Săptămână despre feminism și feminitate, la UMF Iași
Dimensiune font:
Se va discuta, printer altele, despre „sexul inutil” – după titlul celebrei cărți a Orianei Fallaci sau, despre „al doilea sex”, pornind de la puternica mișcare feministă din Moldova din preajma primului război mondial și de la femeile emblematice din istoria medicinei românești
Săptămâna diversității la UMF Iași a ajuns la cea de-a treia ediție. Evenimentul va avea loc la Iași, în perioada 15-19 mai, având ca temă centrală „Feminismul și feminitatea”.
În cadrul ediției din acest an vor avea loc mai multe evenimente la Muzeul de Istorie a Medicinei, dar și în Aula „George Emil Palade”. „Și în acest an, Săptămâna diversității la UMF Iași va avea un program complex, prin care ne propunem nu doar să atingem niște subiecte de multe ori tabu în societatea românească, ci care să provoace o schimbare reală în modul în care ne raportăm la alteritate. De asemenea, ne dorim ca în luna mai să semnăm Și Carta Diversității, cu scopul de a reflecta și întări angajamentul Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași pentru ca în cadrul societății românești diversitatea, egalitatea de șanse și incluziunea socială să devină valori recunoscute și respectate”, a declarat prof univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.
În săptămâna din mai dedicată feminismului și feminității se va discuta despre „sexul inutil” – după titlul celebrei cărți a Orianei Fallaci sau, despre „al doilea sex”, pornind de la puternica mișcare feministă din Moldova din preajma primului război mondial și de la femeile emblematice din istoria medicinei românești: Elisa Bottez, Teresa Savini-Castano-Panaiteanu, Marta Trancu, Elena Densușianu, Elena Densușianu Pușcariu și multe altele.
Totodată se va povesti și despre Maria Buțureanu, una dintre cele mai active feministe din România, mama cunoscutului chirurg ieșean Vladimir Buțureanu. Scriitoare, publicistă, militantă pentru emanciparea femeilor din România, Maria Buțureanu a fost membră fondatoare a Asociaţiei pentru emanciparea civilă şi politică a femeilor române și a coordonat publicațiile „Unirea femeilor române” şi „Buletinul trimestrial al Asociaţiei pentru Emanciparea Civilă şi Politică a a Femeilor Române”.
Programul Săptămânii diversității va include și expoziții de pictură, o conferință inedită despre dansul contemporan și alte prelegeri incitante. Denisa PINTILIE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau