Şase firme din Iaşi, beneficiare ale ajutorului de stat
Dimensiune font:
Este vorba de nemţii de la Mennekes Elelectric SRL şi Grenzeback, de austriecii de la SW Umwelttehchnik România, de turcii de la Rompak şi de două societăţi româneşti, Brikston Construction Solutions şi SC Antibiotice
Încă de anul trecut, Ministerul Economiei a anunţat că va gestiona o schemă multianuală de granturi de la bugetul de stat, pentru investiții inițiale ale companiilor din industria prelucrătoare, în valoare totală de 300 de milioane de euro. Schema se va aplica în baza acordurilor de finanțare emise de Ministerul Economiei până la data de 31 decembrie 2023, iar plata ajutorului de stat se efectuează până în 2027, în baza acordurilor pentru finanţare emise. Ajutoarele vor fi acordate pentru realizarea de investiții inițiale sau pentru o investiţie iniţială în favoarea unei noi activităţi economice, fiind considerate costuri eligibile investițiile în active corporale și necorporale, costurile salariale estimate care rezultă din crearea de locuri de muncă în urma unei investiţii iniţiale, calculate pe o perioadă de doi ani sau o combinaţie între cele două.
Recent, deputatul PSD, Vasile Câtea, a formulat o interpelare pe acest subiect, adresată Ministerului Finanţelor, explicând că oamenii pe care îi reprezintă trebuie să înțeleagă mai bine impactul pe care Schema de ajutor de stat îl va avea în județul. „Conform unei situații defalcate a proiectelor în județele țării, câte finanțări au fost acordate în județul Iași în cadrul Schemei 807/2014, și care este valoarea totală a acestora? Câte dintre investițiile susținute în Iași de Ministerul pe care îl conduceți se bazează pe capital românesc și câte dintre ele pe capital străin? În ce sectoare ale economiei din Iași s-au investit aceste fonduri? Este important să
subliniem că aceste investiții au potențialul de a revigora sectoarele cheie ale economiei locale. .Câte noi locuri de muncă au fost create în județul Iași ca urmare a implementării acestor proiecte de investiții?”, sunt întrebările deputatului social-democrat.
Cine sunt beneficiarii
În răspunsul primit, se arată că sunt şase agenţi economici care-şi desfăşoară activitatea în judeţul Iaşi, beneficiari ai ajutorului de stat pentru stimularea investiţiilor. Primul ar fi Mennekes Elelectric SRL, firmă cu capital majoritar german, care-şi derulează activitatea în sectorul auto. Aceasta are prevăzute investiţii de 51 milioane de lei, dintre care o treime (17,55 milioane lei) reprezintă ajutor de stat. Al doilea beneficiar va fi Brikston Construction Solutions, societate care activează în industria materialelor de construcţii. Aceasta are semnat un acord de finanţare încă din august 2021, pentru 11, 11 milioane lei dintr-un total de 23,574 milione lei.
Pe lista comunicată de Ministerul Finanţelor se află şi o firmă cu capital social majorita austriac, ţară al cărei Guvern refuză României intrarea în spaţiul Schengen. SW Umwelttehchnik România va primi din partea statului român 15,785 milioane lei, urmând a crea 51 de locuri noi de muncă.
Rompak, firmă cu capital majortar turcesc şi Grenzeback, societate cu capital majoritar german vor beneficia din partea statului român de sume apropiate: 23,36, respectiv 26,28 milioane lei. În aceste două socetăţi vor fi create 162 de noi locuri de muncă.
În fine, ultima, dar nu cea din urmă, este SC Antibiotice. Aceasta are semnat un acord de finanţare data 17 mai 2023, din care 85 milioane lei dintr-un total de 200 milioane lei reprezintă ajutor de stat. Firma va crea 94 de locuri de muncă. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau