Începe Bacul!
Dimensiune font:
* încep emoţiile pentru 4.741 liceeni, atât de la zi, cât şi de la seral, elevi care, de săptămâna aceasta, susţin primele probe ale examenului de Bacalaureat * probele orale încep de luni, cu evaluarea competenţelor la Limba română, urmată de proba la limba străină, şi se încheie pe 7 februarie - cu evaluarea competenţelor digitale * conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, în perioada 2-6 iunie va avea loc înscrierea candidaţilor la probele scrise ale primei sesiuni de examen
Sunt 4.741 de elevi şi absolvenţi din judeţul Iaşi care s-au înscris pentru susţinerea probelor de evaluare a competenţelor din cadrul primei sesiuni a Examenului Naţional de Bacalaureat 2025. Dintre aceştia, 4.709 provin din seria curentă, iar 32 sunt din seriile anilor anteriori şi vor susţine probele de competenţe în 50 de centre de examen din întregul judeţ.
În intervalul 27-29 ianuarie are loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A, în intervalul 3-5 februarie vor fi evaluate competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională - proba C, iar în intervalul 5-7 februarie vor fi evaluate competenţele digitale - proba D.
Elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate care nu pot participa la probele A, B, C şi D din cadrul examenului naţional de bacalaureat - 2025 în perioada 27 ianuarie-7 februarie le pot susţine în perioada 30 mai - 4 iunie. „Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se realizează, pentru fiecare candidat, de doi profesori examinatori. Unul dintre ei va fi cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă, celălalt fiind un alt cadru didactic de aceeaşi specialitate din unitatea de învăţământ”, spune Antonina Bliorţ, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar.
Probe fără note sau calificative
Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă şi într-o limbă de circulaţie internaţională, se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în concordanţă cu grilele naţionale sau europene. „Aşadar, la această probă nu se acordă note sau calificative de tip admis/respins. În aceeaşi manieră, rezultatele evaluării la proba de evaluare a competenţelor digitale se exprimă, de asemenea, prin stabilirea nivelului de competenţă în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu şi în conformitate cu prevederile metodologiei de examen”, spune Antonina Bliorţ, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar..
Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională este programată pentru perioada 3-5 februarie, iar evaluarea competenţelor digitale va avea loc între 5 şi 7 februarie.
Monitorizare audio-video
Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. „Încălcarea dispoziţiilor privind introducerea de materiale interzise în sălile de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate. În situaţia în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba”, spune Antonina Bliorţ, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar.
Programul fiecărei şcoli în zilele de examen va fi aprobat de consiliile de administraţie, cu respectarea calendarelor oficiale şi a scenariilor de desfăşurare stabilite prin procedurile specifice de examen.
Iunie, luna examenelor scrise
Conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, în perioada 2-6 iunie va avea loc înscrierea candidaţilor la probele scrise ale primei sesiuni de examen.
Examenele încep pe 10 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română – proba E.a), urmată fiind pe 11 iunie de proba obligatorie a profilului – proba E.c), care este o probă scrisă. Pe 13 iunie candidaţii la diploma de Bacalaureat vor susţine proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d), care e probă scrisă, iar pe 16 iunie va fi susţinută proba la Limba şi literatura maternă – proba E.b), tot o probă scrisă.
Pe 20 iunie se vor afişa rezultatele la probele scrise şi se pot depune contestaţii până pe 24 iunie. Pe 30 iunie se va face afişarea rezultatelor finale.
Bacul de toamnă... în plină vară
În perioada 14 - 21 iulie se desfăşoară înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaţilor care au promovat examenele de corigenţe, urmând ca în intervalul 4-5 august să aibă loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A.
Pe 5 august are loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B; pe 6 august se desfăşoară evaluarea competenţelor digitale – proba D; pe 7-8 august este evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C; pe 11 august: Limba şi literatura română – proba E.a) – probă scrisă; pe 12 august: proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă; pe 13 august: proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d) – probă scrisă; pe 14 august: Limba şi literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
Pe 18 august se va face afişarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise şi depunerea contestaţiilor, în intervalul 19-20 august se face vizualizarea lucrărilor scrise şi depunerea contestaţiilor, iar pe 26 august vor fi afişate rezultatele finale.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau