Puzderie de locuri de muncă disponibile, la Iași
Dimensiune font:
* numărul joburilor disponibile îşi continuă creşterea, ajungând la 982 * bizar, pentru cei cu studii superioare oferta de lucru tot scade uşor * în HoReCa şi construcţii se vede că e vârf de sezon * la nivel continental, ofertă variată din Olanda, Belgia și Irlanda * pe lista EURES a apărut şi Estonia
Deşi e plină vară, arşiţă şi vârf de sezon în ce priveşte concediile, piaţa ieşeană a muncii nu e deloc afectată. Dimpotrivă, numărul posturilor vacante continuă să crească, ajungând la un total de 982 în întregul judeţ. Bizar, pentru cei cu studii superioare oferta de lucru tot scade uşor (165/167). Se mai aşteaptă să fie ocupate posturi de arhitect, cadru tehnic PSI, contabil, economist, expert achiziţii publice, geograf, inginer (CFDP, CCIA, chimist, construcţii hidrotehnice, geodez, horticol, îmbunătăţiri funciare, instalaţii, maşini unelte, sisteme electroenergetice), medic veterinar , peisagist, programator de sistem informatic, arhitect, proiectant sisteme de securitate, referent financiar-contabil, referent resurse umane, specialist în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, specialist în recrutare, tehnician devizier sau tehnician normare producţie.
Tot prin prisma studiilor, cei aflaţi la polul opus în ce priveşte şcolarizarea, adică necalificaţii, se pot angaja în construcţii (aici sunt cele mai multe posturi disponibile) sau ca agent curăţenie, ajutor bucătar, ambalator manual, cameristă hotel, curier, încărcător-descărcător, îngrijitor clădiri, lucrător bucătărie, manipulant mărfuri, săpător manual şi sortator produse.
Ciudat, în comerţ, tot mai puţine locuri de muncă, deşi cel stradal se află într-o perioadă de graţie. Explicaţia, am mai spus, e că mulţi angajatori nu anunţă la AJOFM posturile disponibile, ci preferă lipirea de anunţuri pe vitrinele magazinelor. Ca de obicei, asigurările sunt circuit închis, în transporturi, ceva mai puţine angajări (11/13), o creştere notabilă a numărului de locuri de muncă libere vine din restul serviciilor, altele decât cele menţionate (367/345).
În confecţii, ceva mai multe posturi (43/40), la fel şi în industrie (70/67), ceva mai puţine în construcţii (452).
Agricultura mizează tot pe zilieri, în sănătate, doar două posturi de infirmieră.
Cultivatori de iederă în Olanda
Mişcări importante în ce priveşte piaţa muncii la nivel continental. E vorba, evident, de ofertele de lucru afişate pe platforma EURES. Acum sunt 179, o creştere majoră faţă de intervalul precedent, când erau doar 113. Lider în ce priveşte angajările rămâne Norvegia (57/54), pe locul doi urcă Olanda (39/7). Aici au apărut posturi de lucrător în producţia alimentară sau muncitor în producţia de bulbi. Se mai caută zece necalificaţi pentru cultivarea iederei (salariu minim 13, 68 euro brut pe oră).
Letonienii tot nu-şi rezolvă criza de sudori, e şi normal având în vedere salariile mici oferite. 1.400 euro brut. În clasamentul angajatorilor, urmează Belgia, 26 posturi, dintre care 25 au apărut în acest ultim centralizator. E sezonul de recoltat şi se caută oameni care să culeagă fructe tari (mere, pere). Tot ca noutate, cinci posturi de măcelar în Irlanda şi unul de inginer şef cu experienţă în programe 3D, care să lucreze în industria navală. În rest, aceeaşi situaţie de săptămâna trecută. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau