Se adâncește criza locuinţelor sociale
Dimensiune font:
Anual, apar în jur de 300 de solicitări în condiţiile în care sunt repartizate maxim 50-70 de apartamente * Mihai Chirica spune că atributul repartizării acestor locuinţe aparţine strict comisiilor Consiliului Local şi că primarul nu poate interveni în atribuirea acestora şi nici în evacuarea chiriaşilor care fac probleme
Locuinţele sociale au fost, în permanenţă, o castană fierbinte în mâna autorităţilor locale. Numărul mare de solicitări, coroborat cu lipsa acestor spaţii, a făcut ca lista de aşteptare să crească în fiecare an. Potrivit reprezentabţilor Primăriei, ar fi vorba, anual, de sute de solicătări. „Anual, aproximativ 300 de solicitanţi prezintă documente reactualizate din care să rezulte că îndeplinesc condiţiile de acces la locuinţă. Din păcate, în lipsa unor construcţii noi, repartiţiile se realizează în raport cu locuinţele ce se eliberează din fondul locativ existent, cel aflat în exploatare. Şi tot din păcate, ritmul de disponibilizare şi numărul acestora nu poate fi anticipat”, spun oficialii Palatului Roznovanu.
Dintr-un total de 1.575 spaţii de care dispune municipalitatea ieşeană, 673 sunt locuinţe sociale şi de necesitate, iar alte 605 sunt locuinţe convenabile (diferenţa o constituie locuinţele ANL. Pentru aceste spaţii, numai anul trecut, existau, atenţie, 2.794 de solicitări pentru locuinţele sociale, şi alte 3.138 de solicitări pentru cele convenabile.
Menţionăm că locuinţele sociale se repartizează de către autorităţile administraţiei publice locale care le au în administrare pe baza criteriilor stabilite anual, următoarelor categorii de persoane: tinerii căsătoriţi care au fiecare vârsta de până la 35 de ani, tinerii proveniţi din instituţii de ocrotire socială şi care au împlinit vârsta de 18 ani, invalizii de gradul I şi II, persoanele cu handicap, pensionarii, veteranii şi văduvele de război etc. O altă categorie de persoane eligibile sunt cele cu un venit mediu net lunar pe persoana, realizat în ultimele 12 luni, sub nivelul câştigului salarial mediu net lunar pe total economie, comunicat de Institutul Naţional de Statistică în ultimul Buletin statistic anterior lunii în care se analizează cererea. „La repartizarea locuinţelor care se disponibilizează se are în vedere şi recazarea chiriaşilor care locuiesc în condiţii improprii sau în imobile admnistrate de muncipalitate, care nu mai prezintă siguranţă în exploatare precum şi situaţii locative grave semnalate în cadrul audienţelor sau anchetelor sociale efectuate de serviciile de specialitate”, mai spun oficialii Palatului Roznovanu.
Atributul comisiilor din Consiliul Local
Cazul de luni, când un bărbat cazat în căminul din Decebal nr. 1, a protestat de la înalţime, susţinând că este evacuat din vina primarului, l-au determinat pe Mihai Chirica să explice că nu primarul evacuează şi nici nu repartizează astfel de locuinţe. „Pentru a primi o locuinţă socială sau o locuinţă convenabilă sau ANL trebuie să ai şi să fie depus un dosar actualizat anual. Trebuie să fii într-o listă pentru a putea primi un punctaj şi pe baza punctajului primeşti o locuinţă funcţie de disponibilitate. Adică, dacă s-au eliberat, au plecat din ţară, au renunţat complet, a cumpărat casa lui, a decedat sau alte situaţii care pot elibera o locuinţă... Unii o acceptă, când se duc acolo, pe măsură ce primesc o repartiţie, alţii o refuztă. Automat rămâne într-o listă de aşteptare, dar se duce următorul din listă şi tot aşa... Primarul nu are cum să intervină, comisiile sunt create prin deciziile Consiliului Local, ei analizează dosar cu dosar şi stabilesc punctajul care face clasamentul. Doar aşa se alocă. În situaţii excepţionale, cum au fost incendii sau cazuri de siguranţă, în care era ameninţată viaţa locatarului, sunt soluţii care se adoptă pe loc şi lumea se relocă funcţie de ce se găseşte disponibil în momentul acela”, a spus primarul.
Bonificaţii pentru a-i încuraja pe chiriaşii nevoiaşi să-şi găsească locuri de muncă
În ultimii ani, municipalitatea ieșeană s-a confruntat şi cu o altă situație extrem de delicată: recuperarea debitelor restante la plata chiriei şi a cheltuielilor de întreţinere în condiţiile în care vorbim de chiriaşi cu venituri foarte reduse, ba chiar fără niciun fel de sursă de trai, cu excepţia alocaţiilor de stat ale copiilor. S-a încercat prevenirea acestor situaţii prin măsuri care să-i facă pe viitorii beneficiari ai locuinţelor să înteleagă că obţinerea unor venituri stabile din activităţi legale este prioritară în buna derulare a viitoarelor relaţii. Astfel, au fost aplicate bonificaţii procentuale adăugate la rezultatul final al evaluării fiecărui dosar de locuinţă socială. De exemplu, 15%, respectiv 20% dacă veniturile familiei sunt mai mari decât dublul sau triplul valorii medii stabilite pentru costurile chiriei şi a cheltuielilor de întreţinere. Sau de 10% aplicate la rezultatul final al evaluării fiecărui dosar de locuinţă socială/convenabilă în cazul titularilor de dosare care fac dovada că atât ei cât şi soţul/soţia şi copiii majori nu figurează cu debite neachitate la bugetul local. Un alt criteriu a fost generat de gradul de școlarizare a solicitanților de locuințe. Astfel, au fost acordate punctaje suplimentare la evaluarea dosarelor de locuinţă socială pentru familiile care se preocupă de şcolarizarea copiilor precum şi pentru solicitanţii de locuinţă socială cu un nivel avansat de studii: 10 puncte per copil şcolarizat, 25 puncte pentru fiecare soţ cu studii medii, 50 puncte pentru fiecare soţ cu studii superioare, 75 puncte pentru fiecare soț cu studii masterale, 100 puncte pentru fiecare soț cu studii doctorale. În replică, pentru descurajarea ocupării abuzive a unor spații părăsite de chiriași, cei care au procedat așa s-au trezit cu punctajul diminuat cu 300 de puncte, cifră care le-a redus la zero șansele de a primi o locuință socială. Un ultim aspect se referă la titularii cererilor de locuinţe care nu au reactualizat dosarele timp de doi ani consecutiv. Aceștia nu mai figurează în lista de prioritate, dosarele lor urmând a fi reintroduse în lista după reactualizarea acesteia. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau