Şicanare în trafic ajunsă la Tribunalul Militar

1militar

Dimensiune font:

| 02-03-2020 00:47

Prima sentinţă pronunţată anul acesta de Tribunalul Militar Iaşi ţine de un proces destul de atipic pentru această instituţie. E vorba de o speţă privind „refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice” şi singura legătură cu milităria e aceea că inculpatul, deşi se afla în timpul liber, era îmbrăcat în uniform de jandarm.

Un moment de lene, urmat de o iniţiativă deloc inspirată a fost cât pe ce să-i distrugă definitive cariera lui Adrian C., plutonier major la Jandarmeria Dorohoi. În seara de 17 august, după ce a ieşit din tură, a mers să-şi viziteze părinţii care locuiesc într-un bloc de lângă Parcul Cholet. N-a mai catadicsit să se oprească pe acasă şi să-şi ia haine civile, iar asta avea să-l coste teribil.

Ajuns acolo, a început cu ţuica de deschidere, după care a trecut la bere şi la vin, dialogul cu tatăl său fiind doar un pretext întru golirea paharelor.

Trecuse binişor de miezul nopţii, era în jurul orei 1.00, când, după atâta ţuică, bere şi vin, pe Adrian l-a lovit, instantaneu, o foame crâncenă. Ghinionul a făcut ca în casă să nu mai fie decât un colţ de pâine, şi ăla uscat, bun doar de dat la câini. Cum în vecinătate nu mai era niciun magazine deschis, singura variantă de aprovizionare rămăsese non-stopul din centru. Drum lung, greu de parcurs pe jos după atâtea pahare.

Adrian şi-a spus că nu-i nicio chestie dacă se duce cu maşina sa, un Volkswagen Passat prea comun ca aspect pentru a atrage atenţia. Plus că era şi-n uniforma de jandarm. Doar n-o să-l oprească tocmai pe el cei de la Rutieră.

Nu l-au oprit, beleaua a venit din altă parte. Ajunsese aproape de primul giratoriu, conducea prudent, dar nu reuşea să ţină autovehiculul pe o traiectorie liniară. Rula sinuos, cu accelerări şi decelerări bruşte. Stilul ăsta de şofat l-a scos din minţi pe un anume Cornel, aflat la volanului unui Peugeot bleumarin. Normal, acesta din urmă ar fi trebuit să acorde prioritate Passat-ului, dar n-a făcut-o, ci s-a înfipt decis în răspântie.

În loc să-şi ţină fleanca şi să evite o gâlceavă deloc favorabilă, plutonierul a scos capul pe geam şi s-a pus pe înjurat. Dicţia l-a dat de gol, cel cu Peugeot-ul şi-a dat seama imediat că are de-a face cu un şofer cherchelit şi s-a hotărât să-l blocheze în trafic pe jandarm. L-a depăşit cu greu, a încercat o manevră în dreptul celui de-al doilea giratoriu, dar Adrian a izbutit să întoarcă maşina. Nu i-a mai trebuit niciun fel de pâine, singura dorinţă era să scape de urmăritor.

Cornel nu s-a lăsat, a apăsat pedala de acceleraţie, l-a depăşit pe Adrian şi a reuşit să-i bareze calea chiar în faţa blocului unde locuiesc părinţii jandarmului. Apoi, şi-a aprins tacticos o ţigară, savurându-şi succesul.

I-a parcat maşina, dar n-a vrut să-l şi „acopere”

Descumpănit, Adrian a coborât din Passat-ul rămas în mijlocul drumului, a desfăcut o doză de bere ce şi-o luase cu el din reflex şi s-a pus pe înjurat. Era prea beat ca să-şi poată parca maşina în altă parte. Noroc de un vecin, Costinel, care a auzit zarva, a coborât din bloc, i-a luat cheile lui Adrian şi a garat cu success, spre bucuria jandarmului care, clătinându-se ca un matelot în vreme de uragan, o făcuse pe dirijorul.

Între timp, Cornel sunase la 112, iar poliţiştii erau pe drum, urmând a sosi din moment în moment. Simţind că-i groasă, Adrian a încercat să-l convingă pe Costinel să declare că că acesta din urmă s-ar fi aflat tot timpul la volan şi nu jandarmul. A fost refuzat categoric.

În fine, au ajuns şi cei de la Rutieră, l-au văzut pe Adrian în uniform şi au evitat să-l umilească, punându-l să sufle în etilotest. L-au urcat în dubă şi l-au dus la Spitalul Municipal, pentru recoltarea probelor biologice.

La cât era de beat („avea imprecizie în mişcări, era dezorientat temporal şi spaţial, prezenta halenă alcoolică”, spune medical de gardă), Adrian s-a gândit că dacă refuză prelevarea, atunci n-o să fie nicio probă împotriva sa. S-a pus pe scandal, i-a acuzat pe poliţişti de agresivitate şi a speculat faptul că, fiind în uniformă, agenţii nu-l puteau încătuşa.

A plecat acasă şi s-a culcat liniştit, convins că episodul va fi dat uitării. S-a înşelat, dosarul a mers mai departe, fiind preluat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi.

Şi, cum erau suficiente probe pentru un deznodământ de nedorit (trecerea în rezervă plus condamnarea), Adrian a cerut, la finele lunii trecute, să semneze un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Vineri, la ultimul termen al procesului derulat la Tribunalul Militar Iaşi, Adrian a declarat că recunoaşte toate acuzaţiile, că regretă fapta comisă şi a menţionat că atitudinea sa din vara trecută a fost una izolată, care nu-l caracterizează. A scăpat ieftin, rămânând cu gradele, iar pedeapsa de un an şi şase luni e una cu amânare. Adică, nu i-a fost anulat permisul. Doar că, în caz de recidivă, ajunge direct după gratii. Marcel FLUERARU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Şase persoane, implicate într-un accident rutier produs în municipiul Suceava
22/06/2024 19:31

Şase persoane au fost implicate intr-un accident rutier produs sambătă după amiază in municipiul Suceava. Trei dintre ele au primit ingrijiri medicale la faţa locului, una dintre acestea fiind transportat ...

Muzeul de Etnografie Piatra-Neamţ găzduieşte a şasea ediţie a 'Grădinii cu ii', eveniment care pune în valoare cămaşa tradiţională cu altiţă
22/06/2024 13:08

Muzeul de Etnografie Piatra-Neamţ găzduieşte, duminică, a şasea ediţie a "Grădinii cu ii", eveniment care pune in valoare cămaşa tradiţională cu altiţă. La eveniment vor fi invitate cele 40 de mem ...

Drumul care leagă județele Iași și Neamț va fi modernizat
21/06/2024 11:33

* pe langă DJ 201C, alte patru drumuri judetene vor fi modernizate cu fonduri guvernamentale: DJ 244 D: limita judetului Vaslui – Dolhesti – Ciortesti - Coropceni (intersectia DN 24), DJ 282 B: int ...

Copil dispărut în Siret, la Liteni
21/06/2024 10:43

Un băiat in varstă de 10 ani, a dispărut, ieri, in apele raului Siret, pe raza oraşului Liteni din judeţul Suceava. Căutările pompierilor au fost reluate in această dimineată, după ce echipe de salva ...

Focar de tuberculoză la o grădiniţă privată din Iași
21/06/2024 09:06

Un focar de tuberculoză a fost identificat de medicii de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi la o unitate privată de invăţămant preuniversitar dintr-o localitate de langă municipiul reşedinţă ...

Socola - viața de dincolo de gard
21/06/2024 08:53

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi este un spital monospecialitate – de interes naţional – şi asigură asistenţă medicală de inaltă specialitate bolnavilor din teritoriul aron ...

Fermierii ieşeni au primit sfaturi de la specialişti cum să cultive pepenii
21/06/2024 08:42

Specialistii din cadrul Directiei pentru Agricultură Judeteană (DAJ) au continuat in aceste zile seria intalnirilor in teritoriu cu fermierii, in cadrul campaniei de informare in legătură cu cele mai noi re ...

O nouă ediție a „Marșului Vieții”, la Iași
21/06/2024 08:26

Primăria Municipiului Iasi (PMI), in colaborare Comunitatea Evreilor din Iasi si Rabinul Josef Wasserman din Israel, presedintele Fundatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Iudaismului in Romania, anuntă orga ...

Harta „zonelor reci” din Iași
21/06/2024 08:15

Iesenii nevoiti să străbată orasul la orele amiezii, atunci cand mercurul din termometre atinge cele mai ridicate valori, au la dispozitie cateva locuri in care se pot răcori si feri de arsită, care insă ...

Aeroportul Iaşi a sărbătorit 1 milion de pasageri înregistraţi în acest an, performanţă realizată în doar şase luni
20/06/2024 22:35

Aeroportul Iaşi a sărbătorit, joi, pentru a şasea oară in istoria sa, "pasagerul cu numărul 1 Milion", aceasta fiind o bucureşteancă sosită cu o aeronavă a companiei TAROM, pe ruta Bucureşti (Otopeni ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei