Școlile din județul Iași, închise!
Dimensiune font:
* aseară, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași, întruniți într-o ședință extraordinară, au decis ca astăzi, 9 ianuarie, să fie suspendată activitatea în toate școlile din județ * aseară, începând cu ora 20:30, au fost închise 4 drumuri județene: DJ 248B Vânători – Lețcani, DJ 244 F Moșna – Bohotin – Grozești, DJ 282 D Românești – Podu Iloaiei – Mădârjac, DJ 207 A limită județ Neamț - Storneșri – Popești * primarul Iașului, Mihai Chirica, a solicitat ieri Inspectoratului Școlar Județean Iași să dispună unităților de învățământ să își înceapă programul de lucru chiar înaintea orei 7.00, astfel încât părinții care își aduc copiii mai devreme, pentru a evita aglomerația de la orele de vârf * pentru a veni în sprijinul ieșenilor, municipalitatea va împărți asociațiilor de proprietari 3.000 de lopeți pentru strângerea zăpezii
Prima ninsoare din acest an a închis drumurile spre unitățile de învățământ. Astfel, ieri, în prima zi de şcoală după vacanţa de sărbptorile de iarnă, elevii care învaţă la Colegiul Tehnic „I.C. Ştefănescu” din municipiul Iaşi au fost nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea didactică online. Măsura a fost luată din cauza viscolului şi ninsorii abundente care nu s-a oprit mai bine de 30 de ore.
Aseară, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași întruniți într-o ședință extraordinară au decis ca în toate unitățile de învățământ preuniversitar din județul Iași cursurile să fie suspendate marți, 9 ianuarie. „Au fost probleme mari atât în mediul urban, în municipiul Iași, dar și pe drumurile din județ. Din păcate, meteorologii ne-au anunțat că ninsorile vor continua, iar zăpada va fi viscolită. În plus, temperaturile vor scădea și mai mult. Urmează o perioadă geroasă. Am văzut ce s-a întâmplat astăzi (luni, n.r.) când orașul a fost paralizat în multe momente. Dacă pe străzile principale se circula cu greu, pe arterele secundare era aproape imposibil. Și în județ au fost probleme, fiind afectate foarte multe persoane care fac naveta, inclusiv cadre didactice. De altfel, am discutat astăzi și cu reprezentanții sindicatelor din învățământ și mi-au confirmat problemele cauzate de zăpadă și viscol. Siguranța cetățenilor trebuie să primeze, iar în acest moment nici reprezentanții Primăriei Iași și nici cei ai Consiliului Județean nu pot garanta că marți se va putea circula în siguranță, că elevii nu vor îngheța prin stații sau în mijloace de transport blocate în zăpadă. De aceea, s-a luat decizia ca școlile să suspende cursurile, cu recuperarea orelor, modul de recuperare urmând a fi decis la nivelul fiecărei unități de învățământ”, a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.
Totodată, aseară, începând cu ora 20:30, au fost închise 4 drumuri județene: DJ 248B Vânători – Lețcani, DJ 244 F Moșna – Bohotin – Grozești, DJ 282 D Românești – Podu Iloaiei – Mădârjac, DJ 207 A limită județ Neamț - Storneșri – Popești.
1.000 de persoane sunt instruite și pregătite pentru a interveni în teren
În condițiile în care Iaşul s-a aflat mai bine de 30 de ore sub avertizarea meteo de Cod Galben de ninsoare, viscol și de polei, echipele municipalității au lucrat pentru a asigura condiții rezonabile pentru traficul rutier și pentru mijloacele de transport public. Din cauza vremii nefavorabile cu greu au reuşit acest lucru, în oraş circulaţia pietonilor şi a autovehiculelor făcându-se cu dificultate. O atenție deosebită a fost acordată căilor de acces spre unitățile de învățământ, spitale, instituții publice și private.
Primarul Mihai Chirica a convocat o ședință cu directorii companiilor și direcțiilor municipale implicate în Comandamentul de Iarnă și a dispus mobilizarea tuturor echipelor și utilajelor pentru deszăpezirea orașului și pentru reducerea efectelor negative ale vremii nefavorabile.
Astfel, echipele municipalității rămân mobilizate și intervin în continuare în toate zonele orașului, începând cu arterele principale și zonele de acces la instituțiile publice.
Citadin SA va interveni și pentru degajarea de zăpadă a curților tuturor spitalelor și unităților medicale și pentru eliberarea căilor de acces ale acestora. Compania de Transport Public SA va acorda o atenție sporită degajării stațiilor și peroanelor.
Nu mai puțin de 157 de utilaje de diferite categorii sunt pregătite pentru eventualele intervenții din această iarnă, iar circa 1.000 de persoane sunt instruite și pregătite pentru a interveni în teren.
Până ieri dimineață, la ora 8, Citadin SA a intervenit cu 24 de sărărițe cu lamă, 10 autobasculante, 7 tractoare cu lamă, 3 încărcătoare frontale și 5 buldoexcavatoare și a folosit 580 de tone de clorură de sodiu tratată cu inhibitori și 11 tone de clorură de calciu.
Salubris SA a intervenit pe trotuare și alei pietonale cu 12 utilaje și a utilizat 21,5 tone de clorură de calciu. Compania intervine astăzi cu 11 multifuncționale, 10 motocultoare cu lamă, 4 încărcătoare frontale, 4 autobasculante și 140 de muncitori.
Servicii Publice SA a lucrat în special pe zonele de versanți, poduri și scări pietonale și a folosit 20 tone de clorură de sodiu.
Echipele Companiei de Transport Public SA au intervenit cu 2 autoutilitare, 2 sărărițe și un tractor cu lamă, au folosit 25 de tone de clorură de sodiu și 0,5 tone de clorură de calciu și au asigurat viabilitatea liniilor de tramvai și rețelei de fir contact și au curățat stațiile și peroanele.
Poliția Locală patrulează în permanență și transmite societăților municipale situațiile care necesită intervenții punctuale.
Școlile și-ar putea începe cursurile chiar înainte de ora 7!
Primarul Mihai Chirica a solicitat Inspectoratului Școlar Județean Iași să dispună unităților de învățământ să își înceapă programul de lucru chiar înaintea orei 7.00, astfel încât părinții care își aduc copiii mai devreme, pentru a evita aglomerația de la orele de vârf, să nu fie nevoiți să aștepte în proximitate.
Direcția de Asistență Socială asigură spațiile necesare de cazare pentru persoanele fără adăpost sau cele afectate de fenomenele meteorologice periculoase. În acest sens, Primăria Municipiului Iași face apel la ieșeni ca, atunci când observă persoane fără adăpost în spații deschise în această perioadă cu temperaturi negative, să apeleze numărul unic de urgențe 112 sau Dispeceratul Poliţiei Locale. Persoanele astfel identificate vor fi conduse la spital sau la Centrul de Urgență C. A. Rosetti pentru a primi ajutorul necesar. Centrul de Urgență C. A. Rosetti are o capacitate de 91 de locuri. În situația în care aceste locuri sunt ocupate, Direcția de Asistență Socială poate adăposti beneficiari, în regim de urgență, în spațiul special amenajat la Baia Publică, care este administrat în colaborare cu Poliția Locală, Fundația Emmaus și Ambulanța.Life.
Poliția Locală înștiințează asociaţiile de proprietari, persoanele fizice şi agenţii economici să curețe trotuarele, în conformitate cu Hotărârea Consiliului Local 172/2002, nerespectarea prevederilor legale atrăgând aplicarea de amenzi.
Pentru a veni în sprijinul ieșenilor municipalitatea va împărți asociațiilor de proprietari 3.000 de lopeți pentru strângerea zăpezii.
Curse aeriene redirecționate
Ninsoarea și viscolul din ultimele 24 de ore au creat blocaje în tot județul. Nu doar traficul de pe șosele a avut de suferit, ci și cel aerian. Astfel, mai multe curse de pe Aeroportul Internațional Iași au fost anulate sau au înregistrat întârzieri de ore bune.
Până luni seara, cursa care trebuia să plece de la Iași spre Larnaca avea deja 14 ore de întârziere. Câteva ore bune de întârziere au adunat și cursele spre Roma, Bergamo și Torino.
Mai multe curse care trebuiau să aterizeze la Iași au fost redirecționate tot din cauza vremii. „Luni, în jurul prânzului, am avut cursa Billund - Iași și cursa Bruxelles - Iași. Aceste 2 curse au fost redirecționate către aeroportul Suceava și am avut o cursă internă București – Iași, anulată. Toate utilajele sunt folosite la capacitate maximă, sunt pe pistă și funcționează non-stop pentru a asigura toate condițiile”, a explicat Oana Iliescu, șef Birou Marketing și Comunicare al Aeroportului Iași.
Mai multe curse interne spre Otopeni, dar și una spre Bergamo au fost anulate.
Totodată, pentru prevenirea situațiilor nedorite bolnavii care au nevoie de dializă au fost aduși de luni la spital în Iași, iar femeile însărcinate în ultimul trimestru au fost și ele sfătuite să vină la rude sau spitale în Iași cat de repede cu putință.
Multe accidente rutiere în tot judeţul
Ninsorile au pus stăpânire pe judeţul Iaşi, începând cu data de 7 ianuarie. Astfel, au avut loc foarte multe accidente rutiere, mulţi şoferi pierzând controlul volanului, ajungând pe marginea drumului sau în şanţuri. Totodată, echipajele de prim ajutor au avut parte de zile pline de intervenţii.
Noaptea dinspre duminică, 7 ianuarie, spre luni, 8 ianuarie, a fost una plină de evenimente rutiere. Un bărbat a pierdut controlul maşinii în timp ce se afla în localitatea Osoi. Aceasta a derapat şi a ieşit de pe şosea, dar a scăpat nevătămat, fiind înregistrate doar pagube materiale. Şi şoferii de camioane au avut parte de drumuri grele din cauza ninsorilor.
O autoutilitară s-a oprit într-un şanţ, în comuna Sârca, după ce şoferul a pierdut controlul volanului, tot din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.
Un alt accident, care putea să aibă urmări grave, a avut loc în noaptea 7 spre 8 ianuarie, în comuna Miroslava. Şoferul unui autoturism a pierdut controlul volanului, din cauza condiţiilor meteorologice, intrând pe contrasens, unde a izbit, frontal, un alt autoturism. În urma accidentului nu s-au înregistrat decât pagube materiale, iar acest lucru se datorează faptului că şoferii circulau cu viteză redusă.
Poleiul le-a dat mari bătăi de cap şoferilor
Chiar şi şoferii profesionişti au avut de furcă din cauza poleiului şi a ninsorii. În cursul zilei de luni, 8 ianuarie, un accident rutier a avut loc în localitatea Războieni, pe raza comunei Ion Neculce. Şoferul unui autocar a pierdut controlui autovehiculului, din cauza poleiului, ieşind în decor. În urma accidentului nu au fost înregistrate persoane rănite, fiind vorba doar de pagube materiale.
Tot în cursul zilei de 8 ianuarie, în localitatea Blăgeşti, judeţul Iaşi, a avut loc un alt accident rutier, în care au fost implicate două autoturisme, care s-au izbit frontal. Din informaţiile apărute, se pare că unul dintre şoferi a pierdut controlul volanului, intrând pe contrasens. Din fericire, persoanele implicate în accident nu au fost rănite, acest lucru datorându-se faptului că ambele autoturisme circulau cu viteză redusă, din cauza condiţiilor meteorologice.
Autorităţile îi sfătuiesc pe ieşeni să se informeze în momentul în care doresc să pornească, la drum lung, cu propriile autoturisme. Astfel, trebuie obţinute informaţii despre starea drumurilor şi trebuie să ne asigurăm că avem alimente şi apă pentru o perioadă de 24 de ore, dar şi diverse mijloace de încălzire, precum pături şi haine groase. Laura RADU, Maria STANCU, Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau