Primul pacient cu AVC transferat de la Cluj la Suceava
Dimensiune font:
Ceea ce părea imposibil în urmă cu câțiva ani a devenit realitate, în weekend. La Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava a fost transferat, de la Cluj Napoca, un pacient cu AVC, fiind prima solicitare de acest fel de la un centru universitar.
Potrivit purtătorului de cuvânt al SCJU Suceava, dr. Dan Teodorovici la SCJU Suceava a fost transferat sâmbătă după amiaza cu elicopterul SMURD , de la Spitalul Județean de Urgență din Cluj , un pacient de 47 de ani cu accident vascular cerebral ischemic acut. Sursa citată arată că simptomatologia pacientului a debutat la ora 11:30. „A fost efectuată tromboliza ( administrare de medicamente care dizolvă cheagul de sânge ) la ora 14 la spitalul din Cluj. Pentru că nu s-a înregistrat o ameliorare semnificativă a simptomatologiei, s-a decis transferul pacientului la Spitalul Clinic Județean Suceava pentru extragerea cheagului de sânge de la nivelul vasului cerebral afectat de către echipa de la Radiologie Intervențională”, a precizat dr. Dan Teodorovici.
Medicul a spus că aceasta este prima solicitare de acest fel primită de SCJU Suceava dintr-un centru universitar și care a fost onorată, menționând că au mai fost solicitări din centre universitare, dar este primul pacient care s-a încadrat în timp util pentru efectuarea trombectomiei.
Procedura a fost efectuată cu succes reușindu-se extragerea cheagului, iar evoluția pacientului era tot mai bună.
De menționat este că echipa care a contribuit la acest succes a fost formată din medici din UPU, neurolog dr Ana Burca, medic anestezist dr. Tiron Crina, radiologi intervenționiști dr. Cătălin Lulciuc și dr. Mircea Gabriel, asistenți Serediuc și Lucanu. „E important de precizat că pacientul a fost refuzat anterior de alte 5 centre de radiologie intervențională din cauza fie a lipsei chiturilor pentru efectuarea intervenției, fie din cauza lipsei de personal”, a subliniat dr. Dan Teodorovici.
Dotarea „de excepție”, integrată, „unică în România”, realizată atât prin finanțare de la Academia de Științe Medicale, cât și din fondurile proprii ale spitalului, au făcut ca Spitalul Județean de Urgență Suceava să devină „centru de referință național în tratamentul minim invaziv al ischemiei critice periferice la persoana cu diabet și nu numai”, iar renumele Compartimentului de Radiologie intervențională al spitalului a depășit granițele țării.
În august 2021 spitalul sucevean a devenit primul spital județean din Regiunea Moldovei și din România care asigura 24/24 ore, 7/7 zile tratamentul endovascular în accidentul vascular ischemic acut, prin includerea în acțiunea prioritate AP- AVCAc în patru tipuri de intervenții: fibrinoliza intraarterială, trombectomie/tromboplastie, angioplastie percutană cu stent pentru disecții arteriale acute artere cervicale și embolizare pentru anevrisme rupte (simplu, cu balon stent, Stent Flow diverter). Ecaterina VICOL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau