Sărăcia acaparează Iaşul!
Dimensiune font:
* mii şi mii de familii trăiesc deja sub pragul sărăciei * „Dacă, până acum, membrii familiilor mai mergeau la lucru, cu ziua, pentru a mai strânge un ban, acum situația este diferită. De ce? Seceta a lăsat ogoarele goale, iar agricultorii nu mai au nevoie de forță de muncă”, spune Virgil Corobuţă, primarul comunei Lungani, situată pe locul 5 la nivel naţional într-un nedorit top al asistaţilor social
Statisticile întocmite la nivel național arată că mare parte a populației din Regiunea de Nord-Est trăiește din indemnizațiile sociale și din pensii. Dacă aceste ajutoare financiare nu ar fi fost alocate, în ultimii ani, multe persoane ar fi depășit pragul sărăciei. Comunele Lungani, Mirosneasa și Sirețel au cei mai mulți asistați social.
Comuna Lungani rămâne în continuare localitatea cu cei mai mulţi asistați sociali din judetul Iași, fiind situată pe locul 5 în acest nedorit top al sărăciei la nivel naţional.
Autoritatile locale spun că au încercat de-a lungul timpului să găsească soluții pentru familiile care beneficiază de ajutoare de la stat, însă este foarte dificil. În momentul de față există peste 5.500 de locuitori în comună din care 400 primesc ajutoare de la stat. „Avem foarte mulţi tineri care, la vârsta de 15 ani, se căsătoresc. Ajung la vârsta de 24-27 de ani și au deja 7-8 copii. Acum nu poți să-ți câștigi existența din ajutorul social... Te mai duci și la muncă! Oamenii mai muncesc cu ziua pe la anumiți cetățeni. Avem multe persoane din satul Crucea, unde sunt familii numeroase, de câte șapte opt în casă, zece, 12 persoane. Noi căutăm să îi ajutăm, dar, având copii mici, trebuie să stea unul dintre părinți cu ei acasă. Tata se mai duce și el la muncă”, a declarat Virgil Corobuță, primarul comunei Lungani.
„Am încercat să îi angajăm la diferite companii dar nu am reușit”
Ajutoarele sociale se acordă în funcție de numărul de persoane dintr-o familie. Acestea încep de la 150 de lei pentru o singură persoană și pot să ajungă la 554 de lei pentru o familie formată din cinci persoane. Chiar și așa, acești bani nu sunt suficienți pentru a întreține o familie numeroasă. Dacă, până acum, membrii familiilor mai mergeau la lucru, cu ziua, pentru a mai strânge un ban, acum situația este diferită. De ce? Seceta a lăsat ogoarele goale, iar agricultorii nu mai au nevoie de forță de muncă. „Acum nici cu ziua nu îi mai ia nimeni datorită faptului că este seceta aceasta. Nu au unde să muncească. Ei sunt foarte mulți neștiutori de carte. Acum avem tinerii aceștia care se duc la școală. Avem câțiva din satul Crucea și sunt la Liceul Pedagogic din Iași. Avem învățători de limba romani, romi care sunt în învățământ, dar există și famili nevoiașe, numeroase, unde este foarte greu. Unii nu au cu cine să își lase copiii... Pe lângă asta, mai există și o altă problemă. Am încercat să îi angajăm la diferite companii dar nu am reușit”, a mai spus Virgil Corobuţă.
Mii de persoane din județul Iași beneficiază de ajutoare sociale pentru venitul minim. „În luna iunie 2022 Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Iași a efectuat plăți cu titlul de ajutor social pentru 5.792 de beneficiari. Printre comunele cu un număr mai mare de beneficiari se numără Lungani - 400 de beneficiari, Mironeasa - 233de beneficiari și Sirețel - 191 de beneficiari. Comunele fără beneficiari de ajutor social se numără Andrieșeni și Țuțora”, a declarat Raluca Nastasă, director AJPIS Iași.
De asemenea, există situații în care autoritățile acordă ajutoare de urgență pentru familiile sărace. „Din majoritatea anchetelor sociale efectuate de inspectorii sociali în teren a rezultat că familiile pentru care s-a propus acordarea de ajutoare de urgenţă trăiesc într-un nivel avansat de sărăcie și/sau au membri cu grave afecţiuni de sănătate, ce necesită tratamente medicale de durată şi intervenţii chirurgicale costisitoare, care nu sunt suportate în totalitate de casa judeţenă de asigurări de sănătate, aspecte care afectează întreaga familie din punct de vedere emoţional, social, financiar și care pot conduce la apariţia situaţiilor de excluziune socială”, a transmis AJPIS Iași.
Cele mai puternic afectate de sărăcie au fost familiile numeroase, formate din doi adulţi cu trei sau mai mulţi copii. Sărăcia a afectat și familiile monoparentale, un părinte singur cu cel puṭin un copil dependent, dar ṣi persoanele din gospodăriile formate din doi adulţi cu doi copii dependenţi (aproape un sfert).
Specialiștii în statistică spun că o pondere de 56,0% din populaţia cu nivel scăzut de instruire s-a situat în risc de sărăcie sau excluziune socială, în comparaţie cu 4,7% dintre persoanele cu nivel superior de instruire. „Statutul ocupaţional de şomer este legat de un mare risc de sărăcie sau excluziune socială. În anul 2020, aproape 4 din 5 șomeri (78,0% din total persoane de 18 ani şi peste) s-au situat în risc de sărăcie sau excluziune socială. Prin comparaţie, persoanele ocupate au un risc de sărăcie sau excluziune socială cu 57,4 puncte procentuale mai mic decât cel al şomerilor”, se arată într-un raport efectuat de Institutul Național de Statistică Iași. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau