România se află în faţa unei epidemii de obezitate
Dimensiune font:
* specialiștii susțin că 35% dintre adulţi vor suferi de obezitate până în anul 2035, în lipsa unor măsuri coordonate care să lupte împotriva acestui „flagel” * proiecţiile specialiştilor confirmă trendul de creştere a incidenţei obezităţii la nivel mondial şi în România * se preconizează că peste 40% dintre bărbaţii adulţi şi peste 30% dintre femeile adulte vor suferi de obezitate în 2035
Dacă rata de creştere anuală a obezităţii la categoria de populaţie adultă se situează la 2,1% (în intervalul 2020-2035), în ceea ce priveşte obezitatea în rândul copiilor situaţia poate fi descrisă drept alarmantă, având în vedere că se estimează o rată de creştere anuală de 5,6%, mai mult decât dublu faţă de adulţi.
Preşedinte al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, dr Cătălina Poiană, a prezentat ieşenilor proiectul "Controlează Obezitatea", care cuprinde acţiuni care vizează două direcţii: componenta de informare şi conştientizare a publicului larg în privinţa problematicii obezităţii la nivel general şi o componentă de educaţie medicală adresată profesioniştilor din sănătate implicaţi în managementul persoanelor cu obezitate.
Proiectul se derulează pe parcursul anului 2024 la nivel naţional în marile centre universitare de medicină: Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş, Oradea, Craiova, Cluj-Napoca, Sibiu. „Controlează Obezitatea este o iniţiativă care îşi propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la provocările generate de această epidemie de obezitate, care riscă să devină una dintre cele mai critice probleme de sănătate publică la nivel global. Obezitatea este o afecţiune şi trebuie tratată în consecinţă. Vorbim de o problemă medicală care este, pe de-o parte, un factor de risc major pentru multe boli cronice netransmisibile, dar şi un factor agravant pentru anumite afecţiuni”, a spus într-o conferinţă susținută la Iași, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, iniţiatoarea proiectului "Controlează Obezitatea".
Rectorul UMF Iaşi, Viorel Scripcariu, a spus obezitatea, o boală recunoscută la nivelul UE, poate fi prevenită deoarece este o consecinţă a unei diete dezechilibrate şi a sedentarismului. „Prevenţia, este foarte importantă. Consider că decât să sacrifici un organ printr-o intervenţie chirurgicală laborioasă, precum chirurgia bariatrică, este mai bine să previi această afecţiune printr-o conştientizare a existenţei ei”, a spus rectorul UMF Iaşi.
Şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul de Recuperare din Iaşi, prof.univ.dr Florin Mitu este de părere că obezitatea poate fi asociată cu afecţiunile cardiovasculare. „Legătura dintre obezitate, boli cardiovasculare, dislipidemii, fac parte din cadrul unor evenimente cardiovasculare majore. Să nu uităm că arteroscleroza, care este declanşată şi întâlnită la persoane cu obezitate, duce la evenimente cardiovasculare majore. De aceea cu toţii trebuie să facem ceva”, a spus prof.univ.dr Florin Mitu.
Alarmant este faptul că în creştere se află şi prevalenţa obezităţii în rândul copiilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 5 şi 19 ani. „Vorbim de o reală epidemie de obezitate în rândul copiilor. Obezitatea este punctul de plecare silenţios al altor afecţiuni, fie că vorbim de ficatul gras non-alcoolic, fie că vorbim de pandemia de diabetici cu imuno-rezistenţă, de afecţiunile vasculare, patologia endocrină, patologia pneumologică, o altă realitate pe care o trăiesc aceşti copii. Este la fel de important ca medicii pediatri să ne alăturăm acestui efort de a preveni obezitatea”, a spus prof.univ. Laura Trandafir, şef Secţie Gastroenterologie de la Spitalului „Sf.Maria” Iaşi. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau