Salinele Moldovei, lacrimi de sare, amintiri și tradiție

1salica cacica
1salina targu ocna

Dimensiune font:

| 19-08-2023 09:44

  În inima României, în zona montană a Moldovei, se află două locuri unde timpul și spațiul par să-și unească forțele într-un spectacol unic de frumusețe și terapie * este vorba despre salinele Cacica (județul Suceava) și Târgu Ocna (județul Bacău), oaze subterane care combină istoria cu beneficiile sănătății, adevărate sanctuare ale liniștii și regăsirii interioare

Sub pământ există universuri nespuse, unde tăcerea și splendoarea naturii se împletesc într-o simfonie de culoare și echilibru. Subteranul ne deschide uși spre istoria și misterul ascuns al lumii. Salinele Cacica și Târgu Ocna sunt astfel de portaluri magice. O călătorie în adâncul lor te va îmbăta cu aerul curat și îți va dezvălui catedrale de sare, sculptate de timp și de mâinile omului. Acesta nu este doar un turism al locurilor, ci unul al sufletului, o călătorie în care pașii dezvăluie o lume ireal de frumoasă.

Când intri în inima pământului, în locuri unde timpul pare să se fi oprit, poți simți adevărata forță a naturii și a omului. Salina Cacica, ascunsă în profunzimile Bucovinei, este mai mult decât o comoară geologică. Este un testament al muncii, determinării și tradiției. Cu o istorie de peste 200 de ani, salina este nu doar un monument al trecutului, ci și o sursă de vindecare și refugiu pentru cei care caută tihna.

O călătorie în timp

Pas cu pas, coborând cele aproape 200 de trepte înguste și șerpuite care duc către inima pământului, simți cum aerul devine mai dens și respirația se alină. Zidurile de sare, care strălucesc ca niște cristale sub lumina slabă, îți șoptesc povești de demult.

Imaginează-ți un oraș subteran, unde fiecare cameră adăpostește o parte din istoria sa. Capela Sfânta Varvara, protectoarea minerilor, este un loc de liniște, unde ecoul rugăciunilor răsună printre stalactitele sărate. Peste tot, amintiri ale generațiilor care s-au împletit cu structura acestui sanctuar natural: unelte vechi, inscripții pe pereți și vestigii ale vieții de demult.

Salina Cacica, una dintre cele mai cunoscute din Europa, este și un simbol al muncii asidue a minerilor care au săpat și au modelat cu mâinile lor această lume subterană. În fiecare colț, poți simți emoția și sudoarea celor care au dat viață acestei minuni. Când Bucovina a intrat în administrația imperiului Austro Ungar. Curtea imperială de la Viena a hotărât să exploateze izvoarele cu apă sărată.  A adus muncitori din diferite provincii ale Imperiului Habsurgic, mai ales din Galiţia. Cei mai mulţi mineri erau polonezi, de religie romano-catolică, pentru care s-a construit și Capela Sfintei Varvara, ocrotitoarea celor care lucrează în adâncuri.

Refugiu pentru suflet

Salina nu a fost doar un loc de muncă, ci și un refugiu. În timpuri grele, localnicii și-au găsit alinare în aceste adâncuri. Cu zidurile zgâriate de timp și zeci de generații de mineri, acest spațiu subteran poartă amprenta unor secole de muncă, tradiție și spirit comunitar. Galeriile nu sunt  doar un depozit vast de sare, ci și un muzeu viu, care adăpostește poveștile oamenilor care și-au dedicat viața pentru a extrage acest mineral prețios.

În zilele noastre, Salina Cacica este nu doar un obiectiv turistic, ci și un loc pentru sufletele în căutare de pace. Terapiile cu aer sărat, plimbările prin galerii și momentele de meditație sub cupola sărată aduc opresc timpul care aleargă într-o lume agitată. Pe măsură ce ne îndepărtăm de lumina soarelui și pătrundem mai adânc în salină, aerul devine mai dens, mai purificator. La nivelul cel mai adânc, ajungem la o capelă impresionantă, sculptată direct în sare. Lumânările arzând lent și statuetele sacre dau un sentiment de pace și reverență. Este uimitor să gândești că mâinile omului au sculptat un loc de cult atât de frumos în inima pământului.

Vechea poveste a sării

După ce am coborât din Bucovina, călătoria continuă spre Târgu Ocna, un mic orășel de munte care adăpostește una dintre cele mai vechi saline din țară, a cărei existență este amintită încă din anii 1400 într-un hrisov domnesc în care era înscrisă plata a 2.000 ocale de sare pentru construcția unui pod de piatră la Gârbovana, lângă actuala comună Căiuți. Venitul ocnelor se obținea, încă din secolul al XIV-lea, pe seama ocolașilor de Trotuș, primii mineri care se ocupau de exploatarea minelor pe cheltuiala lor. Salina a cunoscut dezvoltarea în timpul domniei lui Ștefan cel Mare, care a întărit privilegiul acordat ctitoriei de la Putna de a se aproviziona cu sare de la Târgu Ocna.
Pe măsură ce intri în salină, parcă auzi fiecare lovitură de daltă care a modelat coridoarele. Povestirile bătrânilor se aud încă în șoapta zidurilor de sare, mărturie a unei moșteniri care trece din generație în generație.

Ca și cea de la Cacica, și Salina Târgu Ocna este cunoscută pentru beneficiile sale terapeutice. Aerul bogat în aerosoli este un adevărat elixir pentru cei care suferă de afecțiuni respiratorii. Fiecare respirație aduce alinare și vindecare, în timp ce lumina difuză, reflectată de cristalele de sare, creează o atmosferă aproape meditativă.

În ultimii ani, salina a devenit un centru de wellness și recreere. Cu un lac subteran pe care se pot face plimbări cu barca, terenuri de sport și spații de joacă pentru copii, Salina Târgu Ocna este un punct de atracție pe harta turismului subteran.  

Pe lângă peisajul spectaculos și beneficiile pentru sănătate, sufletul salinei îl reprezintă comunitatea locală. Generații de mineri și familiile lor s-au dedicat exploatării, conservării și promovării acestei comori. Fiecare poveste, fiecare râs și fiecare melodie cântată sub pământ se împletește cu esența locului, creând un mozaic viu și colorat de tradiții și obiceiuri. Cele două saline sunt mai mult decât un loc. Sunt o experiență, o călătorie în istorie, cultură și spiritualitate, în inima munților, dar mai ales, în inima oamenilor care i-au dat viață. Galeriile nu sunt doar o destinație, ci o călătorie în adâncurile sufletului, o regăsire a rădăcinilor și a conexiunii cu pământul și istoria sa. O lacrimă de sare care amintește de valoarea și frumusețea tradiției.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare
28/04/2024 07:55

Un bărbat in varstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu la scurt timp după ce a fost condamnat la patru ani de inchisoare, ...

Tragedia din 2 Mai, aproape să se repete în Piatra Neamț! Tânăr prins de două ori drogat la volan, în aceeași noapte
28/04/2024 07:40

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ a informat că un tanăr in varstă de 22 ani a fost prins conducand drogat un autoturism, de două ori, in noaptea de vineri spre sambătă! Tragedia din 2 Mai ...

Bărbat recent eliberat din închisoare, reţinut în Iași pentru trafic de heroină
28/04/2024 00:14

Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de heroină, el fiind recent eliberat din penitenciar, au anunţat, sambătă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Te ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
27/04/2024 19:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”
27/04/2024 19:09

Moldovenii nu sunt cetăţeni de mana a doua ai Romaniei şi orice zi cu Marcel Ciolacu incă in funcţia de premier este o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei, susţine preşedintele CJ Iaşi, Costel Al ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
27/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aqua Park de la Insula de Agrement din Bacău, investiție eșuată, nefuncțională și nerecepționată de aproape 10 ani
27/04/2024 13:30

Modernizarea Insulei de Agrement din Bacău poate fi considerată esecul ultimelor trei administratii locale, desi s-au cheltuit peste 12 milioane de euro si s-au pierdut fondurile europene in proiectul incă n ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei