Seceta a afectat, la Iaşi, mii de hectare de culturi agricole
Dimensiune font:
* au transmis rapoarte operative pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică unitățile administrativ-teritoriale Târgu Frumos, Ion Neculce, Cucuteni, Ruginoasa, Strunga, Bălțați, Sinești, Butea, Gropnița, Deleni, Dumești, Țuțora, Todirești, A.I.Cuza, Ipatele
Lipsa precipitațiilor din ultima perioadă a făcut ca nivelul lacurilor, râurilor și izvoarelor din toată Moldova să scadă. În acest moment, sunt afectate de secetă 105 localități din județele Botoșani, Bacău, Neamț, Galați și Vrancea. Este de menționat faptul că pentru județul Botoșani există resursă de apă disponibilă în acumulările Stânca-Costești și Bucecea, dar problemele semnalate se datorează bazinelor intermediare ale operatorilor de apă-canal, care nu au capacitate suficientă pentru asigurarea cerințelor suplimentare și pentru udarea/irigarea culturilor agricole.
Cele mai afectate sunt sistemele de alimentare cu apă centralizate din județele Bacău, Neamț și Vrancea, care au sursa de apă subterană din foraje sau drenuri, iar restricțiile se datorează creșterii consumului pentru irigații. „În prezent, se aplică Planul de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare –Treapta III de restricții în județele Iași și Vaslui din sursele de alimentare cu apă (acumulările) Hâlceni, Plopi (Iași) și Solești (Vaslui) – municipiul Vaslui. De aceea, este extrem de important ca populația să înțeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosință de irigații și nu recomandăm în această perioadă udatul grădinilor și umplerea unor bazine/piscine”, au transmis reprezentanții Apelor Române.
Secetă pedologică în Iași
Peste 3.000 de hectare de culturi agricole din 15 comune au fost afectate de seceta pedologică la nivelului județului Iași. „Până acum, au depus Rapoarte operative pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică 15 UAT-uri. Comisia constituită prin ordin al prefectului a început să lucreze de săptămâna trecută. În primă fază, membrii comisiei își vor concentra activitatea pe evaluarea culturilor de toamnă, urmând ca într-o a doua etapă să treacă la evaluarea culturilor de primăvară. Ministerul Agriculturii a prelungit termenele pentru constatarea suprafețelor afectate de seceta pedologică, comisia urmând a avea activitate până la data de 15 decembrie 2022, inclusiv. Toate datele rezultate în urma activității comisiei vor fi transmise la Ministerul Agriculturii”, a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.
Comisia constituită prin ordin al prefectului este formată din trei reprezentanți din cadrul Direcției pentru Agricultură, Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și de la Primăria pe raza căreia se află terenul agricol. Până la data de 4 iulie 2022 au transmis Rapoarte operative pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică unitățile administrativ-teritoriale Târgu Frumos, Ion Neculce, Cucuteni, Ruginoasa, Strunga, Bălțați, Sinești, Butea, Gropnița, Deleni, Dumești, Țuțora, Todirești, A. I. Cuza, Ipatele.
Comisia va întocmi procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, prin validarea și centralizarea datelor conținute în rapoartele operative realizate la nivelul comitetelor locale pentru situații de urgență, evaluările urmând a fi realizate în prezența fermierului sau a reprezentantului acestuia.
Ajutoare pentru fermieri
Pentru a veni în sprijinul fermiorilor calamitați de secetă, autoritățile au transmis noile termene pentru constatarea suprafețelor afectate de seceta pedologică. Plățile se fac diferențiat, în funcție de fiecare cultură în parte.Pentru culturile din anul 2022 depunerea înștiințărilor scrise, de către utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost afectate foarte grav, se poate realiza până cel târziu la data de 1 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 15 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole;
De asemenea, procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se întocmesc până cel târziu la data de 15 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole. Rapoartele de sinteză se întocmesc până cel târziu la data de 30 august 2022 inclusiv, pentru culturile înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 15 decembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau