Procurorii din Hârlău, neinteresați de cazul profanării de morminte de la Scobinţi

1profanare1
1profanare2

Dimensiune font:

| 14-06-2021 08:37

Sunt aproape nouă luni de când am scris despre revoltătorul caz al profanării de morminte de la Scobinţi, despre cum procurorii şi poliţiştii din zona Hârlăului se joacă efectiv cu nervii unei familii de ieșeni.

O mică recapitulare: cetăţeanul Gheorghe Petrei se luptă, încă din 2015, cu autorităţile pentru a recăpăta o fâşie de 50 de centimetri din parcela unde este îngropat socrul său, Constantin Marin, şi pentru a putea restaura monumentul funerar. El îl acuză pe agentul fiscal al Primăriei Scobinţi, Doru Fedeleş, de profanare de morminte. Tatăl acestuia din urmă a decedat la sfârşitul lui 2014, la câteva zile după moartea lui Constantin Marin. Cei doi defuncţi au locurile de veci unul lângă celălalt, în cimitirul Feteşti din comuna Scobinţi.

După înmormântarea socrului, Petrei a amenajat cavoul, a pus acolo un grilaj şi o măsuţă metalică având deasupra o placă din beton, iar în primăvara lui 2015 a revenit acolo pentru a curăţa buruienile şi pentru pomenire. A văzut că masa de la cavoul fusese mutată cu aproximativ 70 de centimetri, iar cavoul lui Fedeleş se exinsese pe o fâşie de jumătate de metru din parcela lui Constantin Marin, acoperind urmele lăsate de buldoexcavatorul cu care a fost deplasată masa.

Petrei s-a dus în sat să se intereseze, a vorbit cu mai mulţi oameni, de la care a aflat agentul fiscal fusese autorul profanării. Revoltat, a mers la poliţie, reclamând fapta. Drept urmare, pe 27 mai 2015, agentul şef Vasile Boianu din cadrul Postului de Poliţie Scobinţi emite ordonanţa de începere a urmăririi penale. Cazul este preluat de către agentul Cătălin Suruniuc, iar acesta a considerat că nu este cazul ca dosarul să fie înaintat procuraturii, că nu este vorba de vreo profanare, bazându-se pe declaraţia lui Fedeleş, care susţinea că a avut acordul rudelor lui Marin pentru a extinde cavoul său.

Nemulţumit de rezoluţia dată, ieşeanul a făcut plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău, acuzându-l şi pe agentul Suruniuc de faptul că a obstrucţionat ancheta. În octombrie 2017, judecătorul de cameră preliminară respinge plângerea lui Petrei, ca nefondată.

Acesta nu renunţă, caută martori şi revine la Poliţia Scobinţi cu o nouă plângere. Cazul este preluat de alt agent. Acesta reia investigaţiile şi înaintează cauza spre soluţionare către Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău. Procurorii preiau dosarul, care ajunge în instanţă la sfârşitul lui 2019.

Din dosar s-au evaporat 25 pagini

Pe 23 iunie 2020, Petrei merge din nou la Scobinţi, să pună lumânări la mormântul socrului şi să facă o slujbă de pomenire. Vede că s-a umblat iarăşi la monument, găseşte în apropiere un ciocan de dulgher şi o minicruce din fier striat. Încearcă să ceară explicaţii de la preot, dar nu reuşeşte, acestea slujind cu uşile închise, din cauza stării de alertă. Face câteva fotografii ale cavoului, apoi merge la poliţie, unde dă o nouă declaraţie.

Câteva zile mai târziu, primeşte soluţia de clasare a dosarului deschis în 2019. Intrigat, se duce la Parchetul de pe lângă Judecătroria Hârlău să ceară lămuriri şi ia la studiat dosarul. Constată cu stupoare că lipsesc mai multe probe. În total, 25 de pagini.

Petrei nu dezarmează nici de data asta. Revine de mai multe ori în sat, obţine alte declaraţii de martor în locul celor dispărute, iar pe 25 august trimite petiţii către IPJ şi Instituţia Prefectului. Aceasta din urmă a trimis, la rândul ei, o adresă către IPJ, în care se precizează: „avem rugămintea de a informa instituţia noastră şi petentul asupra celor întreprinse, în termen legal”.

IPJ îl înştiinţează apoi pe Petrei că „întrucât sunt reclamate fapte presupus a fi comise de către agenţi de poliţie judiciară, petiţia a fost înaintată Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău, spre competentă soluţionare”.

 

În opinia procurorilor, declaraţia notarială nu-i probă

Cazul de profanare de la Scobinţi ajunge, din nou, pe masa procurorilor. Care trimit dosarul agentului Dragoş Bolocan de la secţia de poliţie din Scobinţi.

Între timp, reclamantul are grijă să recupereze probele dispărute din dosar. Mai mult, merge la notar şi legalizează declaraţiile de martor. Degeaba. După trei zile, Bolocan propune clasarea dosarului pentru că "nu există probe noi". Dei cele vechi, plus cele recuperate erau mai mult decât suiciente.

Ca să nu fie dubii, petentul Petrei ataşează o declaraţie notarială a martorului Dumitru Stavarache, datată 11 martie 2021. Nu e luată în seamă.

Mai departe, bătaie de joc din partea procurorilor. Cu toate că Petrei făcuse plângere împotriva agentului Bolocan de la Poliţia Scobinţi, cei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău răspund în zeflemea, vorbind despre agentul Boianu, care e la pensie, după ce, la sfârşitul carierei, a lucrat la postul de poliţie din Deleni. Nu la Scobinţi. Singurul progres reuşit de petent a fost că, într-un sfârşit, i s-a permis studierea dosarului. Lucrul acesta s-a întâmplat zilele trecute, domnul Petrei având parte de nişte mari surprize. Dar nu abandonează. Marcel FLUERARU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

indignatul

Jun 14, 2021

primarul scobintiului, parchetul, politia, judecatoria au format o societate pe actiuni, bazata pe profit si nicidecum pe aplicarea legii. oare pana cand?

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:05

Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1445/103/2018, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Casa Scutaru” S.R.L., cu sediul în municipiul Piatra Neamţ, str. Grigore Ureche, bl. G3, et. 3, ap. 71, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, Valoare -lei-, 1. Tractor articulat forestier 690 OP, 98.460,00. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile mobile scoase la vânzare este cel de mai sus. Vânzarea se va face conform hotârârilor adunării creditorilor din data de 05.05.2021 şi 02.06.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc începând cu data de 02.08.2021, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe de licitaţie publică cu strigare la un interval de 7 zile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8766/99/2017 (527/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Kolado” S.R.L., cu sediul în sat Dancu, str. Daliei nr. 70, bl. D3, sc. A, et. 3, ap. 13, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, Componenţa, Valoare -lei-, 1. Bunuri mobile, Echipamente şi utilaje, 90.670,00, 2. Bunuri mobile, Mijloace de transport, 62.700,00. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunrile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.07.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.08.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv până la data de 10.09.2021, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat şi a caietului de sarcini, respectiv 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 3093/89/2017, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Total Media Radio - TV” S.R.L. Vaslui, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Unirii nr. 14, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV/BUN, Valoare -Lei- 1., Echipament tehnologic, aparate de măsură şi control, mijloc de transport, mobilier, aparatură birotica 174.679. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scose la vânzare este cel de mai sus şi reprezintă 100% din valoarea de inventar, iar vânzarea se va efectua conform hotărârilor Adunării creditorilor din data de 23.07.2021, respectiv la cel mai bun preţ oferit. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc începând cu data de 12.08.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv până la data de 09.09.2021, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul administratorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefon: 0335/566.035, 0744/291.653, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Piața ieșeană a forței de muncă își revine
28/07/2021 23:56

Iesenii cu studii superioare pot opta pentru cele 94 de posturi din zonă (agent de turism, agent servicii client, analist, analist financiar, analist informaţii, analist resurse umane, analist servicii clien ...

Cel mai bătrân tâlhar ieşean a smuls ochelarii victimei şi a fugit cu ei
28/07/2021 23:53

 Costache C. a ajuns, la aproape 80 de ani, cel mai bătran talhar de pe cuprinsul judeţului după o chestie care s-a vrut mai mult o răzbunare. Pensionarul locuieşte la o casă din zona Eternitatea şi ...

Mihai Chirica se teme că e o chestiune de timp până când sistemul sanitar va fi copleșit din nou: Vom căuta cu disperare un pat la ATI
28/07/2021 22:33

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, susţine că e doar o chestiune de timp pană cand sistemul sanitar va fi copleşit de numărul mare de pacienţi Covid, iar oamenii vor căuta cu disperare un pat la ...

Vitezomanii, campioni detaşaţi la amenzile de circulaţie
28/07/2021 20:52

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi a remis, ieri, presei o statistică privind abaterile de la Codul Rutier in prima jumătate a  acestui an. Astfel, s-au consemnat 3.138 de contravenţii in care s- ...

Peste 300 de persoane, testate pentru virusul hepatic la UMF Iași. 10 persoane au fost confirmate pozitiv
28/07/2021 18:48

Peste 300 de persoane au venit miercuri, pană la orele 16,00, pe esplanada Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr.T.Popa" din Iaşi să se testeze pentru hepatita de tip B şi C, acţiunea fă ...

Autoturisme avariate de o şarpantă de vânt, la Fălticeni
28/07/2021 18:41

O şarpantă a fost desprinsă de vant şi a căzut de pe un bloc peste mai multe autoturisme parcate in zona centrală a municipiului Fălticeni, a informat purtătorul de cuvant al ISU Suceava, Alin Găleată ...

Un hoţ se revoltă că nu este transferat în acelaşi penitenciar cu soţia
28/07/2021 14:55

 Ieşeanul Marius A. (36 de ani) se află inchis in Penitenciarul Iaşi, unde ispăşeşte o condamnare pentru furt calificat. Petronela, soţia sa, avand acelaşi hobby, a fost incarcerată la Gherla. Mă ...

Consultații gratuite și tur de oraș cu ambulanțe, în memoria angajaților SAJ răpuși de COVID-19
28/07/2021 12:25

 Serviciul Judetean de Ambulantă (SAJ) Suceava oferă, astăzi, 28 iulie a.c., cu ocazia Zilei Nationale a Ambulantei, consultatii gratuite asigurate de trei echipaje cu medic, pe esplanada Casei de Cultu ...

Incendiu la Bălcăuți. O femeie a suferit un atac de panică
28/07/2021 12:24

O femeie in varstă de 83 de ani a suferit un atac de panică in timpul unui incendiu izbucnit miercuri in gospodăria sa din localitatea suceveană Bălcăuţi, din cauza unei improvizaţii la instalaţia elec ...

Scandal la Flămânzi. Oamenii au ieșit în stradă din cauza lipsei apei
28/07/2021 12:18

 Aproximativ 100 de locuitori din oraşul Flămanzi au protestat, miercuri dimineaţă, in Piaţa Revoluţiei din municipiul Botoşani, in semn de nemulţumire faţă de intreruperea furnizării apei. Pro ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei