Start de sezon la antigrindină, în nordul Moldovei
Dimensiune font:
* o rachetă antigrindină costă aproximativ 1.000 de euro, iar un generator terestru (deocamdată nu avem aşa ceva) cam de trei ori mai mult, dar beneficiul economic poate fi şi de zece ori mai mare * costurile de protejare a unui hectar sunt de numai 10-15 euro la o lansare, dar grindina nu mai face ravagiile de altădată, chiar dacă Unitatea de Combatere a Căderilor Antigrindină Moldova 1 – Iaşi nu acoperă decât jumătatea vestică a judeţului şi un mic teritoriu din sud * UCCG Moldova 1 şi-a extins, încă de anul trecut, aria de activitate - acoperă acum şi judeţele Botoşani şi Iaşi * până în primăvara lui 2024, se estimează că staţiile antigrindină vor face faţă tuturor problemelor din regiune
Mai uşor, mai greu, s-a instaurat şi primăvara. Cu instabilităţile ei atmosferice, furtuni, ploi, inundaţii, poate c-o să fie şi ceva secetă, vreme extremă, aşa cum se întâmplă de ceva ani încoace. Motiv de văicăreală maximă în media, foarte puţini pomenesc despre cei ce se luptă şi monitorizează non-stop ce se întâmplă, să nu ne ia inundaţiile la vale, să nu ne ia cu incendii şi alte cele. E vorba, în primul rând, de cei pe care lumea îi ştie ca „Ăia de la Antigrindină”.
În fapt, câţiva specialişti modeşti, care tac şi fac. Dintr-un soi de buncăr de pe la capăt Dancu.
De acolo, angajaţii UCCG Moldova 1 – Iaşi (Unitatea de Combatere a Căderilor Antigrindină Moldova) monitorizează non-stop evoluţia vremii, precipitaţiile şi toate neajunsurile pe care le pot aduce.
Până fix acum un an, UCCG Moldova 1 – Iaşi acoperea cu succes raza judeţelor Iaşi şi Vaslui. Cam atât. A venit iniţiativa prefectului de Suceava, Alexandru Moldovan, care a izbutit să-i strângă la aceeaşi masă pe Elena Claudia Gogu (director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava), dr.ing.Dan Axinte (director de zonă şi consilier al Directorului General al Societăţii Intervenţii Active în Atmosferă SA Bucureşti, membru fondator al proiectantului general al Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creşterea Precipitaţiilor) şi dr.fizician Daniel Florea (director de program al Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină – Moldova 1 – Iaşi).
Investiţie de 21,82 milioane de lei. Care chiar merită
Am consemnat, la vremea respectivă, s-au creat premizele ca agricultura judeţelor din nordul Moldovei să performeze cu adevărat. S-a decis înfiinţarea unui număr de 18 puncte de lansare pentru judeţele Suceava şi Botoşani. Grupul gândit să asigure protecţia culturilor agricole pe o suprafaţă de circa 515,6 mii ha, precum şi a populaţiei, infrastructurii şi bunurilor de pe raza a 201 localităţi. Valoarea investiţiei a fost de aproximativ 21,82 milioane de lei.
Sezonul de combatere a căderilor de grindină de anul trecut a început cu şase unităţi operaţionale din cadrul Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP), acestea fiind pregătite pentru realizarea intervenţiilor active în atmosferă în scopul reducerii riscurilor de fenomene meteorologice periculoase.
„În sezonul 2022 de combatere a căderilor de grindină, Unităţile de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) vor proteja o suprafaţă de circa 2,2 milioane de hectare”, se arăta într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Asta era anul trecut...
Acum, ambiţiile sunt mult mai mari, cei de la UCCG Moldova 1 – Iaşi nu mai au deloc chef să consemneze la catastif fenomene meteo extreme, ci doar să bifeze realizările. Recoltă bogată, nu calamităţi.
***
O rachetă antigrindină costă aproximativ 1.000 de euro, iar un generator terestru (deocamdată nu avem aşa ceva) cam de trei ori mai mult, dar beneficiul economic poate fi şi de zece ori mai mare. Costurile de protejare a unui hectar sunt de numai 10-15 euro la o lansare, dar grindina nu mai face ravagiile de altădată, chiar dacă UCCG Moldova 1 – Iaşi nu acoperă decât jumătatea vestică a judeţului şi un mic teritoriu din sud. Nu se pot efectua lansări asupra aşezărilor urbane, iar pentru orice tragere trebuie aprobare de la autorităţile aviatice. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau