Revolta medicilor rezidenți, la Spitalul de copii
Dimensiune font:
* aceștia se plâng de lipsa spațiilor de vestiar, zi de zi aproximativ 80 de medici rezidenţi şi peste 120 de studenţi, români şi străini, fiind nevoiţi să împartă un vestiar foarte mic, situat într-un subsol friguros * ei reclamă și dispariţia obiectelor personale, inclusiv geci, portofele, stetoscoape şi alte bunuri esenţiale * conducerea Spitalului pentru Copii „Sf.Maria” spune că nu e posibilă schimbare a circuitului din cauza structurii arhitecturale a clădirii construită în anii '70
MOTEL BUCIUM angajeaza ajutor bucatar si femeie de serviciu. Tel: 0731025794
Medicii rezidenţi se plâng de condiţiile oferite de Spitalul pentru copii „Sf. Maria”. Rezidenţii sunt nemulţumiţi că într-o unitate medicală recent renovată nu au un spaţiu adecvat pentru vestiare. În speranţa că doleanţele lor vor fi auzite, rezidenţii au trimis o scrisoare deschisă autorităților.
În fiecare zi, spun ei, aproximativ 80 de medici rezidenţi şi peste 120 de studenţi români şi străini, din diverse programe de studiu (Medicină Generală, Asistenţă Medicală), sunt nevoiţi să împartă un vestiar mult prea mic, situat într-un subsol friguros, cu geamuri care rămân permanent deschise, chiar şi pe temperaturi sub zero grade.
Se pare că mulţi dintre aceştia plătesc taxe şcolare care ajung la 8.000 euro pe an. „Ne vedem obligaţi să atragem atenţia publicului şi autorităţilor asupra condiţiilor revoltătoare în care sunt obligaţi să îşi desfăşoare activitatea medicii rezidenţi şi studenţii la medicină dintr-un spital recent renovat (Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii Sf. Maria Iaşi). În acest spaţiu impropriu şi aglomerat, hainele şi obiectele personale sunt lăsate pe jos, iar dezordinea creează haos şi neîncredere”, spun rezidenţii.
Medicii rezidenţi şi studenţii se confruntă şi cu dispariţia obiectelor personale, inclusiv geci, portofele, stetoscoape şi alte bunuri esenţiale. „Situaţia devine cu atât mai gravă iarna, când unii sunt nevoiţi să plece acasă fără hainele groase, după ce acestea dispar în astfel de condiţii. Este inadmisibil ca, într-un spital renovat recent, să nu se fi găsit resurse pentru a asigura un spaţiu decent pentru cei care muncesc cel mai mult - medicii rezidenţi şi studenţii la medicină. În schimb, în acelaşi subsol, există birouri individuale bine echipate, ocupate de alte categorii de personal, unde confortul pare să fie prioritar. Această atitudine neglijentă faţă de medicii rezidenţi şi studenţi transmite un mesaj clar: viitorul lor nu este o prioritate. În loc să fie motivaţi să rămână în ţară şi să contribuie la un sistem de sănătate performant, aceştia sunt încurajaţi indirect să plece în străinătate, unde sunt trataţi cu respect şi li se oferă condiţii de muncă adecvate”, spun medicii rezidenţi.
„Aceasta nu este doar o problemă de spaţiu sau confort, ci una de respect, siguranţă şi recunoaştere a efortului depus de cei care asigură viitorul sistemului de sănătate. Este timpul ca cei care îşi dedică viaţa salvării altora să nu mai fie trataţi cu indiferenţă”.
Ei cer autorităţilor competente şi conducerii spitalului identificarea şi amenajarea unui spaţiu adecvat pentru vestiare, cu suficiente dulapuri şi condiţii termice optime; implementarea unor măsuri de securitate care să prevină dispariţia obiectelor personale; recunoaşterea importanţei şi a contribuţiei medicilor rezidenţi şi studenţilor la buna funcţionare a spitalului; adoptarea unei strategii pentru a motiva tinerii medici să rămână în ţară, prin oferirea de condiţii decente şi un mediu de lucru respectuos. „Aceasta nu este doar o problemă de spaţiu sau confort, ci una de respect, siguranţă şi recunoaştere a efortului depus de cei care asigură viitorul sistemului de sănătate. Este timpul ca cei care îşi dedică viaţa salvării altora să nu mai fie trataţi cu indiferenţă. Lipsa de respect faţă de medicii rezidenţi şi studenţi nu face decât să adâncească criza resurselor umane din sănătate. Respectul pentru medici şi viitorii profesionişti din sănătate nu este un privilegiu, ci o obligaţie morală”, spun medicii rezidenţi.
Clădire reabilitată dar subdimensionată
Conducerea Spitalului pentru Copii „Sf.Maria” spune că nu e posibilă schimbare a circuitului din cauza structurii arhitecturale a clădirii construită în anii '70.
La Spitalul pentru copii sunt aduşi pacienţi din toate cele şapte judeţe ale Moldovei. Unitatea medicală are o capacitate de aproximativ 650 de paturi. Anual, aici sunt internaţi peste 100.000 de pacienţi. Funcţionând într-un oraş universitar, pe lângă personalul medical, la Spitalul „Sf. Maria” zilnic pot fi văzuţi pe holuri şi medici rezidenţi sau studenţi. „Clădirea a fost doar reabilitată, spaţiile nefiind suplimentate. Singurele spaţii identificate pentru vestiarele pentru medicii rezidenţi şi studenţi sunt la demisol, în vecinătatea birourilor personalului TESA. Studenţii beneficiază şi de un container care are cuşete securizate cu cheie în curtea spitalului. Fiind un spital aglomerat, mai întâi este asigurată locaţia pacienţilor. Spitalul asigură anual asistența medicală a peste 100.000 de copii”, a spus Alina Belu, managerul Spitalului pentru copii.
Nu doar medicii şi studenţii medicinişti se confruntă cu această problemă, ci şi personalul medical. „Medicii, asistentele, infirmierele au vestiare în locaţii extrem de limitate ca spaţiu de mişcare şi depozitare. Avem cabinete în care sunt şi 10 medici în acelaşi spaţiu. Personalul medical depune toate eforturile pentru tratarea pacientului. Înţelegem că ne aflăm într-o clădire care este insuficientă pentru partea administrativă dar cu toţii facem orice sacrificiu pentru sănătatea şi binele copiilor internaţi la noi”, a spus Alina Belu.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau