Reformă la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa" din Iaşi
Dimensiune font:
Această sesiune a debutat la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" cu o nouă metodologie de examinare. Spre deosebire de anii trecuţi, studenţii au avut de dat teste la fiecare disciplină. Aşa numită evaluare din timpul anului reprezintă 20% din nota finală. Ea a fost urmată de examenele practice eliminatorii, notate cu ADMIS sau RESPINS, şi biletele de intrare pentru examenul teoretic, un examen care se desfăşoară sub forma unui test grilă. Faptul că e dat pe tabletă este o premieră în sistemul de învăţământ românesc.
„Se spune în spaţiul public că noi implementăm un sistem revoluţionar de evaluare a studenţilor la medicină şi farmacie. De fapt este un pas firesc ce trebuie făcut pentru a ne alinia la standardele europene şi internaţionale şi pentru a ne pregăti studenţii pentru o piaţă a muncii globală care utilizează deja aceste metode de evaluare", a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF "Grigore T. Popa" Iaşi.
Aproape 1 milion de euro pentru revoluţia digitală de la UMF
În spatele primei sesiuni digitale ale studenţilor de la UMF Iaşi se află o o investiţie de aproape 800.000 euro în achiziţionarea de tablete necesare pentru examinare, soft dedicat, infrastructura hardware şi software, reţea şi WIFI şi un efort colectiv considerabil, atât al echipei Centrului de Comunicaţii al Universităţii, cât şi cel al cadrelor didactice, care au realizat baza consistentă de enunţuri şi variante de răspuns.
"Am decis să publicăm întrebările şi variantele de răspuns, fără a preciza răspunsul corect, doar pentru a-i familiariza pe studenţi cu sistemul de examinare. Este un sistem nou de evaluare, îi scoate din zona de confort, deşi au fost multe schimbări în ultimii doi ani, datorate pandemiei. Pe de altă parte, cred că un student care a parcurs 750 de enunţuri la o disciplină, a citit bibliografia pentru a-şi da seama care sunt răspunsurile corecte, are un nivel bun de cunoştinţe", a spus rectorul UMF.
Primele examene teoretice în acest format s-au desfăşurat sâmbătă, 21 ianuarie.
"Studenţii au avut posibilitatea să îşi programeze singuri datele şi orele de examen, ceea ce consider a fi un avantaj. Un dezavantaj ar fi suprasolicitarea platformei cu întrebările-grilă şi accesul dificil pentru simulările de examen în timp util. Pentru mine, primul examen conform noii metodologii a derulat cu succes, dispozitivele au funcţionat fără nici o problemă şi profesorii supraveghetori au dirijat fluxul de studenţi spre locul destinat fiecăruia", a spus Vlada, studentă în anul V la Facultatea de Farmacie.
Cum se desfăşoară testul grilă
Fiecare student are o grilă individualizată care este selecţionată de programul informatic din baza de întrebări pe care fiecare disciplină are obligaţia de a o trimite la Centrul de comunicaţii cel mai târziu cu o săptămână înaintea debutului sesiunii ordinare. Fiecare dintre aceste grile are un număr egal de întrebări de tip complement simplu şi complement multiplu. Grila conţine întrebări al căror număr variază funcţie de numărul orelor de curs avute într-un semestru la disciplina la care se desfăşoară examenul. Astfel numărul de întrebări din grilă variază între 20 şi
80.
Fiecare student care participă la un examen are acces la postul de examinare pe baza credenţialelor din sistemul eLearning. După autentificare, la debutul perioadei de examinare, interfaţa tabletei devine activă permite deschiderea unei ferestre ce va conţine grila cu întrebările aferente disciplinei examinate.
Durata examenului depinde şi ea de numărul de întrebări din grila de examinare, de la 30 minute pentru un examen cu 20 de întrebări, la 105 minute pentru un examen cu 80 de întrebări. La sfârşitul timpului alocat examinării, interfaţa tabletei va deveni inactivă, fiind astfel imposibilă completarea cu alte răspunsuri.
Forma finală salvată va fi evaluată informatic la sfârşitul perioadei de examinare şi va fi generată nota corespunzătoare examenului grilă.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau