Sediul Operei Naţionale Române din Iaşi rămâne în aer!

1 sediu opera

Dimensiune font:

| 19-07-2022 15:59

Ministerul Culturii nu este de acord cu niciunul dintre terenurile propuse de Primăria Iaşi despre care susţine că „nu sunt lipsite de vicii” * mai mult, Guvernul impune pentru construirea sediului Operei din Iaşi un teren cu o suprafață de aproximativ 11.000 metri pătraţi, compact, fără sarcini, cu situaţie juridică şi de proprietate clară, teren imposibil de găsit în acest moment în zona centrală a oraşului * iar ca lucrurile să fie şi mai complicate, tot Ministerul Culturii susţine că nu există deocamdată niciun buget alocat pentru Opera Naţională Română din Iaşi deşi se spune că investiţia ar beneficia de o alocare de 15 milioane de euro * un calcul estimativ ar fi că viitorul sediul nu nu va putea fi edificat mai devreme de 5-6 ani: doi ani pentru găsirea amplasamentului, încă un an pentru proiectare şi încă 2-3 ani pentru realizarea lucrărilor!

Găsirea unui sediu nou pentru Opera din Iaşi se dovedeşte a fi o misiune extrem de dificilă. De mai multe luni se tot afirmă în spaţiul public faptul că Primăria Iași a transmis mai multe propuneri de amplasamente care urmau să fie analizate de specialiștii din cadrul Ministerului Culturii în vederea stabilirii unei locații pe care să fie construit viitorul sediul al ONRI, numai că răspunsurile de la Bucureşti întârzie să apară. Printre cei care au cerut clarificarea acestei speţe se numără şi senatorul Maricel Popa. „Apreciez foarte mult interesul manifestat pentru demararea proiectului de construire a unui nou sediu pentru Opera Națională Română din Iași (ONRI). Nu voi mai insista cu privire la necesitatea acestui obiectiv cultural pentru orașul nostru pentru că dumneavoastră cunoașteți deja foarte bine situația. A fost alocată inclusiv suma de 15 milioane de euro în bugetul din acest an, sumă contractată de Guvern de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru reabilitatea patrimoniului construit și modernizarea unor clădiri culturale din România. La ultima comunicare publică cu privire la această investiție, Primăria Iași transmisese mai multe propuneri de amplasamente care urmau să fie analizate de specialiștii din cadrul ministerului în vederea stabilirii unei locații pe care să fie construit viitorul sediul al ONRI. Au trecut aproximativ 3 luni de la acel moment. Din acest motiv, vă întreb: care este stadiul actual al proiectului de construire a unui nou sediu pentru Opera Națională Română din Iași? Care sunt următorii pași de parcurs pentru implementarea acestui obiectiv?”, spune parlamentarul ieşean, într-o întrebare adresată Ministerului Culturii.

Nu au fost alocat niciun leu !

Stupoare, însă! În răspunsul ministerului se precizează că, în acest moment, nu există nicio sumă alocată pentru viitorul sediul al ONRI. „Referitor la afirmaţia dvs - a fost alocată inclusiv suma de 15 milioane de euro în bugetul din acest an - trebuie menţionat că nu există deocamdată niciun buget alocat prin Acordul-cadru de împrumut şi, cu atât mai mult, în acest stadiu în care Proiectul nu este încă operaţional, nu pot fi stabilite sume exacte pentru fiecare obiectiv din lista de finanţare, aşadar nici pentru Operă. Mai mult, în lipsa oricărui deviz care este, conform legii, parte integrantă a documentaţiei de proiectare, nu putem vorbi decât cel mult de estimări sau aprecieri asupra unui cost necesar. Precizăm totodată că documentele Acordului-cadru de împrumut şi a Legii de ratificare a acestuia nu conţin referiri la sumele necesare fiecărui obiectiv în parte, urmând ca acestea să fie stabilite exclusiv la finalizarea proiectării lucrărilor la toate fazele”, se arată într-o notă a Ministerului Culturii.

Lipsesc câteva hectare

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Iaşi, Ministrul Culturii a solicitat identificarea și punerea la dispoziție un teren de circa 10.000 de metri pătrați pe care să fie construit viitorul sediu al Operei. Iniţial, municipalitatea a prezentat două variante. Este vorba despre terenul din parcul dintre străzile Elena Doamna, Anastasie Panu, Grigore Ghica Vodă și Miron Barnovschi, zonă în care sunt și alți proprietari, respectiv terenul din spatele străzii I. C. Brătianu, unde a funcționat Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu”, pe care Primăria a mai încercat să îl obțină printr-un schimb cu alte parcele deţinute de  municipalităte. Ulterior, a apărut şi varianta ca viitoarea Operă din Iaşi să funcţioneze în fostul Cinematograf Republica, actualul Trianon. „Vom încerca să creionăm un proiect integrat, în care să fie incluse și zonele din jurul cinematografului”, spunea primarul Iaşului. Din păcate, primele două zone nu sunt deţinute integral de municipalitate, iar a treia nu respectă dimensiunile invocate. De altfel, Ministerul Culturii confirmă acest lucru, inducând ideea că trebuie identificat an alt amplasament. „În ceea ce priveşte găsirea unei soluţii optime pentru amplasamentul viitoarei săli de spectacole, apreciem că o decizie nu poate fi luată fără respectarea condiţiilor tehnice şi de suprafaţă (aproximativ 11.000 de metri pătraţi) solicitate de beneficiar şi a celor de accesibilitate. După cum bine cunoaşteţi şi aşa cum este cazul marilor oraşe, şi Iaşul dispune cu greu de terenuri centrale, compacte, fără sarcini, cu situaţie juridică şi de proprietate clară şi care să faciliteze, după obţinere, posibilitatea respectării întru totul a cadrului legal aplicabil construirii de edificii de anvergura unei opere. Prin urmare, Ministerul Culturii şi Primăria Iaşi caută în continuare să clarifice neajunsurile fiecăreia dintre propunerile făcute, asumând că niciuna dintre variante nu este, în acest moment, lipsită de vicii”, se arată în răspunsul Ministerului Culturii.

Poate în 2027...

Prin urmare, singura soluţii ar constitui-o găsirea unui alt amplasament. De altfel, în bugetul local pe anul 2022 sunt prevăzute sume de bani care să fie folosite pentru cumpărarea unor terenuri necesare edificării unui astfel de sediu. Oricum, acest lucru nu va rezolva imediat problema, mai ales că termenele enunţate de autorităţi sunt de-a dreptul uriaşe: doi ani pentru găsirea amplasamentului, încă un an pentru proiectare şi încă 2-3 ani pentru realizarea lucrărilor (dacă procedurile vor decurge fără obstrucţii), duc la un termen deloc îmbucurăror pentru ceea ce aşteaptă ieşenii.

Opera Naţională Română din Iaşi figurează pe o listă scurtă de opt obiective majore de patrimoniu care ar urma să fie reabilitate sau construite în următorii șase ani. Necesarul de finanțare pentru aceste obiective de interes național este de 270 milioane euro, dintre care 216 milioane de euro sunt asigurați printr-un credit accesat de statul român la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), instituția care a avizat deja împrumutul. Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Tronsonul de 51 km din drumul expres dintre Bacău şi Piatra Neamţ a primit Acordul de Mediu
26/06/2024 11:31

Proiectul rutier pentru tronsonul de drum expres dintre municipiile Bacău şi Piatra Neamţ, cu o lungime de 51 de kilometri, a primit Acordul de Mediu din partea Ministerului de resort. Noul drum expres va t ...

Aproape 5% dintre elevii înscrişi nu s-au prezentat la prima probă scrisă al Evaluării Naţionale
26/06/2024 10:34

 Aproape 5% dintre elevii inscrişi nu s-au prezentat, marţi, la prima probă scrisă din cadrul Evaluării Naţionale a absolvenţilor de clasa a VIII-a, cea la Limba şi literatura romană, a declarat i ...

Spații moderne pentru tratamentele de chimioterapie, la IRO
26/06/2024 10:31

 Pacientii Institutului Regional de Oncologie (IRO) care au nevoie de chimioterapie in regim de spitalizare de zi primesc tratament in spatii nou amenajate, după finalizarea lucrărilor de modernizare si ...

„Principala tară comportamentală a unui politician este aroganța. Doar cei ce vor înțelege acest lucru vor fi sortiți succesului”
26/06/2024 10:11

- Cum ati descrie pe scurt anul 2024 din punctul de vedere al incărcăturii sale politice? - Drept unul extrem de complicat, desigur. Este o situatie rarisimă, care nu se intamplă frecvent, si anume aceea c ...

Accident grav la Vaslui
26/06/2024 09:28

Un tanăr in varstă de 21 de ani a fost rănit şi transportat la spital după ce maşina pe care o conducea a intrat in coliziune cu un buldoexcavator, marţi seara, pe o stradă din oraşul Negreşti. Pompi ...

Cei mai proşti tâlhari: au filmat jaful, apoi au trimis victimei toate secvenţele
26/06/2024 08:09

Toma P., Bogdan B. şi Fernando L. sunt trei tineri prieteni ce-şi aleseseră drept metodă de relaxare consumul de droguri. Obicei costisitor, nu intotdeauna se intamplă să ai banii necesari pentru procurar ...

Un profesor de sport a călcat un om cu maşina, dar a scăpat basma curată
26/06/2024 08:08

C.C.G. este profesor de educaţie fizică şi sport, deţine o Dacie Logan din pricina căreia, multă vreme a crezut că a intrat intr-o mare belea. Lucrurile n-au stat deloc aşa, mersul lor fiind in favoarea ...

270 de elevi ieșeni au chiulit de la Evaluarea Națională!
26/06/2024 08:04

În cele 167 de centre de examen din judetul Iasi, prima probă scrisă din cadrul Evaluării Nationale a absolventilor de clasa a VIII-a (Limba si literatura romană) a fost sustinută de 6.767 de elevi ( ...

Ieșenii vor vacanțe în străinătate!
26/06/2024 08:04

* anul acesta, majoritatea clientilor au optat pentru all-inclusive sau ultra all-inclusive * „Grecia pare că reuseste să atragă foarte multi turisti, pe locul al doilea fiind plajele din Turcia. &Icir ...

Medicii, asaltați de pacienți care au eșuat în cura de slăbire
26/06/2024 08:00

Vara, anotimpul concediilor, ii face pe foarte multi oameni să apeleze la solutii care mai de care mai ciudate pentru a scăpa de kilogramele in plus. Dorind să aibă parte de un corp perfect in momentul in c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei