Soarta copiilor ucraineni, în mâinile autorităților din Iași
Dimensiune font:
* aproximativ 100 de solicitări au fost depuse la ISJ Iași pentru înscrierea elevilor din Ucraina la școlile din județ * jumătate dintre elevi sunt din centrele de protecție socială * DGASPC Iași a angajat 11 ucraineni care lucrau la un orfelinat de unde s-au refugiat la Iași 43 de minori
Zeci de copii din Ucraina au fost integrați în sistemele de protecție socială și de învățământ din județul Iași. Măsurile au fost luate pentru ca minorii să ducă o viață cât se poate de normală până când vor înceta conflictele de acasă.
Conform legii, elevii ucrainieni sosiți pe teritoriul României pot fi cuprinși în grupe/clase/formațiuni de studiu, în calitate de audienți, la cursurile din unitățile de învățământ preuniversitar din județul Iași. Măsura este temporară, urmând ca din toamnă să fie luată o decizie clară asupra metodologiei care trebuie abordată în cazul elevilor străini. „55 dintre ei sunt elevi și 43 preșcolari. Repartizarea lor s-a făcut în funcție de vârstă, de nivelul de școlarizare și cel al dezvoltării psihosomatice și intelectuale, declarațiile transmise cu clasele parcurse în țara de origine, apropierea de domiciliu, nevoia de învățare a fiecărui elev în parte”, a declarat Antonina Bleorț, purtător de cuvânt la Inspectoratul Școlar Județean Iași.
Direcția Generală de Asistență Socială Iași a primit un număr de 43 de minori din Ucraina, cu statutul de refugiați, care sunt însoțiți de 11 cadre de la un orfelinat din Ucraina. Minorii cazați la Centrul din Bucium au vârste cuprinse între câteva luni și 17 ani și beneficiază de tot suportul specialiștilor în asistență socială. „Minorii de la Centrul din Bucium au alocație de hrană separată. Angajații din Ucraina, în momentul de față sunt angajații Direcției de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Iași și s-a suplimentat numărul de locuri pentru angajați români pentru a reuși să facă față solicitărilor impuse de munca cu acești copii”, a declarat Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt la Direcția de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Iași.
O parte dintre ei sunt școlarizați la școala din apropierea Centrului de Servicii Sociale din Bucium, la Școala „Veronica Micle” cu statutul de auditori. „Au fost implicate și o serie de ONG-uri de pe raza municipiului Iași, inclusiv UNICEF, care a pus la dispoziție psihologi cunoscători de limba ucraineană și profesori de sprijin pentru a suplini deficiențele privind învățământul și eventualele lacune pe care le au acești copii”, au mai spus reprezentanții DGASPC Iași.
Pentru a avea o viață cât se poate de normală, copiii au parte de un program plin de activități. „Acești copii sunt într-o stare de sănătate foarte bună, sunt activi. Au beneficiat de nenumărate sponsorizări de la ONG-uri și de la organizații din străinătate: îmbrăcăminte, încălțăminte, dulciuri, hrană, excursii și participări la manifestări socio-culturale”, au mai spus specialiștii în asistență socială. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau