Protecția mediului, principala preocupare a tinerilor din Vetrișoaia
Dimensiune font:
* dialog cu prof Mirabela Tăbuș, de la Liceul Tehnologic „Petru Rareș” Vetrișoaia
„Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și inclusivă” este unul dintre sloganurile tinerilor din comuna vasluiană Vetrișoaia, iar o vizită scurtă în comunitate dovedește acest lucru, la fel și implicarea în proiectul „Agenda Comunității”, implementat de Fundația Corona în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Rurală Ceplenița.
- Cum a fost primit acest proiect în comunitate?
- Ce pot să spun este că a fost primit foarte bine. A avut un impact pozitiv asupra tinerilor, care și-au dorit să se implice activ. Ne-am dorit să avem un dialog deschis și constructiv între toți cei implicați în proiect, inclusiv reprezentanții comunității. În acest fel, se poate spune că proiectul răspunde cu adevărat nevoilor și preocupărilor lor și că sunt luate în considerare diversele perspective și opinii. Comunicarea eficientă și implicarea comunității pot juca un rol important în succesul unui astfel de proiect.
- Ce au spus autoritățile? Dar tinerii?
- Autoritățile locale au răspuns în permanență solicitărilor din partea tinerilor, iar opiniile și perspectivele lor au fost luate în considerare. De asemenea, foarte important este că autoritățile au oferit transparență și au comunicat în mod clar și deschis cu copiii și familiile acestora.
Tinerii și copiii au fost activi, încântați de tema proiectului și au participat cu plăcere la activități învățând lucruri noi, pe care chiar nu le cunoșteau.
- Care au fost cele mai interesante propuneri?
- Toate propunerile au fost interesante și importante, plecând de la instalarea de bancomate, deschiderea pizzerii, amenajarea unei săli de sport și ajungând la propuneri pentru o educație de calitate prin modernizarea infrastructurii școlare și implementarea de tehnologii moderne în procesul de învățare. O altă propunere interesantă și realizabilă este inițiativa pentru un mediu curat având ca scop protejarea mediului și încurajarea dezvoltării durabile prin crearea de programe de colectare selectivă a deșeurilor, promovarea energiei regenerabile și dezvoltarea de parcuri ecologice.
- Care au fost cele mai frumoase momente din proiect? Dar cele mai dificile?
- Ca în fiecare proiect derulat, sunt și momente dragi, dar și dificile, însă mereu păstrăm în amintire cele mai frumoase clipe. Gândul mă duce la câteva activități cum ar fi prezentarea organigramei primăriei, a site-ului, participarea la Concursul ,,Comunitatea pe agendă”. Dificile pot spune că au fost momentele de început când trebuia să instruim 100 de tineri și mereu oscila numărul celor care spuneau că vin cu cei care erau prezenți. Procesul trebuia reluat, însă într-un final totul a decurs bine. Ne amintim de tot ce a fost frumos, constructiv și educativ.
- Cum ați colaborat cu coordonatorul local?
- Personal având mai multă experiență în proiecte, nu a fost dificilă colaborarea chiar pot spune că a fost un schimb de experiență productiv motivându-ne să fim împreună pe termen lung.
- Ce v-ați dori pe viitor?
- Pe viitor îmi doresc și doresc pentru comunitatea mea o dezvoltare armonioasă, să prospere pe toate planurile. Vreau ca drepturile și libertățile fiecărei persoane să fie respectate, să ne îndeplinim obiectivele propuse pentru următorii ani pe plan social, economic și cultural.
Proiectul a fost derulat de Fundația Corona - promotor de proiect și Asociația de Dezvoltare Rurală Ceplenița - partener în proiect, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau