Zilele Bojdeucii la Iași. Sărbătoare literară și emoție vie în inima copilăriei lui Ion Creangă
Dimensiune font:
* la 107 ani de la inaugurarea primului muzeu literar din România, Bojdeuca din Țicău renaște în amintire, spectacol și joacă * Zilele Bojdeucii (15–16 aprilie 2025) aduc lecturi publice, vânătoare de comori, ateliere și lansări de carte, celebrând moștenirea lui Ion Creangă în cel mai iubit muzeu literar din Iași
Pe dealul tihnit din Țicău, acolo unde pașii lui Ion Creangă s-au așternut de-acum mai bine de 150 de ani, lumea pare că a uitat să se grăbească. Dincolo de gardul joasă al Bojdeucii, casa mică, albă, cu cerdac de lemn și fereastră modestă, respiră povești. Astăzi și mâine, în această oază de memorie și lumină, Muzeul Național al Literaturii Române Iași celebrează Zilele Bojdeucii, un eveniment simbolic, încărcat de vibrație culturală și emoție autentică.
Anul acesta, pe 15 aprilie, s-au împlinit 107 ani de la inaugurarea Bojdeucii ca primul muzeu literar din România – un sanctuar al memoriei colective, care îl păstrează pe Creangă viu, în mirosul de pământ uscat, în sunetul pașilor pe prispa veche, în râsetele copiilor care se întorc la el prin joacă și imaginație.
„Poveștile” lui Creangă revin acasă
Programul Zilelor Bojdeucii este o declarație de dragoste față de literatura copilăriei și față de spiritul viu al lui Creangă. Evenimentele organizate de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, cu sprijinul Consiliului Județean Iași, au adunat în curtea Bojdeucii elevi, studenți, artiști, dascăli, actori, părinți și iubitori de literatură.
Lansarea antologiei „Poveștile de la Bojdeucă”, ajunsă la volumul XXVI, a fost un moment de sărbătoare editorială, în care vocile contemporane au vibrat în armonie cu spiritul scriitorului din Humulești. Sub privirea caldă a publicului adunat la umbra nucului bătrân, studenții de la Facultatea de Teatru a Universității de Arte „George Enescu” din Iași au dat viață, prin lecturi publice, scrierilor nemuritoare ale lui Ion Creangă – o reconstituire afectivă a poveștilor care ne-au crescut.
O vânătoare de comori cu suflet și sens
Copiii, micii exploratori ai amintirilor, au pornit în vânătoarea de comori intitulată „Poveștile lui Creangă”. Ghidată de educatoare-inimă și profesoare-povestitoare, activitatea a transformat muzeul într-un labirint viu al memoriei literare, unde fiecare colțișor ascunde o întrebare, o metaforă, o lecție.
Vânătoarea aceasta nu a fost doar un joc – a fost o reîntoarcere la rădăcină, la simplitate, la bucuria de a înțelege povestea nu doar cu mintea, ci și cu inima. A fost modul prin care școlile din Iași și-au adus copiii înapoi către valorile de bază, către frumusețea limbii române și firescul unei lumi uitate.
Ateliere, spectacole, continuitate
Pe 16 aprilie, programul continuă cu ateliere de educație muzeală și literară, menite să cultive sensibilitatea și gândirea critică a celor mai tineri. Creangă este redescoperit prin joc, dialog și creație liberă, devenind partener de conversație al copiilor de azi.
Lecturile publice se reiau, în interpretarea plină de carismă a studenților-actori, și sunt urmate de un spectacol folcloric susținut de ansamblul „Ciureana” – un moment care unește cântecul și portul popular cu amintirile sonore din Humulești. Acest fir de tradiție adus pe scenă încheie cu grație și vitalitate Zilele Bojdeucii.
Un muzeu-viață pentru comunitate
Zilele Bojdeucii nu sunt doar o aniversare muzeală. Sunt un ritual anual de recunoștință. Un omagiu adus valorilor, limbii române, culturii populare, copilăriei. Un spațiu în care literatura nu e doar expusă, ci trăită. Muzeul din Țicău nu este un loc unde ne reamintim doar de Creangă, ci un loc unde îl întâlnim cu adevărat.
Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Palatul Copiilor Iași, Asociația „Patrimoniu pentru comunitate”, Liceul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Școala Gimnazială „Ion Simionescu”, Centrul Cultural „Cela Neamțu” din Ciurea, precum și cu Centrul Medical „Sf. Nicolae”.
Toate evenimentele sunt cu acces gratuit, dar intrarea adevărată, cea în spiritul lui Creangă, în bucuria povestirii și în poezia limbii române, se face prin inimă. Prin copilul din noi care încă râde la „Capra cu trei iezi”, care se miră de „Ivan Turbincă” și care se pierde cu ochii în cerul senin de deasupra unei bojdeuci.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau