S-a reluat procesul minorului violat în arestul IPJ
Dimensiune font:
La vremea respectivă, cazul a stârnit multă vâlvă şi multă indignare. În noaptea de 2 spre 3 decembrie 2015 adolescentul Marian G. (pe atunci în vârstă de 15 ani) fusese introdus în arestul I.P.J. Iaşi după ce tâlhărise un consătean. A nimerit într-o celulă în care mai erau alţi patru adolescenţi, cu toţii încătuşaţi pentru diverse furtişaguri. Celulă amplasată la doar un metru distanţă de biroul agenţilor de poliţie care ar fi trebuit, conform fişei postului, să asigure paza şi supravegherea persoanelor deţinute.
Cu toate astea, în noaptea cu pricina, Marian a fost supus unor umilinţe greu de imaginat. Doi dintre tinerii încarceraţi acolo, Ionuţ Dinu şi Robert Ştefan Bucătaru, arestaţi în urma unei serii de furturi din biserici, l-au violat pe Marian şi l-au supus la perversiuni cum doar nişte minţi bolnave pot gândi. Deşi victima a strigat cât a putut, poliţiştii puşi să asigure paza nu s-au sinchisit să vadă ce şi cum, permiţând comiterea unei infracţiuni sancţionate drastic de Codul Penal chiar în arestul IPJ.
După ce a scăpat de acolo, Marian a povestit tatălui său despre cele întâmplate, iar acesta a sesizat procuratura.
Însă, fiind vorba de acuzaţii împotriva unor poliţişti aflaţi în exerciţiul funcţiunii, ancheta s-a desfăşurat cu încetinitorul şi mai mult în reluare. Trecuseră doi ani şi dosarul încă nu depăşise faza camerei preliminare, astfel încât avocata Gianina Poroşnicu a făcut, în martie 2017, o contestaţie împotriva duratei procesului, având câştig de cauză.
Însă, în loc ca poliţiştii în culpă să fie traşi la răspundere, judecaţi şi condamnaţi, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi au dat, în ianuarie 2019, o ordonanţă de clasare. Au considerat că fapta nu există şi că activitatea agenţilor de poliţie nu era „prevăzută de legislaţia primară”, că aceştia „nu au avut cunoştinţă de săvârşirea faptei”.
Gianina Poroşnicu nu s-a dat bătută şi a formulat plângere împotriva ordonanţei, probând încă o dată existenţa obligaţiilor în sarcina celor trei agenţi de poliţie cu privire la paza şi supravegherea pe care aceştia ar fi trebuit s-o exercite asupra persoanelor deţinute, cu atât mai mult cu cât era vorba de minori. În plus, ţinând cont de vulnerabilitatea şi deficienţa mintală uşoară a victimei, cei de la arest ar fi trebuit „să nu procedeze la încarcerarea împreună cu deţinuţi minori cu multiple antecedente penale, atâta vreme cât erau camere disponibile pentru a proceda la încarcerarea deţinuţilor în mod separat”. Analizând plângerea astfel formulată, judecătorii infirmat ordonanţa de clasare formulată de procurori şi au apreciat că se impune continuarea urmăririi penale faţă de cei trei suspecţi, agenţi de poliţie în cadrul IPJ Iaşi. Cu alte cuvinte, s-a dispus reluarea procesului. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau