ERR(2): Warning: file_get_contents(app/newcache/bursa.html): failed to open stream: No such file or directory
Școala ar putea începe în scenariul hibrid, la Iași

Școala ar putea începe în scenariul hibrid, la Iași

1scoala1

Dimensiune font:

| 08-09-2020 00:00

 

Acesta presupune ca jumătate dintre elevi să meargă una-două săptămâni la școală, iar cealaltă jumătate să facă cursuri online * în 43 de localități din ţară, din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus, cursurile se vor derula doar în faţa calculatoarelor * printre aceste localităţi se numără şi comuna ieșeană Bivolari * „Avem încredere că directorii şi-au pregătit spaţiile, iar fiecare părinte să îşi trimită copilul la şcoală cu certitudinea că s-a făcut totul pentru ca spaţiile să fie sigure”, a spus șefa inspectorilor școlari ieșeni, Genoveva Farcaș * vicepremierul Raluca Turcan a declarat ieri că Guvernul va trimite la Iași 3.000 de tablete și laptopuri, 1.250 de sisteme de predare online, dar și 2 milioane de măști

 


Ministerul Sănătății a publicat, luni, analiza epidemiologică pe județe și localități care arată rata de incidență a infecțiilor cu coronavirus la mia de locuitori, date esențiale pentru începerea noului an școlar. Astfel, şcoala ar putea începe în scenariul hibrid în câteva orașe mari ale țării, printre care București, Iași, Brașov, Oradea, Brăila, Buzău, Târgoviște, Giurgiu, Miercurea Ciuc, Piatra Neamț, Ploiești, Tulcea, Râmnicu Vâlcea și Vaslui, unde rata de infectare este mai mare de 1 la mia de locuitori. Scenariul hibrid înseamnă că jumătate dintre elevi merg două săptămâni la școală (sau o săptămână, funcţia de decizia conducerii şcolii respective), iar cealaltă jumătate stau acasă și merg la școală în următoarele două săptămâni. „Cu o săptămână înainte de începerea noului an școlar, Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) vor anunța datele în baza cărora autoritățile locale vor decide ce scenariu – verde, galben sau roșu – vor adopta dintre cele trei stabilite de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru”, spun oficialii ministerului. Practic, fiecare director de școală urma să se întâlnească cu reprezentantul DSP și al Comitetului pentru situații de urgență de la nivel județean pentru a lua decizia finală. Însă abia pe data de 10 septembrie, cu 4 zile înainte de începerea școlii, vor afla profesorii, elevii și părinții dacă școala începe în clase, online sau hibrid.

Despre scenariul galben de vorbea încă de luna trecută

Cu o rată de infectare de 1,22 cazuri la mia de locuitori, Iaşul se înscrie în scenariul galben, variantă vehiculată încă de luna trecută, când consilierii locali au avizat alocarea sumei de 12.600.000 de lei pentru mai multe achiziții necesare asigurării siguranței elevilor și profesorilor: 1.250 de sisteme digitale pentru Centrele de Educație Online (pentru fiecare sală de curs din municipiu) în sumă totală de 7.500.000 lei, 3.000 de tablete destinate elevilor pentru predare online în cuantum de 2.800.000 lei (sumă care include și conectarea la Internet pe doi ani școlari) și 1.530.000 măști chirurgicale pentru elevii din clasele 0 – XII, în valoare de 2.300.000 lei. „Noi suntem în scenariu verde, la limita scenariului galben. Prognozăm că nu îl vom atinge, dar îl luăm în calcul. Adică să alternăm orele din clasă cu cele online”, spunea primarul Mihai Chirica luna trecută.

Spaţii cât mai sigure

La rândul său, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean, prof. Genoveva Farcaş, a spus ieri că, la nivelul instituţiei, a existat preocupare şi determinare pentru a identifica cele mai bune soluţii de organizare a spaţiului dintr-o clasă. „Principiul este limitarea interacţiunilor dintre elevi. Şcolile încearcă să asigura fiecare loc pentru elev în acelaşi spaţiu. Trebuie să depunem toate eforturile, noi, reprezentanţii şcolilor, dar şi autorităţile locale. Ne dorim ca elevii să revină la şcoală în cele mai bune condiţii, de pe 14 septembrie. După 6 luni în care copiii nu au mai interacţionat, avem încredere că directorii şi-au pregătit spaţiile, adică fiecare părinte să îşi trimită copilul la şcoală cu certitudinea că s-a făcut mult şi să aibă încredere în profesori, în oamenii şcolii care au făcut şi vor face toate eforturile pentru că spaţiile să fie sigure”, a spus acestea.  Genoveva Farcaş a mai spus că directorii de învăţământ preşcolar şi-au stabilit că activităţile cu preşcolarii să se organizeze în spaţiul exterior al locaţiilor, pe cât de mult le permite vremea. „Ca părinte, pedagog, susţin în funcţie de contextul epidemiologic, că toţi elevii să vină la şcoală. Este cu putinţă acest lucru dacă în unităţile de învăţământ se vor respecta măsurile luate, dacă fiecare părinte, copil, profesor, vor contribui la diminuarea riscului de îmbolnăvire”, a mai precizat şefa ISJ.

Bivolari, pe lista localităţilor „roșii”

În 43 de localități „roșii”, din România, școala va începe exclusiv online, din cauza numărului mare de cazuri. O situaţie de acest gen se înregistrează în comuna Bivolari, unde indicele de infectare este cel mai ridicat din întreg judeţul: 7,74 cazuri la mia de locuitori. Iniţial, pe lista localităţilor „roşii”, figurau şi localităţile Şipote şi Valea Lupului, numai că, între timp, aici, indicele de infectare a scăzut până la valoarea de 1,78 cazuri la mia de locuitori, respectiv 1,98. Alte opt localităţi trec de de i caz la mia de locuitori: Leţcani (1,01), Miroslava (1,57), Popricani (1,06), Bârnova (1,40), Ciurea (1,12), Rediu (1,51), Schitu Duca (1,25), Ungheni (1,39). O situaţie aparte se înregistrează la Mirceşti, localitate unde rata de infectare este la limita scenariului roşu: 2,57 de cazuri la mia de locuitori. Acestea sunt cifrele momentului, situaţia putându-se schimba de la o zi la alta. De altfel, acesta este şi motivul pentru care fiecare unitate şcolară va îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă.

Tablete pentru copiii din Mirceşti

Vicepremierul liberal, Raluca Turcan, aflată la Iaşi, a făcut referire la evaluarea epidemiologică pe fiecare localitate din România. „Astăzi sunt în judeţul Iaşi, în primul rând pentru că este o zi importantă pentru începerea anului şcolar. Astăzi, la nivel naţional s-a realizat evaluarea epidemiologică pe fiecare localitate, aşa vom ştii cadrul general în care se va propune CJSU varianta după care vor începe şcoala. Este încurajator faptul că în Iaşi este o singură localitate cu grad de infectare roşu”, a declarat Raluca Turcan la Iași.

Vicepremierul susține că la nivelul județului Iași vor fi achiziționate cu ajutorul Guvernului Orban nu mai puțin de 3.000 de tablete și laptopuri, 1.250 de sisteme de predare online, dar și 2 milioane de măști. „În localitatea unde suntem în nivelul de peste 3 la mie, trebuie să ajungă tablete la toţi copiii. De asemenea, aceeaşi preocupare trebuie să fie în localităţile şi şcolile unde există scenariul galben, ca şi acolo se va apela la varianta hibridă, prin rotaţie se va învăţa online. Deja este în procedura pentru achiziţie pentru 3.000 de tablete şi laptopuri şi 1.250 de sisteme de predare online. Primăria Iaşi este în proces de achizite pentru 2 milioane de măşti. Acţiunea primarului este în concordanţă cu decizia Guvernului de a deconta aceste achiziţii”, a precizat oficialul Guvernului Orban. În cadrul vizitei la Iași, Raluca Turcan a avut ocazia să se întâlnească și cu primarul comunei Mircești, care a achiziționat 150 de tablete, iar în perioada imediat următoare vor mai urma câteva sute. Vicepremierul a conchis cu recomandarea să se verifice fiecare localitate în parte și modul în care autoritățile publice locale au intrat în procesul de achiziție a tuturor elementelor necesare începerii noului an școlar. „Am mai avut ocazia să mă întâlnesc cu primarul din Mirceşti. Acolo sunt 150 de tablete achiziţionate. De aceea îi rog pe toţi să verifice fiecare localitate şi modul în autorităţile publice locale au intrat în acest proces facil pentru achiziţionarea rapidă a tuturor elementelor necesare redeschiderii unităţilor de învăţământ în condiţii de siguranţă contextul actual al epidemiei cu noul coronavirus”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan. Tudor DAMASCHIN

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
În arestul preventiv, după ce a smuls două lănţişoare din aur
27/09/2024 08:45

Marian C. stă deja de două luni in arestul preventiv şi va rămane după gratii cel puţin pană la terminarea procesului in care este judecat pentru talhărie. Tanărul a operat pe timp de zi, fără nicio ...

O sută de specialiști în neuroștiințe și-au dat întâlnire la Iași
27/09/2024 08:30

Personalităţi din domeniul neuroştiinţelor se intalnesc la Iaşi, in perioada 9-12 octombrie, cand este organizată a VI-a ediţie a Congresului Naţional de Neuroştiinţe Moderne din Romania. 100 de speak ...

Un tâlhar scandalagiu se plânge că are rău de înălţime
27/09/2024 08:15

 * condamnat cu suspendare, el trebuie să presteze muncă neremunerată in folosul comunităţii * nu vrea şi a invocat faptul că ar fi inapt pentru efort * magistraţii nu l-au crezut Vasile N. din Mi ...

Un fost pacient de la Grajduri a răpit un copil şi l-a violat pe malul Bahluiului
27/09/2024 08:10

* victima are doar şapte ani, n-a putut da prea multe amănunte * infractorul a fost identificat după imaginile camerelor de supraveghere a Biroului Management Trafic Recidivist, Petru L. a stat caţiva ani ...

Tentativă de jaf la o bancă din Iași
27/09/2024 08:08

În seara de 26.09.2024, in jurul orei 18.05, politistii din Iasi au fost sesizati prin apel 112 de către sediul central al unei unităti bancare, despre faptul că, la ora 17:20, intr-o sucursală din mu ...

Crește infracţionalitatea la graniţa de Est!
27/09/2024 08:03

* poliţiştii de frontieră din Iasi au intocmit, de la inceputul anului, 48 de dosare penale, dublu faţă de anul trecut, pentru infracţiuni de trecere ilegală a frontierei de stat şi un dosar penal pentr ...

Hoții de lemne prind curaj. Justiția n-are chef de ei!
26/09/2024 23:08

* chiar dacă sunt prinşi in flagrant, hotii nu riscă mare lucru * din cele 38 dosare aflate in acest an pe rolul instanţelor din judeţ, in unul singur s-au pronunţat condamnări, şi acestea cu suspendare ...

„La o bere cu un cercetător”. UAIC își mută laboratoarele la Palas
26/09/2024 20:07

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) ii invită pe ieseni să exploreze fascinanta lume a ştiinţei la cea de-a 12-a ediţie a evenimentului „Noaptea Cercetătorilor”. E ...

Start cazărilor în campusul „Tudor Vladimirescu”
26/09/2024 20:00

* pentru o cameră de cămin in campusul „Tudor Vladimirescu” preturile pleacă de la 270 de lei, in camerele de patru persoane, cu baie pe hol, si ajung la 550 de lei de persoană pentru camere de ...

Moda vintage. Călătorie în timp prin garderoba bunicii
26/09/2024 17:12

Orice intoarcere in trecut are farmecul ei fie că răsfoim un album cu fotografii, vizităm un muzeu sau un anticariat. Există o frumusete aparte in a ne intoarce in trecut, la momentele cand fiecare detaliu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei