Secetă!
Dimensiune font:
* fermierii ieşeni au început, după modelul celor din sudul ţării, operaţiunea de întoarcere a culturii de grâu, grav afectată de secetă! * dacă nu va ploua în următoarele două săptămâni, anul agricol va fi parţial compromis
Lipsa precipitaţiilor, mai ales a celor sub formă de zăpadă, care asigurau, de regulă, o bună parte a necesarului de apă din sol, coroborată cu tot mai puţinele ploi din ultimele luni au făcut ca năpasta să cadă peste fermieri mai grea decât ameninţarea cu noul coronavirus.
Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a precizat ieri că rezerva de umiditate din sol, la acest moment, este, în mare parte din ţară, între „moderată şi extremă”.
Astfel, ANM anunță că în cultura grâului de toamnă, conținutul de apă în stratul de sol 0-100 cm, prezintă valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Moldova și Dobrogea, cea mai mare partea a Munteniei și a Transilvaniei, local în nordul și nord-vestul Banatului.
În stratul 0-20 cm (ogor), deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) se înregistrează şi pe suprafețe agricole extinse din Moldova.
„O temere actuală a fermierilor este legată de restricţiile generate de situaţia de urgenţă în care se află România. Fermierii se tem că, în cazul înăspririi restricţiilor nu vor reuşi să finalizeze lucrările agricole de sezon - însămânţat, fertilizat, tratamente chimice şi altele. În urma vizitelor din teren și a discuțiilor cu marii și micii fermieri s-a constatat că, dacă nu va ploua în săptămânile următoare, anul agricol va fi foarte dificil pentru fermieri şi, implicit, pentru comunitate”, a precizat Gabriel Hoha, director general Direcția Județeană pentru Agricultură (DJA) Iaşi.
Pământul este uscat şi sute de mii de hectare, în principal cu grâu, sunt în mare parte compromise, mulţi dintre fermierii din sudul ţării, dar şi din est, inclusiv din Iaşi, preferă să întoarcă recolta de grâu şi să semene în loc porumb.
Din cauza lipsei de apă din sol, în pericol sunt şi celelalte culturi, pentru ca seminţele nu încolţesc. „Cel mai mare pericol este cel ca semințele puse în pământ să fie mințite, adică să primească apă cât să germineze, dar umiditatea să nu fie suficientă pentru o răsărire corespunzătoare”, spun fermierii. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau