Școala de vară a micilor jurnaliști, locul unde poveștile prind viață
Dimensiune font:
Era o dimineață toridă de vară, dar entuziasmul care domnea în aer răcorea atmosfera. Vocea veselă a copiilor care zburdau de colo-colo prevestea o zi plină de aventuri - începuse un nou capitol în viețile lor: Școala de Vară a Micilor Jurnaliști.
Proiectul adună copii și tineri cu vârste între 7 și 14 ani, care au în comun curiozitatea, creativitatea, curajul și dorința de a afla cât mai multe lucruri despre lumea din jur. Ei sunt ghidați de profesioniști în domeniu și sunt sprijiniți nu doar să scrie, ci și să vadă lumea cu ochi de reporter.
Unul dintre participanți, Răzvan, un băiat cu ochi luminoși și plini de curiozitate, ne-a mărturisit că mereu și-a dorit să descopere povești ca să le împărtășească și altora: „Aici învăț că fiecare poveste contează și că fiecare are rolul lui în schipă”.
Zilnic, micuții jurnaliști sunt împărțiți în echipe și primesc sarcini care le stimulează imaginația și abilitățile de observare. Fie că este vorba despre a documenta un nou subiect sau despre a intervieva persoanele pe care le cunosc, de a dezbate o anumită temă ori de a creiona un scenariu de film, fiecare provocare devine o aventură în sine.
Dar școala nu este doar despre scris și documentat. Este, de asemenea, un loc unde copiii învață să lucreze în echipă, să asculte și să își exprime opiniile într-un mod constructiv.
De la Carina, o tânără de 14 ani cu o viziune clară asupra pasiunilor sale, am aflat că „aici am învățat că pentru a fi un bun comunicator, trebuie să fii și un bun ascultător. Și că uneori, tăcerea spune mai mult decât cuvintele”.
La finalul zilei, după ce ultimul cuvânt este scris și ultima poveste este documentată, copiii se adună în jurul mesei de lucru, unde își împărtășesc experiențele, râd și visează la viitor.
Călătorie spre propriul viitor
Școala de Vară a Micilor Jurnaliști nu este doar o experiență de învățare, ci și una de creștere. O călătorie în care fiecare copil descoperă nu doar secretele jurnalismului, ci și secretele propriei inimi. Este un loc unde visele devin realitate, unde pasiunea se transformă în vocație, și unde fiecare copil este încurajat să își urmeze inima, să comunice ușor, să viseze și să schimbe lumea la un moment dat.
În fiecare dimineață, sub îndrumarea mentorilor lor, copiii și tinerii iau notițe și pleacă în explorare cu ajutorul cuvintelor. Fiecare zi este o nouă aventură. David, un băiat de 13 ani, cu ochi sclipitori și un zâmbet larg, ne-a spus „am aflat lucruri noi, am scris povești, am făcut improvizație și ne-am duelat în argumente la dezbatere ca niște politicieni adevărați”. Ingrid, o copilă în clasa a șasea, venită din Franța, unde merge la școală împreună cu sora ei, a înțeles foarte repede că știrile nu sunt doar foarte importante, ci utile chiar și la școală pentru că „prezintă informații de interes pentru multă lume. Ca ideile principale dintr-un text”. Ana, o fetiță veselă, curioasă și dornică să-și facă prieteni, elevă în clasa a IV-a, a găsit și alte avantaje ale proiectului - „Ne ajută să gândim rapid, logic, să vorbim corect în public”. David, un puști blond din clasa a II-a, a fost foarte încântat de „scenariul de film pe care l-a scris împreună cu Sebi și Ana, la fel și de activitățile pe care le face zi de zi, de povești și de momentele de împrovizație”. Dar școala nu se rezumă doar la scris și fotografiat. Copiii învață și despre etică, responsabilitate și importanța adevărului, despre care Andrei, un puști de 14 ani, ne-a spus că poate fi găsi chiar și atunci când nimeni nu mai crede în cuvântul dat: „Important este să cauți mai de parte”. „Mă ajută foarte mult să-mi depășesc proprii bariere, să vorbesc în public cu mult curaj, să îmi structurez corect ideile într-un text, să pot scrie un discurs convingător”, am aflat și de la Anastasia, în timp ce Sebi, un băiețel sosit din Franța, a recunoscut că „vacanța la Iași este mult mai atractivă. Am fost și la radio, am vorbit la microfon, mi-a plăcut”. „Este incredibil să vezi acești copii crescând și dezvoltându-se. Mulți dintre ei vin fără nicio idee despre ce înseamnă jurnalismul, dar pleacă cu o pasiune pentru povestire și un set de abilități care le vor fi de folos toată viața”, a recunoscut Larisa, mama unui puști curios.
Pe lângă râsete și joacă, Școala de Vară a Micilor Jurnaliști oferă și lecții de viață prețioase. Prin intermediul poveștilor, copiii învață să privească lumea cu ochi noi și să descopere frumusețea din jurul lor, învață să fie puternici, să își țină emoțiile în frâu, învață să vadă lumea așa cum este, nu cum vor alții să le-o arate. Aici, fiecare zi este o poveste adevărată care așteaptă să fie spusă și în urma căreia copiii devin mai puternici și mai încrezători.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau