Școala ar putea începe în scenariul hibrid, la Iași
Dimensiune font:
Acesta presupune ca jumătate dintre elevi să meargă una-două săptămâni la școală, iar cealaltă jumătate să facă cursuri online * în 43 de localități din ţară, din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus, cursurile se vor derula doar în faţa calculatoarelor * printre aceste localităţi se numără şi comuna ieșeană Bivolari * „Avem încredere că directorii şi-au pregătit spaţiile, iar fiecare părinte să îşi trimită copilul la şcoală cu certitudinea că s-a făcut totul pentru ca spaţiile să fie sigure”, a spus șefa inspectorilor școlari ieșeni, Genoveva Farcaș * vicepremierul Raluca Turcan a declarat ieri că Guvernul va trimite la Iași 3.000 de tablete și laptopuri, 1.250 de sisteme de predare online, dar și 2 milioane de măști
Ministerul Sănătății a publicat, luni, analiza epidemiologică pe județe și localități care arată rata de incidență a infecțiilor cu coronavirus la mia de locuitori, date esențiale pentru începerea noului an școlar. Astfel, şcoala ar putea începe în scenariul hibrid în câteva orașe mari ale țării, printre care București, Iași, Brașov, Oradea, Brăila, Buzău, Târgoviște, Giurgiu, Miercurea Ciuc, Piatra Neamț, Ploiești, Tulcea, Râmnicu Vâlcea și Vaslui, unde rata de infectare este mai mare de 1 la mia de locuitori. Scenariul hibrid înseamnă că jumătate dintre elevi merg două săptămâni la școală (sau o săptămână, funcţia de decizia conducerii şcolii respective), iar cealaltă jumătate stau acasă și merg la școală în următoarele două săptămâni. „Cu o săptămână înainte de începerea noului an școlar, Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) vor anunța datele în baza cărora autoritățile locale vor decide ce scenariu – verde, galben sau roșu – vor adopta dintre cele trei stabilite de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru”, spun oficialii ministerului. Practic, fiecare director de școală urma să se întâlnească cu reprezentantul DSP și al Comitetului pentru situații de urgență de la nivel județean pentru a lua decizia finală. Însă abia pe data de 10 septembrie, cu 4 zile înainte de începerea școlii, vor afla profesorii, elevii și părinții dacă școala începe în clase, online sau hibrid.
Despre scenariul galben de vorbea încă de luna trecută
Cu o rată de infectare de 1,22 cazuri la mia de locuitori, Iaşul se înscrie în scenariul galben, variantă vehiculată încă de luna trecută, când consilierii locali au avizat alocarea sumei de 12.600.000 de lei pentru mai multe achiziții necesare asigurării siguranței elevilor și profesorilor: 1.250 de sisteme digitale pentru Centrele de Educație Online (pentru fiecare sală de curs din municipiu) în sumă totală de 7.500.000 lei, 3.000 de tablete destinate elevilor pentru predare online în cuantum de 2.800.000 lei (sumă care include și conectarea la Internet pe doi ani școlari) și 1.530.000 măști chirurgicale pentru elevii din clasele 0 – XII, în valoare de 2.300.000 lei. „Noi suntem în scenariu verde, la limita scenariului galben. Prognozăm că nu îl vom atinge, dar îl luăm în calcul. Adică să alternăm orele din clasă cu cele online”, spunea primarul Mihai Chirica luna trecută.
Spaţii cât mai sigure
La rândul său, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean, prof. Genoveva Farcaş, a spus ieri că, la nivelul instituţiei, a existat preocupare şi determinare pentru a identifica cele mai bune soluţii de organizare a spaţiului dintr-o clasă. „Principiul este limitarea interacţiunilor dintre elevi. Şcolile încearcă să asigura fiecare loc pentru elev în acelaşi spaţiu. Trebuie să depunem toate eforturile, noi, reprezentanţii şcolilor, dar şi autorităţile locale. Ne dorim ca elevii să revină la şcoală în cele mai bune condiţii, de pe 14 septembrie. După 6 luni în care copiii nu au mai interacţionat, avem încredere că directorii şi-au pregătit spaţiile, adică fiecare părinte să îşi trimită copilul la şcoală cu certitudinea că s-a făcut mult şi să aibă încredere în profesori, în oamenii şcolii care au făcut şi vor face toate eforturile pentru că spaţiile să fie sigure”, a spus acestea. Genoveva Farcaş a mai spus că directorii de învăţământ preşcolar şi-au stabilit că activităţile cu preşcolarii să se organizeze în spaţiul exterior al locaţiilor, pe cât de mult le permite vremea. „Ca părinte, pedagog, susţin în funcţie de contextul epidemiologic, că toţi elevii să vină la şcoală. Este cu putinţă acest lucru dacă în unităţile de învăţământ se vor respecta măsurile luate, dacă fiecare părinte, copil, profesor, vor contribui la diminuarea riscului de îmbolnăvire”, a mai precizat şefa ISJ.
Bivolari, pe lista localităţilor „roșii”
În 43 de localități „roșii”, din România, școala va începe exclusiv online, din cauza numărului mare de cazuri. O situaţie de acest gen se înregistrează în comuna Bivolari, unde indicele de infectare este cel mai ridicat din întreg judeţul: 7,74 cazuri la mia de locuitori. Iniţial, pe lista localităţilor „roşii”, figurau şi localităţile Şipote şi Valea Lupului, numai că, între timp, aici, indicele de infectare a scăzut până la valoarea de 1,78 cazuri la mia de locuitori, respectiv 1,98. Alte opt localităţi trec de de i caz la mia de locuitori: Leţcani (1,01), Miroslava (1,57), Popricani (1,06), Bârnova (1,40), Ciurea (1,12), Rediu (1,51), Schitu Duca (1,25), Ungheni (1,39). O situaţie aparte se înregistrează la Mirceşti, localitate unde rata de infectare este la limita scenariului roşu: 2,57 de cazuri la mia de locuitori. Acestea sunt cifrele momentului, situaţia putându-se schimba de la o zi la alta. De altfel, acesta este şi motivul pentru care fiecare unitate şcolară va îşi va adapta scenariul la indicaţia DSP-urilor, inspectoratelor şcolare judeţene şi comitetelor pentru situaţii de urgenţă.
Tablete pentru copiii din Mirceşti
Vicepremierul liberal, Raluca Turcan, aflată la Iaşi, a făcut referire la evaluarea epidemiologică pe fiecare localitate din România. „Astăzi sunt în judeţul Iaşi, în primul rând pentru că este o zi importantă pentru începerea anului şcolar. Astăzi, la nivel naţional s-a realizat evaluarea epidemiologică pe fiecare localitate, aşa vom ştii cadrul general în care se va propune CJSU varianta după care vor începe şcoala. Este încurajator faptul că în Iaşi este o singură localitate cu grad de infectare roşu”, a declarat Raluca Turcan la Iași.
Vicepremierul susține că la nivelul județului Iași vor fi achiziționate cu ajutorul Guvernului Orban nu mai puțin de 3.000 de tablete și laptopuri, 1.250 de sisteme de predare online, dar și 2 milioane de măști. „În localitatea unde suntem în nivelul de peste 3 la mie, trebuie să ajungă tablete la toţi copiii. De asemenea, aceeaşi preocupare trebuie să fie în localităţile şi şcolile unde există scenariul galben, ca şi acolo se va apela la varianta hibridă, prin rotaţie se va învăţa online. Deja este în procedura pentru achiziţie pentru 3.000 de tablete şi laptopuri şi 1.250 de sisteme de predare online. Primăria Iaşi este în proces de achizite pentru 2 milioane de măşti. Acţiunea primarului este în concordanţă cu decizia Guvernului de a deconta aceste achiziţii”, a precizat oficialul Guvernului Orban. În cadrul vizitei la Iași, Raluca Turcan a avut ocazia să se întâlnească și cu primarul comunei Mircești, care a achiziționat 150 de tablete, iar în perioada imediat următoare vor mai urma câteva sute. Vicepremierul a conchis cu recomandarea să se verifice fiecare localitate în parte și modul în care autoritățile publice locale au intrat în procesul de achiziție a tuturor elementelor necesare începerii noului an școlar. „Am mai avut ocazia să mă întâlnesc cu primarul din Mirceşti. Acolo sunt 150 de tablete achiziţionate. De aceea îi rog pe toţi să verifice fiecare localitate şi modul în autorităţile publice locale au intrat în acest proces facil pentru achiziţionarea rapidă a tuturor elementelor necesare redeschiderii unităţilor de învăţământ în condiţii de siguranţă contextul actual al epidemiei cu noul coronavirus”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau