Salariile directorilor subordonaţi Primăriei, motiv de discordie
Dimensiune font:
În ultimele zile s-au vehiculat tot felul de sume încasate de directorii societăţilor municipalităţii, unele de-a dreptul aberante * chiar dacă cifrele avansate nu sunt şi reale, consilierii locali au limitat câştigurile directorilor la nivelul salariului din decembrie 2019 * regula se aplică şi pentru membrii consiliilor de administraţie ale respectivelor societăţi * în acelaşi timp, au fost stabilite mai multe trepte pentru acordarea de bonusuri în cazul în care directorii îndeplinesc indicatorii de performanţă
Chiar şi aşa, bugetele au stârnit controverse dat fiind faptul că unii consilieri locali au remarcat creşteri la nivelul indemnizaţiilor luate de directori şi membrii consiliilor de administraţie.
După 90 de minute de discuţii aprinse, toate bugetele au fost adoptate, dar cu amendamente în privinţa veniturilor încasate de cele două categorii amintite anterior. Astfel, consilierii locali au hotărât ca salariile directorilor societăţilor din subordinea Primăriei, precum şi cele ale membrilor Consiliilor de Administraţie ale respectivelor societăţi să fie plafonate la nivelul lunii decembrie 2019. Totuşi, şefii instituţiilor îşi pot mări veniturile, însă doar dacă realizează anumiţi indicatori de performanţă. „Sunt companii care încasează bonificaţii şi la un target de 90%. Nu e corect. Propun următoarea schemă de acordate de indemnizaţiilor variabile: la un target de performanţă de de 100-104% să se acorde patru indemnizaţii lunare, pentru 104-110%, şase indemnizaţi lunare, pentru 110-115%, opt indemnizaţi lunare şi pentru 115-120%, zece indemnizaţii lunare. Doar pentru o realizare de peste 120% să se acorde cele 12 indemnizaţii lunare”, a propus liberalul Eduard Boz. Amendament cu care primarul Mihai Chirica a fost de acord. „Un buget este, de fapt, un scenariu pe care orice entitate şi-l face la începutul oricărui an bugetar. Unele şi-au bugetat cheltuielile la nivel maximal pentru că asta este legislaţia, care nu permite intervenţii salariale pe parcursul anului. Revenind, consider că că sunt propuneri clare si concrete, potrivite la acest moment. Însă trebuie să aibă şi un element motivaţional, pentru care consider că amendamentul consilierului Boz este potrivit”, a spus primarul Iaşului.
„Trebuie stimulată performanţa”
Nu au lipsit nici contrele. Liberalul Răzvan Timofciuc a propus reducerea la jumătate a cheltuielilor aferente contractelor de mandat, iar pentru membrii consiliilor de administraţie, instituirea unui plafon de maxim 10% din veniturile directorilor. „Venitul fix plus componenta variabilă înseamnă un salariul de 7000-7500 net pe lună. Pentru unii directori, chiar mai mult”, a spus acesta. Afirmaţie nuanţată întrucât, cu o zi înainte, consilierul liberal avansa cu totul alte cifre, care, potrivit municipalităţii, nu se regăsesc în niciun document oficial și nu au fost prezentate nici măcar sub formă de schiță conducerii Primăriei Municipiului Iași. „Încercaţi să vă disculpaţi faţă de minciunile din week-end. Acum veniţi şi repetaţi: 7500 lei net. Dar aceste societăţi nu pot fi închise. Trebuie stimulată performanţa. De altfel, consilierii Gavril (n.r. - cel care a propus păstrarea indemnizaţiei directorilor la nivelul lunii decembrie 2019) şi Boz au abordat raţional subiectul având în vedere problemele actuale”, a spus primarul Chirica. O afirmaţie mult mai temperată, după cea de luni: „Nu poți ieși să minți ieșenii, și așa tensionați de problemele de sănătate publică prin care trece țara noastră, și să afirmi că directorii și membrii CA și-au mărit substanțial veniturile pentru acest an. Nu s-a pus niciodată această problemă, iar minciuna este cu atât mai condamnabilă cu cât se face o comparație aberantă cu eforturile pe care le depunem ca toți angajații societăților în cauză să nu fie afectați de criza prin care trece țara noastră”.
Cât despre bugete, Compania de Transport Public Iaşi a prevăzut pentru anul 2020 venituri totale de 167,791 milioane lei, cu 15,05 % mai mari comparativ cu prevederile bugetului rectificate pentru anul 2019. Salubris estimează să obţină anul acesta venituri totale de 112.445 milioane lei, reprezentând o creştere de 27,15% faţă de cele din 2019. Citadin SA are prevăzute pentru anul 2020 venituri totale de 56, 320 milioane lei, cu 1,57% mai mari decât cele preliminate ale anului 2019, iar Termo-Service SA a prevăzut pentru 2020 venituri totale de 11,573 milioane lei. În fine, EcoPiaţa SA îşi propune pentru anul 2020 venituri totale de 7,5 milioane lei. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau