat în cadrul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) de către Marius Benchea, care are la bază modele din alte oraşe unde există o bună colaborare intre instituțiile de ordine public şi societatea civilă. „Propunerea îmi aparţine, însă proiectul a fost implementat de Poliţia Locală Iaşi. Ne-am inspirat din măsuri similare care au fost puse în practică în Anglia, Suedia, Norvegia, dar şi în localităţi din ţară, precum Bucureşti şi Bacău”, spune Marius Benchea, şeful Serviciului Voluntar de Ambulanţă Iaşi.
Programul de voluntariat al Poliţiei Locale a fost avizat în septembrie 2021, dar a devenit operaţional abia anul acesta. Dincolo de asigurarea transparenței activității Poliției Locale Iași, proiectul îşi propune creșterea gradului de implicare a cetățenilor municipiului în identificarea și combaterea faptelor de încălcare a normelor de conviețuire socială. „Dezvoltarea societății și evoluția acesteia a determinat managementul Poliției Locale Iași să abordeze noi metode de identificare a problemelor cu care se confruntă locuitorii municipiului Iași și din zona metropolitană a municipiului, dar și rezolvarea acestor probleme. Identificarea problemelor cetățenilor nu reprezintă o activitate suficientă, este necesar ca aceste probleme, odată identificate să fie rezolvate în conformitate cu competențele deținute și prevederile legale, iar în situația în care acestea exced competențelor Poliției Locale Iași, să fie transmise autorităților îndrituite pentru rezolvarea acestora”, spun şefii Poliţiei Locale.
Cine sunt voluntarii?
Deocamdată, sunt şapte persoane care şi-au manifestat interesul pentru această activitate. Primii trei sunt deja la stradă, însoţind echipajele Poliţiei Locale, iar ceilalţi patru se pregătesc să le urmeze exemplul. „Sunt persoane tinere, cu vârste de 21-25, respectiv 30-35 ani. Unii spun că o fac pentru că îşi doresc în viitor să lucreze în structurile Poliţiei. Alţii ne-au spus că s-au înscris în program din motive ce ţin de simţul civic. Nu am stabilit un număr maxim de voluntari, ne dorim să se înscrie cât mai mulţi cetăţeni. Cei despre care v-am vorbit, au urmat un curs de pregătire, axat pe cunoaşterea instituţiei noastre, pe competenţele Poliţiei Locale Iaşi şi pe atribuţiile voluntarilor, aşa cum sunt acestea prevăzute în lege. A urmat o probă scrisă, pe care au trecut-o...”, spune Liviu Zanfirescu, directorul general al Poliţiei Locale Iaşi.
Ce responsabilităţi au primit voluntarii ieşeni
Primii voluntari îşi desfăşoară activitatea pe zona de ordine şi siguranţă publică. „În linii mari, identifică problemele la nivelul comunității. Una dintre acestea se referă la prezența în locurile publice a persoanelor care practică cerșetoria. De asemenea, vor avea ca sarcină monitorizarea circulației vehiculelor destinate exclusiv tragerii sau împingerii cu mâna, cele care se deplasează pe patine sau dispozitive cu role fără mijloace de autopropulsie, precum și cele care conduc vehicule ale căror viteză maximă prin construcție nu depășește 6 km/h și sunt echipate cu un motor electric. De asemenea, vor trebuie să raporteze prezenţa animalelor lăsate libere la pășunat pe domeniul public sau prezente pe carosabil sau în imediata vecinătate a carosabilului sau aleilor pietonale sau plimbarea animalelor de companie în alte locuri decât cele amenajate. Nu în ultimul rând, activitatea lor va avea în vedere prezența găștilor de cartier, distrugerile de pe domeniul public, parcări neregulamentare, identificarea obstacolelor care îngreunează traficul rutier şi pietonal în zonele aglomerate, indicatoare rutiere deteriorate sau marcaje şterse”, mai spune şeful Poliţiei Locale.
Poliţiştii locali, responsabilizaţi de noii „colegi”
Vor urma şi alte serii de voluntari, care vor activa în domeniile comunicare, trafic rutier, urbanism, protecția mediului sau în zona activităților comerciale. „Să ştiţi că pe cei de la trafic rutier de exemplu, nu-i punem să dirijeze circulaţia în intersecţii, vor avea atribuţii în special pe secţiunea de ridicări auto”, mai spune Liviu Zanfirescu. Logic, se naşte întrebarea dacă angajaţii Poliţiei Locale nu sunt „încurcaţi” de prezenţa voluntarilor. „În mod clar, nu. Prezenţa lor ajută şi în ceea ce priveşte creşterea profesionalismului angajatului nostru. Un poliţist local va deveni mult mai responsabil, mai atent, va avea grijă ca prin comportamentul său să-i ofere voluntarului un bun exemplu. Şi nu în ultimul rând, vorbim de transparenţă. Alături de un voluntar, unui poliţist local îi va fi mult mai dificil să închidă ochii la anumite încălcări ale legii”, mai spune Liviu Zanfirescu. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau