Primii voluntari din cadrul Poliţiei Locale au ieşit la stradă

1voluntari2

Dimensiune font:

| 06-03-2023 09:59

Deocamdată, sunt trei tineri care au urmat cursurile din programul de voluntariat, iar alţi patru se pregătesc să le urmeze exemplul * voluntarii însoţesc echipajele de poliţie, derulându-şi activitatea pe segmentul de ordine publică * Liviu Zanfirescu, comandantul Poliţiei Locale Iaşi, spune că, prin acest proiect, şi angajaţii instituţiei vor deveni mult mai responsabili

Primii ieșeni care au dorit  să ajute la creșterea siguranței publice şi s-au înscris în programul de voluntariat al Poliţiei Locale şi-au intrat în atribuţii. Vorbim de un proiect iniţiat în cadrul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) de către Marius Benchea, care are la bază modele din alte oraşe unde există o bună colaborare intre instituțiile de ordine public şi societatea civilă. „Propunerea îmi aparţine, însă proiectul a fost implementat de Poliţia Locală Iaşi. Ne-am inspirat  din măsuri similare care au fost puse în practică în Anglia, Suedia, Norvegia, dar şi în localităţi din ţară, precum Bucureşti şi Bacău”, spune Marius Benchea, şeful Serviciului Voluntar de Ambulanţă Iaşi.

Programul de voluntariat al Poliţiei Locale a fost avizat în septembrie 2021, dar a devenit operaţional abia anul acesta. Dincolo de asigurarea transparenței activității Poliției Locale Iași, proiectul îşi propune creșterea gradului de implicare a cetățenilor municipiului în identificarea și combaterea faptelor de încălcare a normelor de conviețuire socială. „Dezvoltarea societății și evoluția acesteia a determinat managementul Poliției Locale Iași să abordeze noi metode de identificare a problemelor cu care se confruntă locuitorii municipiului Iași și din zona metropolitană a municipiului, dar și rezolvarea acestor probleme. Identificarea problemelor cetățenilor nu reprezintă o activitate suficientă, este necesar ca aceste probleme, odată identificate să fie rezolvate în conformitate cu competențele deținute și prevederile legale, iar în situația în care acestea exced competențelor Poliției Locale Iași, să fie transmise autorităților îndrituite pentru rezolvarea acestora”, spun şefii Poliţiei Locale.

Cine sunt voluntarii?

Deocamdată, sunt şapte persoane care şi-au manifestat interesul pentru această activitate. Primii trei sunt deja la stradă, însoţind echipajele Poliţiei Locale, iar ceilalţi patru se pregătesc să le urmeze exemplul. „Sunt persoane tinere, cu vârste de 21-25, respectiv 30-35 ani. Unii spun că o fac pentru că îşi doresc în viitor să lucreze în structurile Poliţiei. Alţii ne-au spus că s-au înscris în program din motive ce ţin de simţul civic. Nu am stabilit un număr maxim de voluntari, ne dorim să se înscrie cât mai mulţi cetăţeni. Cei despre care v-am vorbit, au urmat un curs de pregătire, axat pe cunoaşterea instituţiei noastre, pe competenţele Poliţiei Locale Iaşi şi pe atribuţiile voluntarilor, aşa cum sunt acestea prevăzute în lege. A urmat o probă scrisă, pe care au trecut-o...”, spune Liviu Zanfirescu, directorul general al Poliţiei Locale Iaşi.

Ce responsabilităţi au primit voluntarii ieşeni

Primii voluntari îşi desfăşoară activitatea pe zona de ordine şi siguranţă publică. „În linii mari, identifică problemele la nivelul comunității. Una dintre acestea se referă la prezența în locurile publice a persoanelor care practică cerșetoria. De asemenea, vor avea ca sarcină  monitorizarea circulației vehiculelor destinate exclusiv tragerii sau împingerii cu mâna, cele care se deplasează pe patine sau dispozitive cu role fără mijloace de autopropulsie, precum și cele care conduc vehicule ale căror viteză maximă prin construcție nu depășește 6 km/h și sunt echipate cu un motor electric. De asemenea,  vor trebuie să raporteze prezenţa animalelor lăsate libere la pășunat pe domeniul public sau prezente pe carosabil sau în imediata vecinătate a carosabilului sau aleilor pietonale sau plimbarea animalelor de companie în alte locuri decât cele amenajate. Nu în ultimul rând, activitatea lor va avea în vedere prezența găștilor de cartier, distrugerile de pe domeniul public, parcări neregulamentare, identificarea obstacolelor care îngreunează traficul rutier şi pietonal în zonele aglomerate, indicatoare rutiere deteriorate sau  marcaje şterse”, mai spune şeful Poliţiei Locale.

Poliţiştii locali, responsabilizaţi de noii „colegi”

Vor urma şi alte serii de voluntari, care vor activa în domeniile comunicare, trafic rutier, urbanism,  protecția mediului sau în zona activităților comerciale. „Să ştiţi că pe cei de la trafic rutier de exemplu, nu-i punem să dirijeze circulaţia în intersecţii, vor avea atribuţii în special pe secţiunea de ridicări auto”, mai spune Liviu Zanfirescu.  Logic, se naşte întrebarea dacă angajaţii Poliţiei Locale nu sunt „încurcaţi” de prezenţa voluntarilor. „În mod clar, nu. Prezenţa lor ajută şi în ceea ce priveşte creşterea profesionalismului angajatului nostru. Un poliţist local va deveni mult mai responsabil, mai atent, va avea grijă ca prin comportamentul său să-i ofere voluntarului un bun exemplu. Şi nu în ultimul rând, vorbim de transparenţă. Alături de un voluntar, unui poliţist local îi va fi mult mai dificil să închidă ochii la anumite încălcări ale legii”, mai spune Liviu Zanfirescu. Tudor DAMASCHIN

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
A fost semnalată prezența viperelor pe dealurile dintre Tomești și Păun!
09/05/2024 06:49

* potrivit activistilor de mediu de la Asociatia „Codrii Iasului”, in această primăvară, tot mai multi drumeti au semnalat prezenta unui sarpe care, desi nu este considerat ca fiind unul veninos, ...

Circulația pe strada Arcu, închisă timp de trei zile
09/05/2024 06:10

În perioada de 8 - 10 mai, intre orele 22 si 6, circulatia autovehiculelor pe str. Arcu, pe  tronsonul cuprins de la intersectia cu străzile Gavriil Muzicescu si Gandu, pană la intersectia cu str. ...

Ziua independenței de Stat a României, aniversată la Iași
09/05/2024 05:45

Ziua Independenţei de Stat a Romaniei, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite in cel de-al Doilea Război Mondial si Ziua Europei, vor fi aniversate vineri, 10 mai, la Iasi in cadrul unei ceremonii milita ...

Primarul Botoşaniului, trimis în judecată după ce ar fi dat unei candidate subiectele la un concurs pentru funcţia de consilier
08/05/2024 15:08

Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, a fost trimis in judecată, miercuri, de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DNA pentru săvarşirea infracţiunii de folosire, in orice mod, direct sau ...

Student la Medicină, mort la un mare spital din Iași. A căzut de la etajul al treilea
08/05/2024 14:59

Un student la Medicină din Iasi, in varstă de 20 de ani, a căzut de la etajul al treilea al Spitalului „Sfantul Spiridon” din Iasi, unde era internat. Tanărul suferise o interventie chirurgical ...

Caz incredibil în Iași: Un preot a fugit cu amanta și cheile de la biserică. Enoriașii fac acuzații grave
08/05/2024 14:16

Telenovelă in Iasi unde un preot a fugit cu cheile de la biserică si cu presupusa amantă, după ce sătenii s-au plans de el. Caz incredibil in localitatea Hăbăsesti, judeţul Iaşi! Săteni nu mai au lin ...

 Romanian Fashion Week 2024: cel mai longeviv și așteptat catwalk al anului va găzdui, la Palas Iași, zeci de designeri, talk-uri și expoziții
08/05/2024 13:30

Romanian Fashion Week 2024: cel mai longeviv si asteptat catwalk al anului va găzdui, la Palas Iasi, zeci de designeri, talk-uri si expozitii  Irina Schrotter: „Ne-am intors să ne reconsolidăm pe ...

„O istorie a balului cuprinsă în ordinele de dans”, expoziție la Palatul Culturii
08/05/2024 13:30

Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi - Muzeul de Istorie a Moldovei - Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, in parteneriat cu Muzeul National Brukenthal Sibiu, organizează in peri ...

Comunele hi-tech din nordul Moldovei. Cum se dezvoltă unele localități făcând economie datorită sistemelor IT
08/05/2024 12:48

In judetul Botosani, cateva comune incep să se bazeze pe tehnologii industriale moderne pentru a dezvolta comunitătile, dar si pentru a face economie la buget. Printre altele, au iluminat stradal cu telegesti ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei