Probleme cu modernizarea iluminatului public din cauza... liniei de tramvai din Dancu!
Dimensiune font:
ADR Nord-Est a a atras atenţia municipalităţii ieşene că trebuie să facă unele corecţii în documentaţia proiectului referitor la modernizarea reţelei de iluminat public * s-a ajuns în această situaţie după ce, în cadrul unui alt proiect, cel de schimbare a şinei de tramvai din Doi Băieţi spre Dancu, au fost executate şi lucrări de înlocuire a corpurilor de iluminat, lucru sinonim cu o dublă finanţare
Agenţia de Dezvoltare Nod-Est a remis Primăriei Iaşi în data de 7 decembrie o adresă prin care municipalităţii ieşene i se cere să modifice indicatorii fizici din cadrul Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii a indicatorilor tehnico-economici şi a devizului general al proiectului „Reabilitare/modernizare/extindere/eficientizare reţea iluminat public în municipiul Iaşi”, a valorii proiectului şi a cheltuielilor legate de proiect. S-a ajuns în această situaţie după ce, în cadrul unui alt proiect - „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iaşi - Dancu” - au fost executate şi lucrări de înlocuire a corpurilor de iluminat, lucru sinonim cu o dublă finanţare atât timp cât ambele investiţii beneficiază de fonduri nerambursabile. „Unele puncte de transformare au fost echipate iniţial cu câte două puncte de aprindere. Prin implementarea proiectului s-a obţinut reducerea consumului de energie electrică pe punct de aprindere, rezultând eliminarea celui de-al doilea punct de aprindere la un număr de 12 puncte de transformare. Ca urmare a acestor modificări, valorile estimate iniţial a indicatorilor din secţiunea Indicatori suplimentari proiect nu se mai pot atinge la momentul de faţă prin implemenetarea proiectului, în timp ce valorile indicatorilor din secţiunea Indicatori prestabiliţi de realizare pot fi char depăşite ca urmare a eficienţei superioare a lămpilor LED montate, faţă de cele folosite în proiectare - faza SF”, spun reprezentanţii Primăriei. Altfel spus, se solicită actualizarea informaţiilor din cererea de finanţare astfel încât acestea să coincidă cu situaţia reală.
Ce s-a făcut
Lucrările de modernizare ale rețelei de iluminat public din municipiul Iași s-au încheiat luna trecută. Început în aprilie, proiectului cu finanțare europeană „Reabilitare/modernizare/extindere, eficientizare rețea de iluminat public în Municipiul Iași” a presupus înlocuirea becurilor pe sodiu cu lămpi led, reducându-se astfel de trei ori consumul de energie electrică al sistemului de iluminat public. Intervenţiile celor de la SC Elba – Com SA Timișoara au constat, printre altele, în modernizarea tablourilor punctelor de aprindere pentru iluminat și echiparea lor cu module de telegestiune, realizarea unui sistem de telegestiune, înlocuirea aparatelor de iluminat existente depășite din punct de vedere fizic cu unele performante, de tip LED echipate cu module de telegestiune și alese în conformitate cu criteriile impuse de clasele de iluminat ale străzilor și de configurația existentă în teren şi echiparea stâlpilor de iluminat a Şoselei Arcu cu panouri fotovoltaice. În total, este vorba despre 4.045 corpuri de iluminat cu LED (iniţial erau 4.088), 4.079 de module de telegestiune cu punct luminos (în loc de 4.122), 41 de stâlpi echipați cu panouri fotovoltaice, 275 de puncte de aprindere (în loc de 287) și de achiziția unui sistem de telegestiune.
Valoarea iniţială a proiectului se ridică la 21.868.648,10 lei, adică circa 4,6 milioane de euro.
Un al doilea proiect
În paralel, municipalitatea ieșeană lucrează la un alt proiect de modernizare a rețelei de iluminat public. Astfel, în cursul lunii martie a fost semnat ordinul de începere a serviciilor de elaborare a documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie, expertizei tehnice, auditului luminotehnic și cererii de finanțare pentru proiectul „Modernizarea, extinderea și digitalizarea rețelei de iluminat public în municipiul Iași”. „Proiectul a fost trimis pentru a fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență - Pilonul II: Servicii publice, dezvoltare urbană, valorificare patrimoniu - Capitolul II.1. Mobilitate urbană, regenerare urbană și valorificarea patrimoniului local. Investiția este estimată la suma de 30.230.000 euro, din care în 2022 ar urma să fie cheltuiți 7.260.000 euro, în 2023 suma de 15.830.000 euro și în 2024 suma de 7.140.000 euro”, a precizat primarul Mihai Chirica.
Prin acest al doilea proiect se urmărește înlocuirea unui număr de 14.700 corpuri de iluminat existente cu corpuri de iluminat performante, cu tehnologie tip LED; înlocuirea unui număr de 7.835 stâlpi existenți cu stâlpi metalici zincați; modernizarea rețelei de alimentare cu energie electrică a iluminatului public (83,93 kilometri de linii electrice subterane și 118,30 kilometri de linii electrice aeriene); extinderea rețelei de iluminat public, cu un număr de 3.426 bucăți stâlpi de iluminat public, rețea și corpuri de iluminat aferente, echiparea cu corpuri de iluminat a unui număr de 407 stâlpi existenți și extinderea cu 111,4 kilometri a rețelei de alimentare cu energie electrică; dezvoltarea unui sistem de telegestiune si digitizare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau