Roşcani, prima localitate din judeţul Iaşi care a intrat în carantină
Dimensiune font:
* la Roșcani, rata de incidenţă a ajuns la aproape nouă cazuri la mia de locuitori şi continuă să crească * în această localitate va fi restricţionată deplasarea persoanelor pe timp de zi, fiind interzisă cu desăvărşire * circulația cetăţenilor în afara locuinței în intervalul orar 22.00 – 05.00 * de asemenea, au fost impuse restricţii pentru localuri, săli de jocuri şi cinematografe, iar activitatea în şcoli se va derula exclusiv online
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Iași, întrunit ieri, 16 martie, în ședință extraordinară, a emis o hotărâre privind instituirea carantinei zonale, începând cu data de 17.03.2021, ora 06.00, pentru o perioadă de 14 zile pentru comuna Roşcani (satele Roşcani şi Rădeni).
Au fost analizate datele statistice actualizate privind evidența populației puse la dispoziție de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date şi analiza privind incidența cumulată a cazurilor în ultimile 14 zile la nivelul județului Iași, prezentată de Direcția de Sănătate Publică Iași. Potrivit datelor oferite de DSP Iaşi, în comuna Roşcani, rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 este de 8,92 cazuri la mia de locuitori, riscul epidemiologic fiind foarte ridicat in circumstanțe de nerespectare a măsurilor legale in vigoare si unde se constată că riscul răspândirii infecției în comunitate nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate depășește pragul stabilit de Institutul Național de Sănătate Publică.
Restricţii
Practic, decizia CJSU interzice stabileşte un perimetru unde va fi limitată la maximum a deplasărea persoanelor. De altfel, prin grija administrației publice locale și a Inspectoratului de Poliție Județean Iași, rezidenţii vor fi monitorizaţi, la fel ca şi căile de circulație intens tranzitate. Evident, sunt interzise organizarea de evenimente (nunți, botezuri, mese festive, reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri și alte asemenea) în spații închise și deschise, publice sau private. De asemenea, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum a produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, inclusiv a teraselor în interiorul și exteriorul clădirilor, activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc şi activitatea cu publicul a structurilor de primire turistică se suspendă temporar. Nu se vor organiza activități în cinematografe și în instituții organizatoare de spectacole.
Purtarea măştilor devine obligatorie
În ceea ce priveşte activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ, acestea se vor derula exclusiv online. În schimb, la oficierea slujbelor religioase de cununie, botez și înmormântare este permisă prezenţa a maximum 16 persoane. Însă accesul credincioșilor în lăcașurile de cult pentru rugăciuni cu caracter individual, este permis astfel încât să fie asigurată o suprafață de minim 4 metri pătraţi pentru fiecare persoană și o distanță minimă de 2 metri între persoane. În fine, este impusă obligativitatea purtării măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au implinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise. CJSU menţionează că în respectivul perimetru se interzice circulația persoanelor în afara locuinței / gospodăriei în intervalul orar 22.00 – 05.00. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau