Seceta extremă în Moldova, salvată de ploile din ultimele zile
Dimensiune font:
După o iarnă fără precipitații, în toată regiunea Moldovei este secetă extremă, mai ales în partea nordică. Anunțul a fost făcut de către Administrația Națională de Meteorologie, care situează cea mai mare parte a regiunii cu cantități foarte mici de precipitații. Acest fenomen va avea un impact major asupra culturilor agricole de anul acesta, în special pentru cele de grâu, orz și rapiță. Situația ar putea fi remediată de ploile din această perioadă doar în eventualitatea în care ele vor fi în cantități moderate, pentru a putea ajunge în sol.
Seceta extremă este un fenomen îngrijorător având în vedere faptul că aproximativ 15% din suprafața agricolă a țării se află în Moldova. Precipitațiile slabe din această iarnă au dus la instalarea secetei pedologice puternice și chiar, extremă în jumătatea nordică a Moldovei. Lipsa precipitațiilor din această iarnă și din toamna anului trecut au determinat instalarea secetei.
„Rezerva o să se refacă, o să fie zone în care o să fie optim. În momentul de față încă mai rămânem pe secetă. La data de 28 aprilie încă mai era secetă dar având în vedere faptul că urmează zile ploioase, cu siguranță că săptămâna viitoare nu o să mai fie așa. Nici temperaturile nu vor crește foarte mult în perioada următoare și nici nu va fi vânt ca să se evapore apa”, a declarat Gina Tiron, directorul Centrului de Meteorologie Moldova.
Județele Iași, Vaslui și Botoșani au cele mai mari suprafețe agricole din toată regiunea. La nivelul județului Iași există o suprafață de peste 227.800 de hectare de culturi, din care 34.000 de hectare de grâu, 4.310 hectare de orz și orzoaică, 4.600 hectare ovăz, 91.100 hectare de porumb și 10.300 hectare de legume. Chiar dacă statul oferă despăgubiri fermierilor pentru secetă, anul acesta nu a fost depus niciun dosar.
„Spre deosebire de anii anteriori, fermierii ieșeni nu au depus niciun dosar pentru suprafețele calamitate, unde noi efectuăm controale în teren pentru a vedea situația. Având în vedere condițiile meteo și din experiența anilor trecuți, rapița va fi destul de afectată de secetă”, au declarat reprezentanții Direcției Agricolă Județeană Iași.
Anul trecut, fermierii care au avut culturile afectate de secetă au primit din partea statului, anul trecut, următoarele sume: pentru grâu 925 lei/ha,
secară 925 lei/ha, orz 912 lei/ha, ovăz 772 lei/ha, rapiță 1.002 lei/ha
Sistemele de irigații, salvarea culturilor agricole
Dacă seceta se va menține, specialiștii spun că fermierii vor fi nevoiți să apeleze la sistemele de irigații pentru a salva culturile. Până la sfârșitul acestui an, la Iași, vor fi investite nu mai puțin de 22 de milioane de lei în sistemul de irigații. Este vorba de modernizarea canalelor de irigații, reabilitarea stațiilor de pompare și instalațiile electrice necesare întregului sistem. Amenajarea Tabără - Trifești - Sculeni are o suprafață totală pentru irigații de 17.258 de hectare, din care 7.864 sunt amenajate și cu lucrări de desecare și drenaj. Sursa de apă pentru irigații o constituie râul Prut. Tot la nivelul județului Iași, mai există un sistem irigații amplasat la Țigănași - Perieni, care cuprinde o suprafață de 3.368 de hectare și încă o stație la Sculeni - Țutora - Gorban, cu o suprafață de 21.009 de hectare.
Cantități mari de precipitații
În ultimele 24 de ore la nivelul spațiului hidrografic Prut-Bârlad s-au înregistrat următoarele cantități de precipitații: S.G.A. Botosani: 5.5 l/mp la stația hidrometrică Nicolae Bălcescu; S.G.A. Iași: 11.2 l/mp la stația hidrometrică de la Pârcovaci; S.G.A. Vaslui: 17.8 l/mp la stația hidrometrică Fălciu; S.G.A. Galați: 28.3 l/mp la stația Deswat Bălăbănești.„Dacă vor cădea cantități între 0-100 de centimetri se va reface umiditatea solului, harta nu va mai arăta secetă extremă în jumătatea nordică a Moldovei. Nu au fost ploi rapide. Au fost ploi care, prin acumulare, până mâine dimineață, vom avea zone cu peste 40 l/mp și toată apa aceasta a reușit să intre în sol”, a mai spus Gina Tiron.
Meteorologii au anunțat că vremea se va răci, mai ales în nordul regiunii. Cerul va fi noros si temporar vor fi ploi, mai ales cu caracter de aversă, însotite si de descărcări electrice.„Cantitățile de apă vor depăși prin acumulare 25-30 l/mp și punctiform 60 l/mp, în jumătatea de nord a Moldovei. Vântul va avea unele intensificări. Temperaturile maxime vor fi cuprinse de la 10...11 grade în nordul Moldovei, până la 18 grade în sud, iar cele minime se vor încadra între 7 si 11 grade”, conform meteorologilor. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau