Salubris Iaşi, cel mai premiat operator de salubritate
Dimensiune font:
Plasarea comenzilor de ridicare a deșeurilor prin aplicație, monitorizarea video a punctelor de colectare a deșeurilor și mașinilor de salubrizare, monitorizarea GPS a flotei de mașini și îmbunătățirea rutelor, stații inteligente pentru colectarea deșeurilor în zonele aglomerate ale Iașului. Sunt o parte dintre soluțiile inteligente pe care Salubris SA Iași a reușit să le implementeze și să le folosească şi care au dus la desemnarea societăţii ieşene drept câștigătoarea premiului de Excelență de Inovație în Mediu a Galei Green Report pentru anul 2022.
Iașul este unul dintre cele mai curate și mai îngrijite orașe din țară, iar acest lucru se datorează și faptului că lefii societăţii ieşene, alături de municipalitate, investesc în permanență în eficientizarea activității și în modernizarea parcului auto și al dotărilor. „Avem o echipă de specialiști bine informată, care urmărește continuu tot ce este nou în domeniul cercetării și dezvoltării în acest sector, al managementului deșeurilor. În fiecare an participăm la conferințe și simpozioane tehnice, naționale și internaționale, avem colaborări strânse cu Universitatea Tehnică din Iași și împreună lucrăm la punerea în practică a tuturor ideilor în ceea ce privește inovarea în acest domeniu și suntem în permanență în căutarea de soluții moderne pentru prevenirea poluării și a consumului de resurse. Rezultatele noastre în gestionarea eficientă a deșeurilor sunt certificate de specialiștii în domeniu în fiecare an, fiind recompensate cu distincții și certificate care atestă faptul că suntem recunoscuți la nivel național și european ca fiind pe podium. Acest fapt se datorează și faptului că suntem consecvenți în activitatea noastră și urmărim obiectivele propuse”, spune dr. ing. Ana-Maria Șchiopu, șef birou management mediu și calitate al Salubris SA Iași.
Eficientizare prin digitalizare
Oficialul Salubris a făcut referire şi la faptul că digitalizarea a condus la îmbunătățirea eficienței și performanței în activitatea de salubrizare. „Digitalizarea a oferit o oportunitate nouă de a percepe serviciile de salubritate. Am luat exemple de organizare digitală din țările dezvoltate ale Europei, le-am coroborat cu sistemele noastre și cu nevoia identificată în piață și am dezvoltat practic o nouă infrastructură de colectare și o nouă viziune asupra serviciului de salubrizare; și anume unul mult mai eficace și mai eficient din punct de vedere al consumurilor de resurse (combustibil) și din punct de vedere a dezvoltării teritoriale și racordarea tuturor cetățenilor municipiului Iași la servicii de salubritate moderne. De asemenea, prin digitalizarea serviciilor putem oferi cetățenilor un raport asupra activității noastre în timp real, astfel încât să se poată evita eventuale neînțelegeri sau neconformități”, mai spune inginerul ieşean.
Soluţiiile implementate şi efectele lor
Ca exemple concrete de soluții inteligente și instrumente inovative implementate în cadrul societății Salubris pentru optimizarea activității de salubrizare putem enumera aplicație de dispecerizare „Salubris Comenzi” dedicată terminalelor mobile Android – folosită în prezent de către persoanele juridice – care pot iniția comenzi direct din telefon și pot vedea în timp real rezolvarea comenzilor. Apoi, prin intermediul programului informatic Route Planner, aplicaţie care creează și optimizează rutele de colectare a deșeurilor, maşinile operatorului ieşean ajung la un număr mult mai mare de locații (o creştere cu 67%), lucru care se vede în cantitatea colectată de la agenții economici, care a crescut cu un procent de peste 10 % în luna decembrie 2022 față de media lunară înregistrată în perioada ianuarie 2021-noiembrie 2021). În fine, monitorizarea video a 300 de puncte de colectare a deșeurilor și a mașinilor de salubritate și de transmitere wi-fi a datelor către un centru de comandă sau sistemul de monitorizare prin GPS a flotei de mașini de salubritate și a personalului muncitor a dus la o creștere a eficienței activității serviciilor prestate, concomitent cu scăderea costurilor înregistrate cu utilizarea mașinilor. Nu în ultimul rând, ansamblu de stații inteligente de colectare și compactare a deșeurilor tip Bigbelly alimentate cu energie solară, dotate cu cu sistem wi-fi incorporat și echipate cu senzori care monitorizează și transmit în timp real informații privind nivelul de umplere a dus la scăderea frecvenței de colectare a deșeurilor în zonele în care sunt amplasate, simplificând operațiunile de gestionare a deșeurilor, crescând productivitatea lucrătorilor de salubritate și, poate cel mai important avantaj, menținând zonele publice curate și verzi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau