Rata natalității a scăzut în mod alarmant, anul trecut
Dimensiune font:
Medicii cer reluarea finanţării programului de fertilizare in vitro. A fost lansată și o petiție prin care semnatarii speră să îi înduplece pe guvernanți să reia programul de fertilitzare in vitro. Anul trecut au fost finanțate 10.000 de astfel de proceduri, în contextul în care au fost 24.000 de cereri.
Prof. univ. dr. Mircea Onofriescu, de la Maternitatea Cuza Vodă din Iași, spune că în 2023 rata natalității a scăzut în mod alarmant atât la Iași, cât și în țară. „Din nefericire, există o iarnă demografică în toată Europa, nu numai în Romania. Institutul Național de Statistică a spus că în primele șase luni ale anului 2023 a fost rata cea mai scăzută de nașteri din ultimii 145 ani. Acest program, care trebuie să recunosc, a fost lansat fostul ministru al Familiei și Tineretului, Gabriela Firea, și trebuia introdus în România de mult timp. Noi, specialiştii şi societăţile profesionale, am făcut de mai mulţi ani demersuri pentru susţinerea cuplurilor infertile, mai ales că există o iarnă demografică, o scădere a populaţiei României, aşa cum o confirmă toate datele statistice”, a spus prof.univ.dr Onofriescu.
Prin intermediul programului, guvernul a decontat proceduri în valoare de câte 15.000 de lei.
Programul de fertilizare in vitro a fost derulat în anii 2022 şi în 2023, însă pentru 2024 nu ar mai exista finanţare. „Ministerul a acordat 2.500 vouchere pentru anul 2022, iar ulterior, în 2023 au fost 10.000 vouchere acordate deşi au fost 24.000 de solicitări. Este vorba de asigurarea unei sume de 15.000 de lei, 5.000 pentru medicaţie şi 10.000 pentru procedurile medicale. Se vor da sub forma unor vouchere. Sunt două vouchere; unul tip card de 5.000 de lei, care asigură partea medicală. El poate fi folosit în farmaciile acreditate. Un alt voucher, de hârtie, de 10.000 de lei, ajunge la clinicile acreditate şi specializate în tehnicile de reproducere umană asistată”, a spus prof.univ.dr Mircea Onofriescu.
Medicul spune că infertilitatea este boală. Statisticile arată că aproximativ 10-15 la sută din cupluri suferă de infertilitate. „Aceste cupluri, în marea lor majoritate, nu au mijloacele financiare necesare pentru a obţine o sarcină mult dorită. Există o petiţie lansată în momentul faţă. Poate guvernanţii vor înţelege că trebuie susţinut acest program, în condiţiile în care natalitatea este în scădere, iar numărul cazurilor infertile cuplurilor care doresc să aibă copii este foarte, foarte mare”, a spus dr Mircea Onofriescu. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau