Se caută soluţii pentru accesul pe piaţa muncii a sute de elevi ieşeni
Dimensiune font:
* 334 de elevi din 11 unităţi de învăţământ - din Iaşi, Ţibăneşti, Vlădeni, Lespezi şi Paşcani, având calificări din domeniul Electrotehnică, au fost „actorii” principali ai unui proiect european care a avut ca scop facilitarea accesului pe piaţa muncii
Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi îşi arată interesul nu doar pentru educaţie, ci şi pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial şi inovativ în rândul elevilor ieşeni. De aceea, la sediul ISJ a avut loc întâlnirea de lucru a echipei de experţi ai proiectului „Electronic Internships - Elemente Locale de Educaţie şi Competenţe Tehnice Readaptate la Ocupaţiile şi Nevoile din Industriile Competitive” (cod SMIS 108846), proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capitalul Uman 2014-2020.
Pentru inspectorul şcolar general, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaş, implementarea proiectului în şcolile ieşene este o necesitate racordată la realităţile socio-economice care plasează antreprenoriatul ca fiind unul din principalii factori de succes pentru Strategia UE 2020.
Proiectul constă în a facilita accesul pe piaţa muncii a unui număr important de elevi din învăţământul preuniversitar al judeţului Iaşi. Prin urmare, 334 de elevi, având calificări din domeniul Electrotehnică, din cele 11 unităţi de învăţământ partenere: Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” Iaşi, Liceul Tehnologic de Electronică şi Telecomunicaţii „Gheorghe Mârzescu” Iaşi, Liceul Tehnologic „Petre P. Carp” Ţibăneşti, Liceul Tehnologic Vlădeni, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Iaşi, Şcoala Profesională Lespezi, Liceul Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări Iaşi, Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea” Paşcani, Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc” Paşcani, Liceul Tehnologic de Transporturi şi Construcţii Iaşi şi Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Iaşi - au beneficiat de activităţi de învăţare variate, desfăşurate într-o manieră dinamică, interactivă şi atractivă.
În cadrul întâlnirii de lucru, responsabilii de grup ţintă au evidenţiat faptul că parteneriatele stabilite cu agenţii economici pentru stagiile de practică au adus numeroase beneficii: condiţii de practică optime, evaluarea competenţelor profesionale ale elevilor în acord cu Standardele de Pregătire Profesională, oportunităţi oferite pentru angajare după absolvire.
Tinerii au experimentat o metodă inovativă de învăţare
În cele 4 săptămâni de stagii de practică desfăşurate la importanţi agenţi economici de specialitate din Paşcani, Ţibăneşti, Valea Lupului, Miroslava şi Iaşi, coroborate cu seminariile de consiliere şi orientare profesională, elevii au avut posibilitatea de a-şi corela cunoştinţele şi competenţele cu cerinţele pieţei muncii, dar şi de a proba mecanisme care vor contribui în timp la dezvoltarea personală şi profesională.
În acelaşi timp, tinerii au experimentat o metodă inovativă de învăţare, prin intermediul celor 50 de firme de exerciţiu şi întreprinderi simulate, care sunt active în prezent pe platforma naţională www.roct.ro
Sub coordonarea profesorilor specialişti, ei au simulat operaţiuni şi procese economice specifice mediului de afaceri real, fapt ce contribuie la trecerea de la şcoală la viaţa activă, la dezvoltarea calităţilor după modelul angajatului ideal: creativitate, gândire critică, rezolvarea de probleme, luare de decizii, asumarea responsabilităţii, lucrul în echipă, iniţiativă, perseverenţă, auto-organizare şi auto-evaluare a resurselor individuale, flexibilitate.
Beneficiilor imediate, precum dezvoltarea profesională a elevilor din învăţământul profesional şi tehnic şi integrarea absolvenţilor pe piaţa muncii, li se alătură cele pe termen mediu şi lung, care vizează multiplicarea exemplelor de bună practică, prin programe educaţionale extinse la nivel local şi regional, prevenirea abandonului şcolar, creşterea implicării mediului de afaceri în educaţia ieşeană.
Întâlnirea de lucru a avut totodată rolul de a analiza rezultatele de etapă, ariile de îmbunătăţire prin construirea unui plan de măsuri punctuale, care să optimizeze atingerea obiectivelor stabilite până la finalul proiectului. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau