Programari oftalmologice Suceava - de ce este important să mergi la un consult periodic
Dimensiune font:
Cauți programari oftalmologice Suceava? Ca să înțelegi mai bine de ce este atât de important să mergi periodic la un consult și care sunt beneficiile pentru tine, am pregătit în acest articol informații valide și folositoare legate de consultul oftalmologic.
Vei afla ce este un consult oftalmologic, de ce trebuie efectuat periodic, care sunt factorii de risc și cum se desfășoară.
Ce este un consult oftalmologic și de ce trebuie efectuat periodic
Așa cum mergi periodic ca să-ți faci analize la sânge sau diferite ecografii pentru sâni sau inimă, așa și ochii au nevoie de investigații oftalmologice. Analizele la sânge te ajută să descoperi din timp boli grave care pot avea consecințe fatale. La fel se întâmplă și cu ecografiile sau alte tipuri de analize.
Ce nu cunosc atât de bine majoritatea oamenilor e că așa se întâmplă și cu investigațiile oftalmologice. Problemele oculare nu se rezolvă niciodată de la sine și nu se „fac mai bine” fără tratament. De aceea, consultul periodic este la fel de important ca orice altă analiză pe care o faci peste an.
Consultul oftalmologic este recomandat nu doar persoanelor care poartă ochelari de vedere, ci și celor care vor să afle care este starea de sănătate a ochilor și ce afecțiuni minore există. Aceste afecțiuni, dacă nu sunt tratate, au de foarte multe ori complicații. Așadar, acest examen de rutină este necesar pentru păstrarea sănătății ochilor.
PROGRAMARI OFTALMOLOGICE SUCEAVA - FACTORI DE RISC
Medicii oftalmologi recomandă realizarea consultului o data pe an, între vârstele 18-55 ani. După vârsta de 55 de ani, consultul oftalmologic trebuie efectuat mai des.
Factorii de risc care pot determina apariția de patologii oculare sunt:
antecedentele familiale. Dacă mai ai membri ai familiei care au avut glaucom, degenerescență maculară sau alte patologii oculare.
antecedente personale. Dacă ai mai fost diagnosticat în trecut cu afecțiuni oculare.
boli generale care pot să afecteze sănătatea ochilor. Ex: diabetul sau hipertensiune arterială.
dacă ai prescrise medicamente care pot afecta ochii.
dacă porți lentile de contact.
dacă lucrezi în domenii care presupun lucrul în fața unui calculator.
În situația în care ai glaucom sau alte afecțiuni mai severe, consultul oftalmologic se face mai des. Doctorii recomandă să măsori tensiunea oculară de cel puțin 3 ori pe an.
Bolile ochilor sunt silențioase. Nu te doare nimic, ci pot apărea doar simptome minore. Tocmai de asta este atât de important acest consult. Ca să descoperi problemele încă de la rădăcină, atunci când tratamentul este ușor și accesibil.
Medicii oftalmologi descoperă din timp simptomele care arată o anumită afecțiune, recomandându-ți tratamentul potrivit.
Cum se desfășoară un consult oftalmologic
Odată ce te-ai hotărât că un consult oftalmologic este cea mai bună decizie pentru sănătatea ta, este momentul să te programezi. La programare, când ajungi la cabinetul Optik Tataru, vei purta o discuție cu medicul oftalmolog, numită anamneză. Acesta va afla detalii despre simptome, istoricul medical și motivele care te-au făcut să vii la consult. Urmează apoi examinarea:
Un consult oftalmologic de rutină cuprinde:
Autorefractometria
Biomicroscopia;
Examinarea fundului de ochi;
Măsurarea tensiunii intraoculare;
Determinarea acuității vizuale;
Stabilirea dioptriilor și prescrierea lentilelor (dacă e cazul).
Să le luăm pe rând și să vedem ce înseamnă fiecare.
1. Autorefractometria sau mai clar: măsurarea automată a refracției oculare.
În cadrul acestui examen oftalmologic se depistează erorile de refracție a luminii la nivelul ochilor. Cele mai des întâlnite sunt: hipermetropia, miopia și astigmatismul.
Autorefractometria este o metoda obiectivă, deoarece măsuratorile se fac fără vreo acțiune din partea pacientului sau informații subiective.
La fel ca toate celelalte proceduri, și aceasta este neinvazivă și nedureroasă.
2. Biomicroscopia.
Aceasta constă în examinarea părții anterioare a ochiului, a vitrosului și a polului posterior.
Cu ajutorul biomicroscopiei se pot depista leziuni la nivelul corneei, cristalinului și irisului, conjunctivei, camerei anterioare a ochiului și a pleoapelor.
Biomicroscopul se numește și lampă de secțiune deoarece folosește un fascicul de lumină cu intensitate mare pentru a oferi o imagine de secțiune (oblică) a corneei, a camerei anterioare și a cristalinului. Lumina permite medicului oftalmolog să localizeze cu precizie orice anomalii.
3. Examen fund de ochi
Această investigație oftalmologică ne oferă posibilitatea diagnosticării afecțiunilor retinei și pe cele ale coroidei.
Medicul oftalmolog poate descoperi atât probleme oculare cât și prezența altor tipuri de boli: glaucom, dezlipire de retină, degenerescență maculară, ateroscleroză, diabet sau hipertensiune arterială.
4. Măsurarea tensiunii intraoculare - se face neinvaziv
La OptikTataru, tensiunea intraoculară se măsoară prin metoda non-contact.
Acest examen este recomandat pentru a depista o eventuală creștere a presiunii intraoculare, care poate marca apariția glaucomului. Această afecțiune se manifestă prin alterarea nervului optic, ceea ce duce la pierderea treptată a vederii.
5. Determinarea acuității vizuale - metoda subiectivă
Pentru determinarea acuității vizuale se folosesc teste speciale, care conțin litere, cifre, semne sau desene, numite optotipuri.
Examinarea se face monocular apoi binocular, prin citirea literelor de pe optotipul situat la distanța de 5 metri.
Pentru acuitate vizuala la aproape se procedeaza la fel, însă se apropie optotipul la 30-35 cm sau la distanțe intermediare în funcție de ocupația pacientului.
Tot la acest pas se vor pune lentile de probă pentru a determina cu exactitate dioptriile de care tu ai nevoie.
6. Stabilirea dioptriilor și prescrierea lentilelor (dacă e cazul).
În cazul în care medicul oftalmolog nu depistează alte complicații (care necesită un control amănunțit) se va prescrie rețeta de lentile (ochelari sau lentile de contact), dacă este cazul.
Consultul oftalmologic nu este nicidecum un moft. Este o necesitate care poate să-ți salveze vederea. Efectuat periodic, acesta te scapă de eventualele probleme grave, pentru care se intervine greu și care pot avea drept consecință orbirea.
Un consult pe an este suficient ca să te asiguri că vezi bine și că nu ești predispus la afecțiuni severe. Dacă încă nu ai efectuat consultul oftalmologic sau simți că ceva este în neregulă cu ochii tăi, programează-te acum într-una dintre locațiile Optik Tataru.
Consultul durează maxim 60 de minute, iar statul pe hol sau așteptatul la rând nu există, pentru că începem la ora stabilită prin programare. Programează-te online pe www.optiktataru.ro sau sună la cea mai apropiată locație (vezi numerele de telefon pe site).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau