Rezidențiatul provoacă nemulțumiri între studenți
Dimensiune font:
Studenţii cer mărirea numărului de locuri la rezidenţiat, în special la Anestezie şi Terapie Intensivă, unde în acest an au fost alocate mai puţine locuri. Şi la disciplinele legate de pandemie a scăzut numărul de locuri.
Comparativ cu anul trecut, la ATI numărul de locuri a scăzut de la 209 la 153, la Pneumologie de la 113 la 105, iar la Boli Infecţioase de la 135 la 116. Aşadar, cei din Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită predictibilitate în privinţa numărului total de locuri scoase la concursul de rezidenţiat. „În contextul actual pandemic, sistemul medical se află în colaps, atât din punct de vedere al infrastructurii şi al resurselor, cât şi al personalului medical suprasolicitat şi insuficient numeric. Acest ultim aspect a fost constatat chiar în decursul ultimei luni de zile, când România a fost forţată să activeze Mecanismul de Protecţie Civilă a Uniunii Europene, solicitând sprijin din partea altor state membre pentru a putea gestiona această situaţie critică scăpată de sub control. În acest context, ANOSR consideră neoportună decizia Ministerului Sănătăţii de a diminua numărul iniţial de locuri scoase la concurs pentru rezidenţiat, menit să integreze în sistemul medical noua generaţie de tineri absolvenţi din domeniile Medicină, Medicină dentară şi Farmacie. Deşi numărul iniţial de locuri pentru viitorii rezidenţi, aprobate în acest moment, este de 6.311, Ministerul Sănătăţii a scos la concurs doar 5.949 de locuri, o scădere cu 8.65% faţă de numărul de locuri scoase iniţial la concurs în 2020 (6.513 locuri), fapt pentru care nu identificăm o argumentaţie plauzibilă. Faptul că suntem penultima ţară din Uniunea Europeană în privinţa numărului de medici per cap de locuitor, conjugat cu contextul pandemic în care ne aflăm, reprezintă argumente mai mult decât suficiente pentru ca Ministerul Sănătăţii să ofere certitudinea continuării practicii de anul trecut de a majora considerabil numărul de locuri prin suplimentare”, spune Horia Şerban Oniţa, preşedintele ANSOR.
Studenţii cer un acces mai facil la piaţa muncii interne pentru tinerii absolvenţi de Medicină, iar singura rută de acces în acest sens este prin rezidenţiat.
În anul precedent, aproape 12.000 de absolvenţi ai ştiinţelor medicale au susţinut concursul pentru rezidenţiat şi, după suplimentarea locurilor, 8.568 au devenit medici rezidenţi. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau