România are de recuperat din Krivoi Rog un patrimoniu valorat la un miliard de dolari!

Krivoi7
Krivoi6
Krivoi5

Dimensiune font:

| 18-06-2021 15:54

 În urmă cu mai bine de 35 de ani, mai toată suflarea muncitorească de pe întreg cuprinsul ţării fremăta cu gândul la noul El Dorado industrial, giganticul complex miniero-siderurgic de la Krivoi Rog. Constructori, lăcătuşi, sudori, metalurgişti și nu numai sperau într-o detaşare cât mai lungă la noul şantier. Avantaje multe: salariul plătit regește, sporul de şantier, diurnele, accesul neîngrădit la alimente mult mai ieftine decât în ţară. Tocmai se semnase acordul între URSS şi alte cinci state est-europene, printre care şi România pentru construirea imensului combinat KGOKOR, unde urmau să fie îmbogăţite minereurile acide de fier.

În 1986 s-a trecut la treabă, colonia românească stabilindu-se la Dolînska, la aproximativ 30 km vest de Krivoi Rog. România se angajase la investiţii de circa 800 de milioane de dolari, ceea ce, cantitativ, însemna mai mult de 26% din combinat. Ucraina urma să plătească în pelete de minereu, care ar fi urmat să fie folosite de Sidex Galaţi. Autorităţile din ţara vecină estimau iniţial capacitatea de producţie KGOKOR la 6,6 milioane tone oţel/an, pentru ca să urce ţinta la 10 milioane tone/an.

Până în 1989, lucrurile au decurs destul de bine, cu întârzierile inerente şi cu unele probleme neprevăzute. Cei patru mari antreprenori din România (ArcifArcom,

Uzinexportimport șIpromet) au construit la Krivoi Rog nu doar un combinat, ci un adevărat oraş. Blocuri de locuinţe, grădiniţe, şcoli, unităţi medicale etc. Companiile româneşti au lăsat, cum spuneam, 800 de milioane de dolari. Pentru această mega-investiţie, statul român ar fi trebuit să primească aproximativ 30 de milioane de tone de peleţi, timp de 10 ani. În realitate, ucrainienii au livrat doar 159 mii de tone. Asta deoarece construcţia, care urma să fie finalizată în 1992, a fost sistată în 1990, când se făcuse deja 80-90% din combinat.

„N-a luat nimeni în calcul repatrierea utilajelor”

Ieșeanul Gheorghe Mihailescu, fost director în cadrul combinatului de la Krivoi Rog, susține că în Ucraina a rămas un patrimoniu valorat la un milliard de euro. „Lucrând acolo, știu ce utilaje au rămas. Sunt acolo utilaje pe care nu le avem în țară, pentru că nu le-am făcut, neavând nevoie de ele în acele vremuri, dar de o valoare enormă. Dar n-a luat nimeni în calcul repatrierea utilajelor. Eu am vrut, la un moment dat, după destrămarea Uniunii Sovietice, am încercat să scot de acolo, să aduc în țară măcar motoarele electrice uriașe, de 5-10 tone greutate fiecare - și nu erau puține! - motoare alimentate la 10 kilovolți, să aduc reductoarele fabricate la noi în colaborare cu nemții și duse acolo cu eforturi mari, dar n-am reușit, deoarece toată lumea mă întreba cine plătește vama. Nu s-a implicat nimeni! Nu s-a găsit înțelegere, nimeni din partea guvernamentală românească nu voia să-și asume obligații. Dezinteres total!”, spune Gheorghe Mihailescu, care a lucrat la Krivoi Rog din anul 1985 până în septembrie 1996. „În anii 1990-1992, combinatul acea chiar 6.000 de angajați români. Firma la care eu lucram – Uzinexportimport, a livrat acolo utilaje, dispozitive, echipamente electrice și construcții metalice, în valori enorme. În 1985 am fost la Krivoi Rog în delegația de 18 persoane care negocia cu partea sovietică deschiderea combinatului, procentul care revenea României. Noi eram 18 oameni și aveam pretenția să fim tratați cu corectitudine, iar ei erau doar 3 și încercau să ne înșele – unul era cel care știa meserie, altul era securist și un al treilea era ucenic. Cum nu se semna nimic, Ceaușescu a ordonat să vină toată  lumea acasă. Când s-a semnat, în 1986, s-au întors lumea la lucru, iar în 1987 au început primele lucrări la obiectivele principale – fabrica de pelete. S-a ridicat acolo până și un spital, dar ucrainienii nu au luat în primire decât morga, deoarece nu aveau morgă în oraș. În rest, nu s-a preluat nimic. Motivul? În convenția bilateral se scria că se predă la cheie, dar nu se preciza dacă doar obiectivele industriale sau doar o parte dintre celelalte obiective. De la asta au și început problemele”, spune Gheorghe Mihailescu.

După mai multe runde de negocieri între ţările asociate la proiect (Ucraina preluând acţiunile fostei URSS), în 1993 s-a decis reluarea lucrărilor. În acest sens, autorităţile române au emis Legea 95/1993, prin care se reglementa participarea ţării noastre la reluarea construcţiei. Iniţiativă care avea să se dovedească total neinspirată. Ucraina a intrat în posesia a 56,4% din acţiuni, România deţinea 28%, iar Slovacia 15,6%.

Promisiuni multe, dezinteres total

În 1998, lucrările au fost sistate prin decizia părţii ucrainene, mişcare de pe urma căreia statul român s-a ales doar cu investiţii inutile într-un obiectiv care nu i-a adus niciun beneficiu. Doar cheltuieli anuale de un milion euro către cele trei firme desemnate să asigure paza obiectivului. Este vorba de Arcom SA, Arcif SA şi Uzinexport SA, impuse printr-o lege specială, nu în urma unei licitaţii.

Nouă ani mai târziu, în 2007, reapar speranţele. „A fost terminată întreaga muncă organizatorică pentru înfiinţarea unei întreprinderi mixte, care să garanteze intrarea rapidă în funcţiune a combinatului. Pe viitor, Krigoi Rog poate deveni unul din cele mai mari combinate de prelucrare a minereurilor din Ucraina şi, foarte important, pachetul de control va aparţine, în continuare, statului”, anunţa, cu prea mult optimism, presa vremii.
Se estima că ar mai fi nevoie de 804 milioane dolari pentru terminarea lucrărilor. Slovacii au spus pas, rămânând în asociaţie doar noi şi ucrainienii. La luarea deciziei de a constinua, s-a ţinut cont de faptul că preţul minereului de fier ajunsese la un maxim istoric. „Statul trebuie să deţină controlul. Combinatul de la Krivoi Rog va fi un jucător puternic, iar statul este pur şi simplu obligat să ţină pârghiile de influenţă asupra lui”, afirma Oleg Ozefovici, analist la Alfa Kapital Ukraina. „Suma investiţiilor necesare ducerii la bun sfârşit a contrucţiei se măsoară în miliarde, iar suma care trebuie restituită statelor care au luat parte la construcţia combinatului, este, la rândul ei, destul de impresionantă”, comenta Serghei Povajniuk, expert la Ukrpromvnesekspertiza. Datoria Ucrainei faţă de partea română fusese estimată la aproximativ 400 milioane dolari, dat fiind că utilajele erau deja îmbătrânite. Nu doar prin uzură morală, ci şi fizică.
Au trecut alegerile parlamentare din Ucraina acelui an şi nu s-a mai făcut nimic.

 

„Mai există active acolo, există teren, există clădire, există echipamente. Se fură, da, dar ceva tot este acolo din moment ce de 22 de ani se tot fură. Acel lucru trebuie să-l valorificăm şi să mai rămânem cu ceva dintr-o investiţie proastă a statului român. Statul român a făcut nişte afaceri foarte proaste, mai ales statul socialist, dar la un moment dat trebuie să spunem stop, chiar dacă unii beneficiază de pe urma acestor investiţii” - Claudiu Năsui, ministrul Economiei

 

„De 22 de ani, statul român este blocat într-o investiţie care ne costă un milion de euro pe an”

Timpul s-a scurs, utilajele şi clădirile s-au deteriorat de la an la an, s-a furat pe ruptelea, în ciuda costisitoarelor cheltuieli cu paza obiectivului. Abia acum lucrurile să se mişte, Ministerul Economiei iniţiind un memorandum pentru abrogarea Legii 95/1993 şi pentru identificarea celei mai bune soluţii pentru vânzarea/valorificarea participaţiei României de pe platforma CIM Krivoi Rog din Ucraina, o afacere extrem păguboasă. „De 22 de ani, statul român este blocat într-o investiţie care ne costă anual aproximativ 1 milion de euro, bani pe care îi dăm în teorie pentru pază şi conservare la trei firme, care nici măcar nu sunt alese printr-un proces, ci sunt nominalizate într-o Hotărâre de Guvern din 1999. Pur şi simplu le dăm bani, nimeni nu întreabă nimic, au fost reportaje de presă ample. Acolo e o situaţie gravă, în sensul că numai pază şi conservare nu se întâmplă cu acel combinat şi atunci am propus prin acest Memorandum să rezolvăm în sfârşit o problemă de peste două decenii a statului român în care să valorificăm ce mai avem acolo, activul de acolo prin licitaţie, deschis şi transparent. Adoptarea acestui Memorandum nu a trecut în şedinţa aceasta, a fost amânat pentru săptămâna viitoare. În procesul de avizare avem deja mai multe avize luate, inclusiv de la MAE care e cel mai important aviz, mai aşteptăm un aviz şi săptămâna viitoare sperăm să şi adoptăm acest Memorandum”declara joi, 10 iunie, ministrul Claudiu Năsui.

Şase zile mai târziu, Guvernul a aprobat, în sfârşit, Memorandumul. Acum mai trebuie găsit şi cineva care să cumpere participaţia României la combinatul Krivoi Rog, pentru ca statul să mai recupereze ceva din pierderi. Ministrul Năsui e optimist: „Toate celelalte state au reuşit să iasă din această investiţie, nu cred că noi nu putem să ieşim dintr-o investiţie, în momentul în care ne dorim. Mai există active acolo, există teren, există clădire, există echipamente. Se fură, da, dar ceva tot este acolo din moment ce de 22 de ani se tot fură. Acel lucru trebuie să-l valorificăm şi să mai rămânem cu ceva dintr-o investiţie proastă a statului român. Statul român a făcut nişte afaceri foarte proaste, mai ales statul socialist, dar la un moment dat trebuie să spunem stop, chiar dacă unii beneficiază de pe urma acestor investiţii”.

Gheorghe Mihailescu, fost director în cadrul combinatului de la Krivoi Rog, nu crede că România va mai putea recupera vreodată ceva de acolo. Este o crimă economică ce se întâmplă acolo, iar oficialii români nu-și dau seama de dimensiunile acestei probleme. Avem acolo un patrimoniu valorat la un miliard de dolari și nimeni nu este interesat cu adevărat de problema aceasta. Nu cred că se va mai aduce vreodată în România ceva de acolo, că nu are nimeni interes...”, susține Mihailescu. Marcel FLUERARU, Daniel BACIU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
 Incendiu de proporții în Suceava: Un bloc de locuințe arde ca o torță
20/04/2024 13:14

Un incendiu a izbucnit, sambătă, la acoperişul unui bloc de locuinţe din municipiul Rădăuţi. La faţa locului intervin pompierii suceveni care, concomitent cu acţiunea de stingere a incendiului, acţion ...

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
20/04/2024 13:02

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa in judecată de către procurorii DIICOT in dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte m ...

Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor de la Spitalul Regional de Urgențe
19/04/2024 18:05

    Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor la cea mai importantă investiţie din Moldova ultimilor 30 de ani. Rafila are convingerea că Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi ...

Întâlnire transnațională în cadrul Proiectului „Folk Art and Culture”
19/04/2024 15:44

Complexul Muzeal National „Moldova” din Iasi este partener al proiectului Erasmus+ „Folk Art and Culture: Offering Educational Opportunities to Young People”, cod 2022-1-EL01-KA220-ADU ...

GALERIE FOTO - Primele utilaje au intrat pe șantierul viitorului Spital de Urgență
19/04/2024 13:11

 La Iasi, au inceput astăzi lucrările la viitorul Spital Regional de Urgentă, in prezenta ministrului Sănătătii, Alexandru Rafila. Ministrul a precizat că valoarea proiectului se apropie de 700 de ...

Maria, visează să danseze, dar are nevoie de ajutor
19/04/2024 10:30

Maria este o fetită de 10 ani veselă, deschisă, sociabilă. Iubeste muzica. Îsi doreste cu ardoare să ia ore de canto, să invete să cante la pian, să facă balet. Însă mai presus de orice vr ...

Șase copii de la Școala Carol I din Iași au dus joaca cu piesele Lego la un alt nivel
19/04/2024 07:33

* acestia, elevi in clasa a patra, vor reprezenta Romania la cea mai mare competitie de robotică la nivel mondial, in această vară, la Hong Kong * roboteii lor din Lego au cucerit juriul din Romania si urmea ...

 Concurs de ortografie la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”
19/04/2024 07:10

Sambătă, 20 aprilie 2024, de la ora 9:00, Colegiul National de Artă „Octav Băncilă” va găzdui a doua editie a Concursului Judetean de Limbă si Comunicare „Pastila Ortografică”, i ...

Se caută noi soluții pentru transportul metropolitan
19/04/2024 04:50

* imbunătătirea mobilitătii in Zona Metropolitană Iasi reprezintă o prioritate a autorităţilor, in conditiile in care populatia municipiului Iasi si a comunelor invecinate a depăsit deja 500.000 de locu ...

Chiar dacă temperaturile au scăzut, caloriferele rămân reci
19/04/2024 00:00

* pe adresa municipalitătii nu a venit pană acum, din partea asociatiilor de proprietari, nicio solicitare de furnizare a căldurii Scăderea accentuată a temperaturii inregistrată ultimele zile nu impune, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei