Știați că România mai are un coif de aur antic, descoperit la Iași? A fost găsit întâmplător, în 1959
Dimensiune font:
Coiful din aur pur de la Coţofeneşti, furat în noaptea de vineri spre sâmbătă de la un muzeu din Olanda, este unul dintre cele mai valoroase artefacte dacice descoperite în ţara noastră şi datează din secolul IV î. Hr. Artefactul ar fi aparţinut, cel mai probabil, unui rege geto-dac.
Coiful geto-dac a fost descoperit în anul 1928 în judeţul Prahova de către un elev şi în ciuda timpului, artefactul este aproape intact.
Coiful are o calotă de aur împodobită cu şapte rânduri paralele de nasturi conici radiaţi şi are pe marginea inferioară un chenar de linii spirale punctate, care încadrează patru plăci acoperite cu reliefuri.
Partea din faţă are o pereche de ochi holbaţi, cu sprâncene duble şi întoarse în aşa fel încât să inspire groază. Pe de altă parte, calota din spate ilustrează, în registrul superior, figuri de oameni fantastici, cu picioarele în formă de şerpi, iar în cel inferior animalele fantastice urmărindu-se unele pe altele.
Cu ce alte obiecte de tezaur seamănă
Potrivit, Valea Teleajenului, arheologii au constatat faptul că acest coif prezintă similitudini cu alte obiecte de tezaur, cum ar fi coifului getic din aur din secolul al V-lea î. Hr., descoperit la Cucuteni-Băiceni, judeţul Iaşi, celor din argint parţial aurite din inventarul mormintelor princiare getice de la Agighiol, judeţul Tulcea şi Peretu, judeţul Teleorman sau coifului din argint de la Porţile de Fier, judeţul Mehedinţi. Toate acestea datează de la sfârşitul secolului al IV-lea – începutul secolului al III-lea î. Hr.
Coiful getic de aur fost descoperit în mod întâmplător de localnici, în anul 1959, într-o lutărie din localitatea Băiceni (jud. Iaşi). „În componența sa sunt artefacte din aur, cu caracter ritualic și apotropaic, majoritatea în stare fragmentară. Principalul obiect din acest tezaur este un coif de tip mithraic cu diferite reprezentări simbolice. Alături de acesta, se regăsesc două brăţări spiralate, un colan, aplice de harnaşament şi decoraţiuni vestimentare”, potrivit Muzeului Național de Istorie a României
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau