Școlile din mediul rural nu scapă de toaletele din curte
Dimensiune font:
* anul acesta, Consiliul Judeţean Iaşi a alocat 2 milioane de lei unităţilor administrativ-teritoriale Scânteia, Sirețel, Țibana, Țigănași, Victoria, Bivolari, Cotnari, Ciurea, Ceplenița, Mădârjac și Tansa pentru amenajarea grupurilor sanitare în 14 unităţi şcolare * pentru alte 12 UAT-uri se caută încă soluții
Ani de zile, la Iași, școlile din mediul rural au avut toaletele în curte și terenurile de sport pe câmp, fără a fi amenajate, pentru că nu erau bani pentru investiții.
Printr-un proiect de hotărâre votat anul acesta, Consiliul Județean Iași a aprobat alocarea fondurilor necesare pentru amenajarea grupurilor sanitare în 14 unităţi şcolare din județ.
Cu toate acestea, unele primării au transmis că nu dispun de fondurile necesare pentru a acoperi cheltuielile cu o astfel de investiție și, implicit, nu pot face nimic pentru a remedia situația. Există și situații în care grupurile sanitare necesită lucrări de modernizare sau de relocare a clădirilor, pentru că unele dintre ele sunt în curs de retrocedare, demolare sau, pur și simplu, nu beneficiază de utilităţi precum alimentare cu apă și canalizare. În urma analizei, s-au identificat un număr de 26 UAT-uri pe raza județului Iași unde sunt necesare intervenţii. Pentru ca elevii să aibă condiții normale în școli, anul acesta a fost alocată din bugetul Consiliului Judeţean Iaşi suma de 2 milioane de lei unităţilor administrativ-teritoriale Scânteia, Sirețel, Țibana, Țigănași, Victoria, Bivolari, Cotnari, Ciurea, Ceplenița, Mădârjac și Tansa.
Comuna Victoria este una dintre primele comune din județ care a finalizat modernizarea grupurilor sanitare din unitățile de învățământ, pentru care a primit de la Consiliul Județean 50.000 de lei. „Școala asta are elevi din trei sate. Era nevoie mare pentru un grup sanitar, cu intrare din interior. O perioadă nu am avut voie să facem modificări pentru că toaleta a fost realizată printr-un proiect de la Banca Mondială. Grupul sanitar este dotat cu trei cabine pentru fete, două pentru băieți și una pentru persoane cu dizabilități. Construcția cuprinde 40 de metri pătrați, cu o investiție de 160.000 de lei”, a declarat Daniel Crețu, primarul comunei Victoria.
Terenuri de sport pentru școli
Prin Programul Județean de Dezvoltare Economico-Socială, alte 12 primării din județ vor primi finanțare pentru modernizarea terenurilor de sport. Consiliul Județean oferă finanțare nerambursabilă pentru modernizarea terenurilor de sport (2.500.000 de lei).
Comunele Deleni, Sinești, Holboca, Gropnița, Ciortești, Victoria și orașul Târgu Frumos se află pe lista localităților care vor primi finanțare.
„Consiliul Județean Iași a finalizat evaluarea proiectelor depuse spre finanțare în cadrul programului, iar terenul de sport propus spre amenajare în Orzeni, în spatele școlii, a fost declarat eligibil. Așteptăm cu nerăbdare alocarea fondurilor, pentru a putea trece la implementare. Astfel, după rectificarea bugetului de stat pe anul 2022, rectificare preconizată pentru începutul lunii august, estimăm că în septembrie ar trebui să putem da startul lucrărilor”, a declarat Neculai Pamfil, primarul comunei Holboca. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau