Se pare că vom asista curând la cea mai periculoasă mișcare de la începutul războiului din Ucraina. Va avea Kievul curaj să facă asta?
Dimensiune font:
Șeful serviciilor de informații militare ucrainene a declarat că Kievul poate folosi arme cu rază lungă de acțiune furnizate de americani pentru a ținti podul care leagă Crimeea de Rusia
Podul Kerch are o șosea cu patru benzi și o cale ferată cu două benzi și leagă regiunea Krasnodar din Rusia de peninsula anexată ilegal de Vladimir Putin în 2014. Pe parcursul războiului declanșat de Putin, podul a fost o rută cheie de aprovizionare pentru forțele ruse, precum și un simbol al ocupației Moscovei.
Ucraina a înregistrat succese în lovirea podului de 12 mile, cum ar fi la 17 iulie 2023, când o lovitură a distrus o parte din secțiunile rutiere și feroviare ale podului. În octombrie 2022, o parte a acestuia a fost aruncată în aer cu un dispozitiv exploziv improvizat care avea o putere echivalentă cu 10 tone de TNT
Generalul-locotenent Kyrylo Budanov, șeful Direcției principale de informații din Ucraina (GUR), a declarat într-un interviu că un atac asupra podului cu rachete ATACMS (Army Tactical Missile System) ar putea întrerupe definitiv legătura cu Rusia.
El a declarat că cei care susțin că ATACMS nu sunt suficient de puternice pentru a distruge podul "ar trebui să citească manualele tehnice".
"Singura întrebare este cantitatea lor", a spus el, adăugând că, în principiu, "aceste rachete ne vor permite să îndeplinim o astfel de misiune".
Politica Washingtonului cu privire la utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate de SUA permite Kievului să lovească oriunde în Ucraina ocupată de Rusia, ceea ce, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), este probabil să includă ATACMS cu rază lungă de acțiune care lovesc partea podului Kerch din interiorul frontierelor terestre și maritime recunoscute la nivel internațional ale Ucrainei.
Ce ar însemna distrugerea podului
Distrugerea podului ar însemna că forțele ruse ar trebui să se bazeze pe ruta lungă de-a lungul coastei de nord a Mării Azov, pe care forțele ucrainene ar putea să o exploateze, a declarat luni think tank-ul din Washington, D.C.
În mai, Molfar, o agenție de informații open-source cu sediul la Kiev, a declarat că analiza sa a imaginilor din satelit Maxar din ultimul an a arătat că Rusia a redirecționat livrările militare.
Aceasta a constatat că niciun tren de marfă rusesc cu echipamente militare nu a călătorit pe secțiunea feroviară a podului în martie și aprilie 2024. În februarie, un singur tren de marfă a traversat podul, deși nu a fost clar dacă acesta transporta echipament militar.
"A fost o treabă excelentă din partea SBU", a spus el. "Dar acum avem alte probleme, deoarece Rusia trece prin orașele ocupate, cum ar fi Mariupol, Berdiansk și a construit acolo o linie de cale ferată pe care o folosesc în locul podului". El a adăugat că lovirea podului are încă o "semnificație simbolică" semnificativă.
În altă parte a interviului, Budanov a declarat că ajutorul militar occidental nu va ajunge în Ucraina în cantități suficiente pentru a schimba situația pe linia frontului cel puțin până la jumătatea sau sfârșitul lunii iulie. Odată cu sosirea proiectilelor de artilerie din SUA și Europa, el a declarat că livrarea armelor se face mai rapid decât în urmă cu câteva luni, dar "există o problemă de volum".
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau