SPES MUNDI - Speranța lumii. Concert caritabil pentru vârstnici
Dimensiune font:
Ieșenii sunt invitați, la începutl lunii noiembrie, la un nou concert din seria „Sper Mundi”, proiect aflat la a doua ediție și care se conturează în tușe din ce în ce mai vizibile.
Pornit din dorința de a readuce în prim plan esența feminină și rolul primordial al ei, proiectul are ca figură centrală chipul, trăirile și exemplul Mamei Maria. Candoarea, bunătatea, forța interioară, puterea de sacrificiu, înțelegerea, acceptarea și mai ales iubirea necondiționată sunt doar câteva din multele învățăminte de care ne amintește exemplul Ei. „O altă latură pe care vrem să o evidențiem este legată de caritate și de grija pentru cei aflați în durere și neputință, pentru că cea mai frumoasă expresie a iubirii este grija pentru celălalt. Umbrela creată de un act artistic poate căpăta dimensiuni sociale de impact, iar noi am demarat, începând cu prima ediție, o serie de concerte caritabile de responsabilizare socială ce au drept scop strângerea de fonduri pentru vârstnicii aflați în nevoie. Ne îndreptam atenția și iubirea către beneficiarii Programului Servicii de Îngrijire la Domiciliu din cadrul Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, persoane încercate de greutățile vieții, ce suferă din cauza singurătății, a stării de sănătate, a situației materiale precare”, spune soprana Luiza Ștefania Torboli, inițiatoarea proiectului. De atât de multe ori bunicii sunt uitați, pierzând astfel din bogăția de a ne păstra vii rădăcinile. Bătrânețea este un dar, iar bunicii transmit tuturor tinerilor experiența de viață, înțelepciune, credință și iubire necondiționată, cultivând astfel legăturile dintre generații.
Arta creează punți între suflete
La fel ca și anul trecut, concertul intitulat „ Salve Regina” va avea la Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” și va oferi oublicului un program ce va împleti armonios meditația, rugăciunea și visarea într-o manieră descriptivă și ușor de înțeles. În program au fost trecute „Elegie” și Serenada pentru orchestra de coarde de Edward Elgar, „Salve Regina”, de Franz Schubert (solistă soprana Adriana Ioana Iacob), „Vistes al mar”, Eduard Toldra. În acest an se va alătura și Orchestra de coarde a Colegiului National de Arte „Octav Băncilă”, ce adună laolaltă mult talent și dăruire, tinerețe și frumusețe. La pupitrul va fi profesorul și mentorul lor, dirijorul Cosmin Petru Morariu.
Născut în anul 1976, la Reșița, într-o familie de muzicieni, Cosmin Morariu studiază pianul la Liceul de Muzică din Reșița, apoi Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași. Absolvent al Academiei de Muzic „Gheorghe Dima” din Cluj în 1999, Secția dirijat orchestră la clasa prof. Petru Sbârcea, este preocupat de perfecționarea dirijorală încă din anii facultății, participând activ la cursurile Academiei Bach, cu Harmuth Rilling. Participă la masterclassuri ținute de maeștrii Victor Dumănescu, Gheorghe Costin, Alexandru Lasce şi Berry Webb. Întâlnirea cu maestrul Enrique Garcia Asensio şi masterclassurile ce au urmat cu acesta din urmă, dar şi studiul intens cu tatăl său, dirijorul Doru Petru Morariu, au dus la definirea sa ca dirijor şi muzician complex. Maestrul Cosmin Morariu colaborează atât cu filarmonici din țară, cât și cu teatrele de operă, abordând un repertoriu vast, de la creația corală , genul simfonic,vocal-simfonic, opera, până la muzică contemporană.
Soprana Adriana Ioana Iacob, născută în 2001 la Iași, este studentă în cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu”, la clasa de canto a lectorului universitar Lăcrămioara-Maria Hrubaru Roată. Încă de la începutul studiului artei lirice vocale, s-a remarcat prin perseverențăa, dedicare, seriozitate și o mare sensibilitate ce au putut fi observate prin participarea atât la recitaluri și concerte cu orchestra simfonică, dar și prin premiile obținute la concursurile naționale și internaționale de canto. „Arta înseamnă a dărui, iar artiștii care ne vor dărui regalul din noiembrie au înțeles deplin această parte din rolul și rostul lor”, a mai spus Luiza Ștefania Torboli. ărbătorită pe 13 noiembrie, „Ziua mondială a săracilor” este o prețioasă ocazie de har pentru a face un examen de conștiință personal și comunitar. Într-un timp marcat de „furtuna pandemiei” și de ”noua nenorocire” a războiului din Ucraina ,Ziua mondială a săracilor” revine și anul acesta ca o sănătoasă provocare care să ne ajute să reflectăm asupra stilului nostru de viață și a numeroaselor forme de sărăcie a timpului de față”, după cum spunea Papa Francisc. „Vă invităm să vă alăturați scopului nostru, să simțiți bucuria de a fi alături de cei bătrâni, singuri, în suferință și uitați, oameni simpli și buni, care așteaptă cu siguranță un zâmbet, o mângâiere, un braț pe care să se sprijine”, au mai spus organizatorii.
Ajutor pentru vârstnici
Programul Servicii de Îngrijire la Domiciliu este constituit dintr-o rețea formată din mai multe centre regionale ce deservesc în jur de 30 de comunități din județele Iași, Neamț, Vaslui, Bacău și Suceava. Anual sunt asistați peste 1.200 de beneficiari de către aproximativ 60 de angajați și numeroși voluntari.
Centrul Diecezan Caritas Iași răspunde profesionist de 31 de ani, prin implicare și devotament nevoilor societății, oferind servicii sociale, socio-medicale, educaționale, consiliere psihologică, orientare profesională și mediere, asistență spirituală, beneficiarilor din cadrul programelor pe care le deservește: două centre de zi pentru copii defavorizați, un centru de plasament pentru tinere adolescente, un program dedicat familiilor în dificultate și un program dedicat vârstnicilor aflați în suferință, precum si un centru de servicii sociale pentru persoane refugiate. „Continuăm să fim mesageri ai faptelor bune alăturându-ne proiectului V.V.I.S – ( Vârstnici. Voluntariat. Îmbătrânire activă. Schimburi intergeneraționale.) – al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, prin finanțare din Fondul pentru Vârstnici și susținut de Fundația Regală Margareta a României", au mai spus organizatorii
Singurătatea, gradul crescut de izolare socială au fost identificate ca principalele probleme sociale în rândul vârstnicilor. Bătrânețea reprezintă cea mai vulnerabilă categorie de vârsta față de presiunile și constrângerile sociale și economice. La aceasta contribuie atât caracteristicile biologice și psihologice specifice vârstei a treia, printre care fragilitatea, involuția și potențialul scăzut de activitate, cât și starea de dependență a unei mari părți dintre membrii acestui grup de vârstă, determinată de boală sau invaliditate, de imposibilitatea obiectivă de a-și asuma, în continuare, un rol activ.
De asemenea, vârsta a treia se caracterizează printr-o restrângere drastică a rolurilor sociale și profesionale, ca și printr-o prezență masivă a bolilor degenerescente, care reduc mobilitatea individului și măresc riscul dependenței sale de familie și de societate.
Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași dorește să vină cu prilejul acestui proiect în ajutorul persoanelor vârstnice, prin contactul intergenerațional, oferind servicii de acompaniere și socializare și servicii de îngrijire la domiciliu . Activitățile și serviciile dezvoltate vor răspunde nevoilor persoanelor vârstnice, respectiv: izolare și marginalizare, stare de sănătate precară, lipsa resurselor materiale necesare asigurării unui trai decent.
Beneficiari direcți ai acestui program sunt persoane vârstnice, dar și copiii și tinerii din Centrul de Resurse „Don Bosco" și Centrul de Plasament „Sf. Iosif" Iași
Arta este de natura divină, însă dintre toate,”arta cu materialul cel mai imaterial” după cum o numea Platon, Muzica are un efect vindecător asupra tuturor. Indiferent de vârstă, naționalitate, religie sau statut social, ea pătrunde pana dincolo de material pentru a vindeca sufletele.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau