Procurorii şi jandarmii au descins la Opera Naţională Română din Iași/ UPDATE
Dimensiune font:
UPDATE - Ministerul Culturii a confirmat într-un comunicat perchezițiile de la Iași și a anunțat că va pune la dispoziția procurorilor tate documentele cerute: ”Referitor la perchezițiile care au avut loc, astăzi, la Opera Națională din Iași, vă informăm că Ministerul Culturii va pune la dispoziția DIICOT, la solicitarea acesteia, toate documentele necesare, va coopera cu instituțiile de control ale statului și va răspunde oricăror solicitări legale, necesare pentru bunul mers al anchetei”.
Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Iaşi şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat, luni dimineaţă, 26 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi Iaşi într-un dosar în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de delapidare, fals şi constituire de grup infracţional organizat, în legătură cu mai multe nereguli la Opera Naţională Română din Iaşi, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare.
Percheziţiile au loc în contextul în care la Opera Naţională Română din Iaşi există de mai multă vreme un conflict între o parte dintre angajaţi şi managerul instituţiei, Beatrice Rancea, motiv pentru care s-au făcut mai multe plângeri penale de ambele părţi şi au fost deschise şi acţiuni în judecată.
Potrivit surselor judiciare, începând cu anul 2014, s-a constituit şi a acţionat, alternativ, în municipiile Iaşi, respectiv Bucureşti, un grup infracţional organizat condus de către o persoană, în calitate de manager al unor instituţii culturale din municipiile Iaşi şi Bucureşti, grup la care au aderat ulterior şi alte persoane.
Membrii grupului au acţionat în scopul de a obţine sume mari de bani provenind din subvenţii şi alocări de la bugetul de stat, în speţă de la bugetul Ministerului Culturii.
Acţiunile membrilor grupului vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvenţiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naţionale Bucureşti şi a Operei Naţionale Române Iaşi.
Investigaţia procurorilor a scos în evidenţă faptul că activitatea infracţională a grupării a acoperit, pe de o parte, întreaga gamă a achiziţiilor, iar pe de altă parte a vizat şi cheltuielile cu colaboratorii şi chiriile. Gruparea a acţionat, în diferite perioade, atât în municipiul Iaşi, cât şi în Bucureşti, activitatea infracţională din ultima perioadă fiind desfăşurată pe raza municipiului Iaşi.
Ce se întâmpla la Opera Naţională Iași
În această dimineaţă, la Opera Naţională Iași au loc mai multe percheziţii instrumentate de procurori cu ajutorul jandarmilor. Conform surselor procurorii i-au luat de acasă pe unii dintre angajaţii Operei Naționale Iași.
Aceleaşi surse au transmis faptul că unul dintre angajaţii ONI luați de acasă este Alighieri Iațâc, ȘEF PARTIDĂ(conform site-ului operanatională Iași). Acesta din urmă a fost în ultimii ani mână dreaptă a managerului Beatrice Rancea. Sursa citată menţionează că, cel mai probabil, angajatul a fost dus la sediul Operei Naționale Iași de către procurori pentru a-l confrunta cu mai multe documente din instituţie.
Cei care fac percheziții sunt procurorii din cadrul DIICOT Iași susținuți de jandarmii ieșeni. Mașina lui Alighieri Iațâc a fost percheziționată de procurorii DIICOT.
O cauză a perchezițiilor ar putea fi raportul Curții de Conturi Iași. Raportul ar fi scos la iveală zeci, poate sute de nereguli din instituția condusă de Beatrice Rancea.
Opera Națională București i-a făcut plângere penală managerului Beatrice Rancea
De exemplu, una dintre cele mai de actualitate plângeri penale împotriva managerului Beatrice Rancea este plângerea penală făcută de Opera Națională București. Plângerea penală este adresată către DIICOT Iași, iar în centru sunt fapte greu de imaginat. Oficialii din cadrul Operei Naționale București o acuză pe Beatrice Rancea de mai multe fapte grave,
Conform plângerei penale menționate mai sus, în perioada în care Opera Națională București era condusă de actualul manager al Operei Naționale Iași, Beatrice Rancea, ar fi construit un grup infracțional organizat în scopul obținerii a mai multor foloase materiale necuvenite. Grupul ar fi fost condus de Beatrice Rancea în parteneriat cu mai multe societăți comerciale. Acestora din urmă le-ar fi fost încredinţate mai multe contracte cu nerespectarea dispoziţiilor legale aflate în vigoare la acea dată.
Mai mulți angajați din cadrul Operei Naționale Iași protestează de luni de zile
Un alt scandal în care este implicată conducerea Operei Naționale Iași este acela al protestelor a mai multor angajați din cadrul instituţiei de cultură. Angajaţii sunt nemulţumiţi de managementul lui Beatrice Rancea, reclamând ca mai mulţi colegi de-ai lor au fost supuşi unor abuzuri.
Marius Aftaragaci, liderul sindicatului ARTIS Moldova susţine că s-au întocmit trei rapoarte privind activitatea managerului ONRI şi numai la Iaşi s-au descoperit 142 de nereguli.
Deşi a săvârşit nenumărate abuzuri vis a vis de proprii angajaţii, managerul nu are tăria de caracter să îşi semneze demisia. Continuă să fie susţinută de oamenii din partidele politice care au interese ascunse, deoarece dacă ar fi fost oamenii corecţi ar fi luat decizia corectă şi normală în astfel de situaţii, adică demiterea doamnei Beatrice Rancea.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau